Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przeprojektowana jaskółka - komentarze :-)

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 299
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Witaj zakręconaelfa!Widze że tak brzydko powiem olałaś już swój dziennik i komentarze już 4 miesiące się tu nie odzywasz czy coś się stało?chciałbym również się przyłączyć do prośby o namiary na firmę od płyty fundamentowej.Stary dla ciebie już temat ale pisałaś że służysz pomocą,więc się o nią do Ciebie zwracam bo interesuje mnie właśnie takie rozwiązanie z rurkami wodnymi i do tego pompa ciepła.Jeżeli ktoś inny ewentualnie zna temat to prosiłbym o kontakt [email protected] Pozdrawiam!

Witam.

Przeczytalem sobie temacik i nagle tak jakos nieoczekiwanie sie urwal :/ co za szkoda. Przymierzam sie wlasnie do zakupu planow wspominianego w tym twemacie WM11 ale jeszcze ostatecznie nie jestesmy z zona zdecydowani.

zakreconaelfa

mam nadzieje ze to nie jest koniec Twoich wpisow, czekamy na ciag dalszy!

Pozdrawiam moje rodzinne miasto - Łódź. :)

Hej

Nie wiem czy jeszcze tu zaglądasz ( ostatnie wpisy we wrześniu ub. roku :( ) ale gdyby, to mam pytanie :

- pisałaś, że ktoś ma Wam zrobić stół - taki duży, było zdjęcie ? Robiłaś już, jak wyszedł ?

A i okna widzę Schuco 8)

pozdrawiam, majki

[wpis przeniesiony z "dziennika"]

witam, zamierzam zastosowac rowniez takie rozwiazanie i mam pare pytan dotyczacych ogrzewania w plycie:

1. Czy przed i podczas betonowania plyty, rurki byly pod cisnieniem?

2. Czy projektant przewidzial mozliwosc uzyskiwania roznych temperatur w roznych pomieszczeniach? Czy jest to mozliwe, czy tez niezaleznie od nastawow i tak temperatura w plycie sie wyrowna?

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik87360.htm

• 3 weeks później...
Moze olala, moze nie olala, moze reke prawa brzydko zlamala...

Moze mieszka teraz tam gdzie internet nie dochodzi...

A moze, najzwyczajniej w swiecie, zaczela sie u niej wykonczeniowka - wtedy nawet glebiej zipnac nie ma czasu.

Olo-Elfo, pozdrawiam :lol:

Essa:-))) buziak, juz postaram sie byc:-)

Hej

Nie wiem czy jeszcze tu zaglądasz ( ostatnie wpisy we wrześniu ub. roku :( ) ale gdyby, to mam pytanie :

- pisałaś, że ktoś ma Wam zrobić stół - taki duży, było zdjęcie ? Robiłaś już, jak wyszedł ?

A i okna widzę Schuco 8)

pozdrawiam, majki

stołu nie mamy jeszcze, szczerze mówiąc narazie nie myślałam o stole! ;-)

a okna bardzo fajne, wydaje mi się ze stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry!

Tylko firma troche zakrecona ze zduńskiej woli! ;-) ale pozytywnie zakręcona;-))

[wpis przeniesiony z "dziennika"]

witam, zamierzam zastosowac rowniez takie rozwiazanie i mam pare pytan dotyczacych ogrzewania w plycie:

1. Czy przed i podczas betonowania plyty, rurki byly pod cisnieniem?

2. Czy projektant przewidzial mozliwosc uzyskiwania roznych temperatur w roznych pomieszczeniach? Czy jest to mozliwe, czy tez niezaleznie od nastawow i tak temperatura w plycie sie wyrowna?

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik87360.htm

ad1

rurki nie byly pod cisnieniem, ale wszystko funkcjonuje!

ad2

zabiles mnie tym pytaniem! ale mysle ze mozna regulowac bo do kazdego obiegu jest oddzielny termostat :-?

Nie wierzę;)!,Wróciła Gospodyni :D ,cieszę się baaardzo ,czekałam z niecierpliwością na aktualne fotki przepięknej jaskółki

,Olu ,czy pamietasz numer ral'owski koloru Waszych okien?

Pytam ,bo my w naszej "ptaszynie" :wink: też zdecydowaliśmy się na szarość(przyznam że boję się tego koloru :roll: )

no to lecę zwiedzać dziennik...

Pozdrawiam

Nie wierzę;)!,Wróciłam Gospodyni :D ,cieszę się baaardzo ,czekamłam z niecierpliwością na aktualne fotki przepięknej jaskółki

,Olu ,czy pamietasz numer ral'owski koloru Waszych okien?

Pytam ,bo my w naszej "ptaszynie" :wink: też zdecydowaliśmy się na szarość(przyznam że boję się tego koloru :roll: )

no to lecę zwiedzać dziennik...

Pozdrawiam

:-)))) bardzo mi miło!

okna to ral 7012 :-)

pozdrawiam

:D Już poprawiłam swoje błędy w pisowni,to chyba z wrażenia :wink:

Przede wszystkim trzymam kciuki za zdrowie

Domek ,tak jak przypuszczałam -przeprzeprzepiękny!!!

Nie dość że domek budujemy ten sam ,to w naszym też zamieszka PC Vaillant'a

:)

Co do kominka,to właśnie mieliśmy problem z miejscem na wkład,ale nie wpadliśmy na ten genialny pomysł :o i musieliśmy przymurować okno :-?

u nas kominek jest (ma być)częścią zabudowy ,w której ukryjemy szafy,podoba mi się ten pomysł nie tylko ze względów praktycznych ,ale też jest ,wydaje mi się oryginalny-robi się cała "ściana kominkowa"-zapraszam do mojego dziennika,jest tam odręczny rysunek

czekam na fotki "wieczorową porą" :wink:

:-))))

Jestem z tych czepialskich :lol:, wiec:

1. czy postawiliscie komin na stropie, a wklad wstawiliscie pod spod? Czy to jest zgodne ze sztuka budowlana? Zawsze mi sie wydawalo, ze komin powinien byc postawiony na fundamencie??!! Czy warto tak kombinowac? Czy nie mozna postawic wkladu kominkowego z boku komina?

2. Ja wymarzylam sobie kominek typu portyk z bocznym podlaczeniem do komina. Poniewaz nad kominkiem musi wisiec wielki wymiennik pomysl upadl - musze zabudowac wklad prawie pod sam sufit. Wklad mam typu "panorama", obudowa bedzie wycinkiem walca z szyba kominkowa w licu sciany (zrownane). Calosc wykonana z k-g w kolorze sciany i nic wiecej. Jak sie osmali, to najpierw umyje a potem pomaluje.

3. ogladajac pomysly forumowiczow, zwlaszcza tych ze stanow surowych, dochodze do wniosku, ze jadaja na zlotych talerzach i maja nieprzebrane poklady pieniedzy. Zycie potem weryfikuje takie pomyslu nie tylko pod wzgledem finansowym, ale rowniez praktycznym - ja nie mam wanny wpuszczanej w podloge, a juz mi trudno upilnowac mydlo czy szampon stojacy przy wannie, pomyslowa trzylatka z radoscia wyleje go np. na srodku salonu, albo doda do zupy stojacej na blacie kuchennym, bo krzeslo przystawia bez problemu. I nie chce tutaj nikogo personalnie atakowac, atakuje sposob myslenia. Kreacje haute-couture tez sa olsniewajace jak katalogi wnetrzarskie, ale kto w nich wytrzyma na codzien np. pielac w ogrodku?

4. elfa - czemu masz w korytarzu pas kafli? czy deske tez chcesz polozyc wzdluz? Osiagniesz efekt dlugasnej kiszki wydluzonej przez trzy paski roznej szerokosci -> kafle, korek (+ ewentualnie listwa stalowa przy kaflach), deska. Ja bym zdecydowanie ten korytarz skracala a nie wydluzala.

Tyle uwag i serdeczne pozdrowienia sle, przy chorobie w rodzinie bardzo ciezko budowac... ehhh... :-)))))

Witaj Essa

:D my mamy w planie wannę "wpuszczną" ,i wielkie okna-fix(jak wiemy nie bedą łatwe w myciu) i wiele innych tzw "niepraktycznych " zastosowań,ale wszystko zalezy co dla kogo jest ważne,ja już się namieszkałam w "praktycznym "domu.Mała powierzchnia-mało sprzątania,małe okna-mało mycia i takie tam,teraz chcę mieszkać w domu w którym otoczę się :

światłem(duże okna)

otwartą przestrzenią(brrrr... dla praktycznych katastrofa)

pięknem(pojęcie względne :wink: ,zależne od indywidualnych upodobań)

wygodą i dobrze pojętym "luksusem" (czyt .wanna wpuszczana w przysypialnianej łazience z widokiem na ogródek (wypielony :wink: )

a to wszystko dlatego że;

mycie okien odbywa się zaledwie kilka razy w roku-(przyjemność patrzenia przez nie trwa non-stop)

za to kąpiel to codzienność ,więc w im przyjemniejszych warunkach ona się odbedzie tym milej,itp,itd znalazła bym jeszcze wiele "haków"

na praktyczność

Jaskółkowy korytarz to prawdziwa"parówka" ,ale wg mnie ma to swój urok,my w naszej chcemy także podkreślić ten "pociągowy" charakter korytarza, więc wszystko to kwestia gustu

Pozdrawiam

Uderz w stol... :)

Wracam znowu do sedna - musisz miec prawie nieograniczone zasoby finansowe. I naczej zostaniesz sprzataczka we wlasnym domu.

Bo okien nie myje sie 3 razy w roku (dla mnie idealem byloby przecierac szyby 1-2 razy w miesiacu), a patrzenie na swiat przez brudna szybe nie jest piekne. Twoj lazienkowy ogrodek tez ktos musi wypielic i wypielegnowac. Ja juz mam za soba pierwsze grabienie lisci.

A wanna... coz... szef moj ma wlasnie taka dwuosobowa. Zanim naleje do niej dosyc wody, to juz ta woda jest zimna. Uzywa prysznica. Podobnie bylo u krewnych. Pomijam fakt, jaki trzeba miec bojler, zeby tej wody nagrzac. 150 litrow starcza zaledwie na jedna normalna wanne dziennie + biezace mycie w ciagu dnia.

A wanna... coz... szef moj ma wlasnie taka dwuosobowa. Zanim naleje do niej dosyc wody, to juz ta woda jest zimna. Uzywa prysznica. Podobnie bylo u krewnych. Pomijam fakt, jaki trzeba miec bojler, zeby tej wody nagrzac. 150 litrow starcza zaledwie na jedna normalna wanne dziennie + biezace mycie w ciagu dnia.

.... dlatego mamy zbiornik 300l ;-))))))

Też uważam że budując dom nie można stawiać tylko i wyłącznie na jego funkcjonalność ... oprócz wygód musi nas również cieszyć - a wiadomo że o gustach się nie dyskutuje! :D