Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przeprojektowana jaskółka - komentarze :-)

Recommended Posts

:-))))

Jestem z tych czepialskich :lol:, wiec:

1. czy postawiliscie komin na stropie, a wklad wstawiliscie pod spod? Czy to jest zgodne ze sztuka budowlana? Zawsze mi sie wydawalo, ze komin powinien byc postawiony na fundamencie??!! Czy warto tak kombinowac? Czy nie mozna postawic wkladu kominkowego z boku komina?

nie zrobiliśmy tego od tak, konstruktor juz na etapie projektu przewidzial zbrojoną półkę, która się łączy z wieńcem, fundament jest odpowiednio zbrojony zeby przyjąć ciężar półki i komina.

ogladajac pomysly forumowiczow, zwlaszcza tych ze stanow surowych, dochodze do wniosku, ze jadaja na zlotych talerzach i maja nieprzebrane poklady pieniedzy. Zycie potem weryfikuje takie pomyslu nie tylko pod wzgledem finansowym, ale rowniez praktycznym - ja nie mam wanny wpuszczanej w podloge, a juz mi trudno upilnowac mydlo czy szampon stojacy przy wannie, pomyslowa trzylatka z radoscia wyleje go np. na srodku salonu, albo doda do zupy stojacej na blacie kuchennym, bo krzeslo przystawia bez problemu. I nie chce tutaj nikogo personalnie atakowac, atakuje sposob myslenia. Kreacje haute-couture tez sa olsniewajace jak katalogi wnetrzarskie, ale kto w nich wytrzyma na codzien np. pielac w ogrodku?

nie kumam essa :-?

elfa - czemu masz w korytarzu pas kafli? czy deske tez chcesz polozyc wzdluz? Osiagniesz efekt dlugasnej kiszki wydluzonej przez trzy paski roznej szerokosci -> kafle, korek (+ ewentualnie listwa stalowa przy kaflach), deska. Ja bym zdecydowanie ten korytarz skracala a nie wydluzala.
też tak na początku myślałam - ale teraz uważam że będzie dobrze, skracać będę innymi sposobami ;-)

• Odpowiedzi 299
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Essa:D :D :D domyślam się że pisząc o wpuszczanej wannie ,miałaś własnie nas-nożyce :wink: na myśli,mylę się? :roll: 8)

1.W dobrze urządzonym ,nawet dużym domu łatwiej utrzymać czystość(to kwestia dobrego rozplanowania szaf,szafek,szafeczek).

2.mycie okna dwa razy w miesiącu to wg mnie zdecydowana przesada

3.wanna wyposażona jest w grzałkę więc woda nie ostygnie,poza tym poj 230 litrów to nie jest przegięcie,(zakładając że zmieści sie tam cała 4 osobowa rodzinka to nawet mniej,a radość wieksza :) )

a pielegnacja ogródka to dla mnie czysta przyjemność ,

więc jak już napisałam zależy na czym komu zależy :wink:

Pozdrawiam

[/b]

zakreconaelfa nie dzwonilem do Ciebie bo ostatecznie nie wybralem sie nigdzie - rozłożyłem sie (w sensie chorobowym) :(

Tak czytam te rozne za i przeciw i jesli chodzi o wpuszczana wanne to juz gdzies zabieralem w takim temacie zdanie. Zacytuje te wypowiedz tutaj a noz widelec komus da do myslenia ;)

Nie wiem czy jestem zwolennikiem wanien wpuszczanych czy nie... moze kiedys to sprawdze na wlasnej skorze.

Jednak mysle ze optymalnie wpuszczona wanna to jej 1/2 wysokosci (to tak by pogodzic wchodzenie i wychodzenie) Wszyscy zastanawiacie sie jak to bedzie wejsc i wyjsc... a pomyslcie jeszcze jak taka wanne umyc?

... na kolana i z glowa przynajmniej na ich wysokosci :/ srednia przyjemnosc a w wiekszosci przypadkow niemozliwa u osob starszych ktorymi i my bedziemy :)

Tak sobie mysle ze zeby dojsc do jakiegos kompromisu, to warto ustawic wanne na "srodku" "pokoju kapielowego" zrobic podest okalajacy ją z trzech stron 1dluga i 2 krotsze w ich szczytach zrobic np. jakies połeczki lub mini carga i w ten sposob mamy calkiem niezly kompromis wizualno-uzytkowy.

Coz, ile glow, tyle slow.

Kompromis to kompromis a jak wiadomo kij ma dwa konce :roll:

... hmmm trzeba też pamiętać o wyjątkach - bo dla przykładu proca ma trzy :roll: :D

KONKURS!!!!

osoba, która znajdzie mi kogoś kto będzie wiedział jak wykonać taką podłogę, wykona ją i podłoga ta będzie użytkowa ....

dostanie odemnie SUPERNAGRODE :-))))))))

jedyne co o niej wiem to to ze jest betonowa i poprostu boska! :D

wersja dla wytrwałych

można frezować np taką małą szlifierką

Wersja lux

water jet lub podobne ustrojstwo

beton też musi być odpowiednio twardy

co wygrałem ?? :D

zakreconaelfa nie dzwonilem do Ciebie bo ostatecznie nie wybralem sie nigdzie - rozłożyłem sie (w sensie chorobowym) :(

A szkoda ze nie zadzwoniłeś bo przeorganizowałam nasz weekend zeby Was ugościć :roll:

Mnie sie wpuszczana wanna wydaje niefunkcjonalna :-? dlatego bede miała obudowaną :-)

Przede wszystkim to chciałam się przywitać i napisać, że bardzo mi się podoba Twój domek.

Jeśli chodzi o podłogi betonowe to proponuję zapytać tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3162325#3162325

i tutaj

http://forum.muratordom.pl/komentarze-do-mieszkanka-malgos2,t126810-10620.htm

Przede wszystkim to chciałam się przywitać i napisać, że bardzo mi się podoba Twój domek.

Jeśli chodzi o podłogi betonowe to proponuję zapytać tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3162325#3162325

i tutaj

http://forum.muratordom.pl/komentarze-do-mieszkanka-malgos2,t126810-10620.htm

bardzo dziękuję :-)))

...i już pędzę (chociaż przyznaje się bez bicia że u editty ciągle przesiaduję obserwując co boskiego wymyśli :-))))

cieplutko pozdrawiam zE

• 2 weeks później...

..... wnetrza sa dosc monotonne, skonczyli gladzie teraz raz malują białą farba - wiec wyglada jak na zakurzonej sali operacyjnej ;-) dlatego nie wklejam zdjec.

Jak sie tylko zacznie cos dziac, bede wklejala:-))))

jezeli chodzi o wymiary, to salon ma 55m2 (z czescia "korytarza", ktory ma w tym miejscu 9m2 - ale ja ten korytarz traktuje jak salon).

te 55m2 nalezy podzielic na salon i jadalnie, ale dokladnych wymiarow nie mam :-?

Kuchnia ma 16m2 a spizarnia 6,5m2.

buziaki

umowny i nie umowny - jadalnia bedzie od salonu piaskowaną szybą oddzielona ...... o szerokosci ok 1,5m

narazie jeszcze nie wiem jak to bedzie dokladnie wygladalo bo nie mam pomyslu na motyw, ale motyw piaskowania na szybie w salonie bedzie sie powtarzał na szklanych lakierowanych gornych frontach w kuchni (juz zrobili mi testy w firmie ktora bedzie fronty robila .... wyglada bajecznie!!! jutro bede w kuchniach to zrobie fotke :D .... tak sprytnie sobie to umyslilam;-) ..... i byćmoże na kominku tez ten sam motyw! :roll:

Oj jojoj ;) Dawno mnie u Ciebie nie bylo i widze, ze budowa idzie az milo :) A ja jak mialem stan surowy tak mi pozostalo. Zgierski ZE :evil: Ale nic to :) Mam juz prund w skrzynce przy dzialce wiec w tym roku ruszam szerokim frontem robot :) No przynajmniej mam nadzieje na szeroki front. Tak spojrzalem na zdjecie Twojej kotlowni i mi sie od razu taka gra Rury skojarzyla. Tak mniej wiecej wygladala plansza po minucie gry :) Kurcze ale system rurek i dzwigienek ;P

A w kestii podlogi to... masz moze jakas maszynke do robienia pieniedzy moze? ;) Bo to bedzie chyba krocie kosztowac. A powaznie to troche dziwne, bo na gornym zdjeciu ten wzor wyglada na frezowany, a na tych dwoch nizszych na malowany i pokryty jakas przezroczysta masa.

wersja dla wytrwałych

można frezować np taką małą szlifierką

Nie, nie, to jest wersja dla nowoczesnych. Dla wytrwalych to mloteczek, dlutko i fartuch z napisem Michal Aniol ;P

bardzo miło Cię widzieć po wiekach nieobecności :-)

... tja , co do podłogi - nawiązałam kontakt z biurem architektów na których stronie te cuda znalazłam i otrzymałam info, ze to jest jedynie animacja 3D ...taka podłoga nigdy nie powstała bo byłaby niezmiernie trudna do wykonania i bardzo ciężka w utrzymaniu :-?

...tylko po co takie szaleństwa pokazują :-?