Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przeprojektowana jaskółka - komentarze :-)

Recommended Posts

Cześć

Zakupiłem też Jaskółeczkę WM11L.

Ruszam realnie z budową w okolicach czerwca, lokalizacja Otwock k. Warszawy.

Teraz formalności z projektem, adaptacja, poszukiwania ekip itd.

Już dosyć mam kombinowania z materiałem na ściany itp. przemyśleniami.

Kombinowałem szkielet drewniany, Praefa, będzie zaś raczej jak w projekcie - beton komórkowy.

Wyceny szkieletowców za developerkę od kilku firm mam na kwoty 400-500tys. zł.

Murowaniec wg jednej z ofert którą mam to 412tys.zł + dodatkowo instalacje.

Czekam na kolejne oferty.

Zmiany raczej niewielkie w projekcie.

Intensywnie myślimy nad oknem w salonie na całą szerokość, czy likwidować kanciapę i zrobić większą kuchnię z jadalnią itd.

Mamy jeszcze dwa tygodnie na przemyślenia i rozmowy z architektem, później szlaban na zmiany.

• Odpowiedzi 299
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytam sobie Waszą dyskusję co do ceny Legalletu i z kolei się zastanawiam, czy jest on taki tani, czy też moja wycena zwykłego fundamentu Jaskółki jest z księżyca.

Pytanie czy etap stanu zero ze zwykłym fundamentem, można porównać do stanu po wykonaniu Legalletu?

U mnie wychodzi za stan zero 78tys. zł - szczegóły w moim dzienniku.

Biorąc pod uwagę jeszcze ceny położenia instalacji, grzejników, pieca - to wychodzi że Legallet jest całkiem atrakcyjny. Nie znam jednak jego rzeczywistych kosztów eksploatacji i efektywności.

Cześć!

zostałam zaproszona http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Podoba mi się ta jaskółka, zwykle parterówki nie wyglądają pod dwuspadowym dachem. A ta wygląda.... ładnie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Obejrzałam dokładnie projekt "matczyny" czyli muratorowy i wnętrze rzeczywiście nadaje się tylko do adaptacji, nie dziwię się że wyszedł Wam z tego indywidualny. Zdjęcia Twojego zmienionego wnętrza niestety nie mogę rozgryźć i nie wiem gdzie co ma być. Ale bryłę zewnętrzną zostawiliście? szkoda by było gdyby nie.

Widziałam na targach super blachę z posypką, to o tej piszesz? bo nie zwróciłam uwagi na nazwę tylko na urodę http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

Skoro już zadatkowałaś te silikaty, to nie będę się spierać z zestawieniami w Muratorze. Ale na przyszłość wiedz, że czasem na budowie praktyka z teorią nie idą w parze.

Czasami warto posłuchać "pana Krzysia", który z praktyki wie o czym mówi.

U mnie teoretycznie schody były narysowane dobrze. A w praktyce kończyłyby się w połowie wejścia do pokoju.

Mój dom ma:

powierzchnia zabudowy: 125,77 m2

powierzchnia użytkowa: 172,51 m2

powierzchnia całkowita: 213,71 m2.

Jest z poddaszem użytkowym i dwuspadowym dachem.

Zupełnie niepodobny do Twojego.

Pozdrawiam

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Canna, bardzo dziękuję :-) mi ta oborka baaaardzo przypadła do serca!

Co do silikatów pan "krzysiu" też ma same dobre opinie - bardzo chwali ten budulec. Ja też sie nie zamierzam sprzeczać o silikaty 8) klamka zapadła już je kupiłam :wink:

Chętnie Ci prześlę rzut na maila jak chcesz się bliżej zapoznać z naszym domkiem - tutaj niestety nie potrafię umieścić większego rzutu - nie wychodzi :evil:

Bryła ma zostać taka sama (chociaż obrys się zmienił z 203 na 230 m2) :o

dachówka nie może być z posypką - domek będzie w lesie a tam taka blacha się nie sprawdza (igły, liście....zatrzymują się na chropowatych dachówkach). Mi się marzy płaska dachówka na rąbek - albo tytan-cynk silezji albo emka planji - musimy podjąć decyzję!

Twoje pow. użytkowa prawie jak nasza :-)

Cześć

Zakupiłem też Jaskółeczkę WM11L.

Ruszam realnie z budową w okolicach czerwca, lokalizacja Otwock k. Warszawy.

Teraz formalności z projektem, adaptacja, poszukiwania ekip itd.

Już dosyć mam kombinowania z materiałem na ściany itp. przemyśleniami.

Kombinowałem szkielet drewniany, Praefa, będzie zaś raczej jak w projekcie - beton komórkowy.

Wyceny szkieletowców za developerkę od kilku firm mam na kwoty 400-500tys. zł.

Murowaniec wg jednej z ofert którą mam to 412tys.zł + dodatkowo instalacje.

Czekam na kolejne oferty.

Zmiany raczej niewielkie w projekcie.

Intensywnie myślimy nad oknem w salonie na całą szerokość, czy likwidować kanciapę i zrobić większą kuchnię z jadalnią itd.

Mamy jeszcze dwa tygodnie na przemyślenia i rozmowy z architektem, później szlaban na zmiany.

SUPER! Witam w gronie :wink: narazie dość wąskim, ale może przybedzie jaskółkowiczów 8)

Okien też jeszcze nie rozplanowaliśmy - tez nam się podobają przeszklenia całych powierzchni! Myśleliśmy nawet o rogowym okcnie tarasowym - po otwarciu masz przestrzeń - ale konstrukcyjnie dość trudna sprawa i zrezygnowaliśmy!

My przestawilismy kuchnię z kanciapą - i kanciapę mozna troszeczkę zmniejszyć na rzecz kuchni - ja bym jej nie likwidowała - zawsze się przyda troszkę mniejsca na klamoty :wink:

pozdruffka

Czytam sobie Waszą dyskusję co do ceny Legalletu i z kolei się zastanawiam, czy jest on taki tani, czy też moja wycena zwykłego fundamentu Jaskółki jest z księżyca.

Pytanie czy etap stanu zero ze zwykłym fundamentem, można porównać do stanu po wykonaniu Legalletu?

Biorąc pod uwagę jeszcze ceny położenia instalacji, grzejników, pieca - to wychodzi że Legallet jest całkiem atrakcyjny. Nie znam jednak jego rzeczywistych kosztów eksploatacji i efektywności.

legalett jest rzeczywiście ok w cenie (jak się doliczy do tradycyjnego fundamentu wylewki, instalacje hydrauliczne, instalację grzewczą, grzejniki....)

wychodzi niewiele więcej!

Nie

Spojrze na Twoj dziennik ale 80tysi za fundamenty dla takiego domu???

Chyba, ze masz wyjatkowo parszywy teren. W przeciwnym przypadku to chyba jedna ciut za duzo.

EDIT: Zeby Oli nie robic zamieszania przeniose sie na Twoja dzialke z odpowiedzia.

Nie uciekajcie!!!!! :cry: bardzo lubię jak coś się u mnie dzieje (w komentarzach rzecz jasna ) 8) :wink:

Zeby Ci nie bylo przykro to sie pochwale, ze mi styro przyjechalo :). Tylko mam teraz logistyczna zagwozdke co robic w jakiej kolejnosci, zeby jak najmniej sie z przenoszeniem tej bialej sterty narobic bo mam zawalony caly garaz i kotlownie :)

Nie uciekajcie!!!!! :cry: bardzo lubię jak coś się u mnie dzieje (w komentarzach rzecz jasna ) 8) :wink:

Zeby Ci nie bylo przykro to sie pochwale, ze mi styro przyjechalo :). Tylko mam teraz logistyczna zagwozdke co robic w jakiej kolejnosci, zeby jak najmniej sie z przenoszeniem tej bialej sterty narobic bo mam zawalony caly garaz i kotlownie :)

hihihi - to w garażu i kotłowni jednym słowem sauna :lol:

Kazdy inwestor z legalletem zapomina, ze ZROBIENIE PODBUDOWY POD PLYTE JEST PO JEGO STRONIE. Jesli humusu jest duzo, to piachu do nawiezienia tez jest duzo i koparka dlugo kopie. To jest dodatkowe kilka-kilkanascie tysiecy.

Witam,

Dołączę się do dyskusi. Sam zamierzam wybudować parterówkę, moj a raczej nasz (decyzja wspólna z żoną) wybór padł na Irysa z pracowni Horyzont. Domek nieduży, funkcjonalny i prawdopodobnie tani w budowie. Zmiany jakie wprowadziliśmy to poszerzenie go o metr od strony łazienki i dodatkowa toaleta w miejscu jednej szafy w holu. Jeśli chodzi o fundament wybrałem Legalett mimo tego, że nie jest tani ale jak sie wszytsko podliczy to wychodzi niewielka roznica na niekorzyć. Bardzo szybki i profesjonalny montaż trwający około 10 dni. W tej cenie jest już ogrzewanie bezobsługowe (luksus też ma swoją cenę) Stan zero czyli poziom podłogi w domu na której można układać okladziny podłogowe, panele, terakote itp. Wszystkie konieczn e wyprowadzenia instalacji kanalizacyjnej, nawiew do kominka, cześć instalacji wody użytkowej, instalacji elektrycznej itp. Dodatkowo można podłączyć to cudo do kominka. Obecnie posiadaja nowy model wymiennika kominkowego który jest dużo bardziej wydajny niż ten dotychczasowy. Przy takim systemie ogrzewania trzeba zainwestowac w dobre (grube) docieplenie ścian (myślę że 20cm styropianu), podasza (30-40) i nie powinno się przesadzać z duzymi przeszkleniami. Przez okna ucieka duzo ciepła. Producenci chytrze podają współczynnik tylko dla szyb zazwyczaj 1.1 ale zapominają ze całe okno ma wiecej od 1.6 do 2.5 a to już nie jest zbyt dobrze. Warto zastanowić sie nas lepszymi oknami. Jeśli bedzie rekuperator mozna zrezygnować z niektórych otwieranych i wstawić tzw fiksy (nie otwierane) Można też zastosować rolety aczkolwiek ja uważam, że rolety bardziej kuszą złodzi niż chronią. Lepiej zamomówić okna z szybą antywłamaniową P4 i okucia natywłamaniowe. Wracając do rekuperatora to trzeba pamietać też, że kominek jeśli jest musi mieć przyłacze powietrza nawiewnego bezposrednio z rury zewnętrznej. Nie może zasysać powierza do spalania z pomieszczenia.

To na tyle ciekawostek jak coś sobie przypomnę to dopiszę.

Posiadam sporą wiedzę i kilkuletnie doświadczenie z zakresu wykonczenia wnętrz, nowoczesnych systemów grzewczych, wod-kan i systemów solarnych.

Służę radą i Pozdrawiam Mariusz 8) [email protected]

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=33&a=68&sid=5#opis

Warto zastanowić sie nas lepszymi oknami. Jeśli bedzie rekuperator mozna zrezygnować z niektórych otwieranych i wstawić tzw fiksy (nie otwierane)

Widze, ze chyba nie Ty bedziesz myl te fixy ;) Ja sluzby nie mam, a szyby lubie miec czyste, wiec u nas fixy byly torpedowane juz w zarodku. Dalej uwazam, ze fixy to idea fix facetow, ktorzy ze sprzataniem w domu maja niewiele wspolnego.

Dołączę się do dyskusi. Sam zamierzam wybudować parterówkę, moj a raczej nasz (decyzja wspólna z żoną) wybór padł na Irysa z pracowni Horyzont.

Jak sie czasem przygladam projektom, to zaskakuje mnie ilosc stolow. Tutaj mamy stol w kuchi, w salonie + bufet. Czy to aby nie za duzo?

Dołączę się do dyskusi. Sam zamierzam wybudować parterówkę, moj a raczej nasz (decyzja wspólna z żoną) wybór padł na Irysa z pracowni Horyzont.

Jak sie czasem przygladam projektom, to zaskakuje mnie ilosc stolow. Tutaj mamy stol w kuchi, w salonie + bufet. Czy to aby nie za duzo?

Witam,

Też uważam, że to za dużo stołów ale nikt nie każe nam meblować mieszkania na wzór projektów. A jeśli chodzi o barek to nie bedzie go w naszym przypadku - w tym miejscu bedzie przejscie czyli otwarta kuchnia.

A fixy w parterówce to nie problem bo to ja zajmuję się w domu myciem okien a nie żona. A pozatym nie wszytskie okna to fixy w każdym przypadku skrajności są nie wskazane.

pozdrawiam Mariusz

Kazdy inwestor z legalletem zapomina, ze ZROBIENIE PODBUDOWY POD PLYTE JEST PO JEGO STRONIE. Jesli humusu jest duzo, to piachu do nawiezienia tez jest duzo i koparka dlugo kopie. To jest dodatkowe kilka-kilkanascie tysiecy.

Czy to naprawde kilkanaście tysięcy?

Muszę to policzyc dokladnie, bo ja zakładałam że w 8 tys. się zmieścimy :-?

Witam,

Dołączę się do dyskusi. Sam zamierzam wybudować parterówkę, moj a raczej nasz (decyzja wspólna z żoną) wybór padł na Irysa z pracowni Horyzont. Domek nieduży, funkcjonalny i prawdopodobnie tani w budowie. Zmiany jakie wprowadziliśmy to poszerzenie go o metr od strony łazienki i dodatkowa toaleta w miejscu jednej szafy w holu. Jeśli chodzi o fundament wybrałem Legalett mimo tego, że nie jest tani ale jak sie wszytsko podliczy to wychodzi niewielka roznica na niekorzyć. Bardzo szybki i profesjonalny montaż trwający około 10 dni. W tej cenie jest już ogrzewanie bezobsługowe (luksus też ma swoją cenę) Stan zero czyli poziom podłogi w domu na której można układać okladziny podłogowe, panele, terakote itp. Wszystkie konieczn e wyprowadzenia instalacji kanalizacyjnej, nawiew do kominka, cześć instalacji wody użytkowej, instalacji elektrycznej itp. Dodatkowo można podłączyć to cudo do kominka. Obecnie posiadaja nowy model wymiennika kominkowego który jest dużo bardziej wydajny niż ten dotychczasowy. Przy takim systemie ogrzewania trzeba zainwestowac w dobre (grube) docieplenie ścian (myślę że 20cm styropianu), podasza (30-40) i nie powinno się przesadzać z duzymi przeszkleniami. Przez okna ucieka duzo ciepła. Producenci chytrze podają współczynnik tylko dla szyb zazwyczaj 1.1 ale zapominają ze całe okno ma wiecej od 1.6 do 2.5 a to już nie jest zbyt dobrze. Warto zastanowić sie nas lepszymi oknami. Jeśli bedzie rekuperator mozna zrezygnować z niektórych otwieranych i wstawić tzw fiksy (nie otwierane) Można też zastosować rolety aczkolwiek ja uważam, że rolety bardziej kuszą złodzi niż chronią. Lepiej zamomówić okna z szybą antywłamaniową P4 i okucia natywłamaniowe. Wracając do rekuperatora to trzeba pamietać też, że kominek jeśli jest musi mieć przyłacze powietrza nawiewnego bezposrednio z rury zewnętrznej. Nie może zasysać powierza do spalania z pomieszczenia.

To na tyle ciekawostek jak coś sobie przypomnę to dopiszę.

Posiadam sporą wiedzę i kilkuletnie doświadczenie z zakresu wykonczenia wnętrz, nowoczesnych systemów grzewczych, wod-kan i systemów solarnych.

Służę radą i Pozdrawiam Mariusz 8) [email protected]

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=33&a=68&sid=5#opis

mariusz d.

połączenie legalettu z kominkiem brzmi bardzo fajnie - jednak doświadczenia forumowiczów pokazują, że to rozwiązanie ma bardzo dużo wad.

Skąd masz informację, że poprawili skuteczność tego wymiennika? Z tego co wiem to straty cipła na wynmienniku powietrze/powietrze są tak duże że to się nie kalkuluje. Taki kominek jest przecież podłączony tylko do jednego obiegu - więc jakiego rzędu są to oszczędności w zużyciu energii?

Czy będziesz miał rekuperator i czy ta inwestycja jest opłacalna przy domkach jednorodzinnych? Mój architekt twierdzi że instalacja rekuperatora opłaca się w wielkogabarytowych budowlach - w domkach nie!

pozdrawiam :)

My wtopilismy 11'600.

Mamy humus na 70 cm, koparka byla stara i kopala chyba glebiej i szerzej, nie mierzylismy wywrotek z piachem czy rzeczywiscie maja deklarowana pojemnosc. Bylismy glupi i naiwni. Wykop pod dom na plycie 180 m2.

My wtopilismy 11'600.

Mamy humus na 70 cm, koparka byla stara i kopala chyba glebiej i szerzej, nie mierzylismy wywrotek z piachem czy rzeczywiscie maja deklarowana pojemnosc. Bylismy glupi i naiwni. Wykop pod dom na plycie 180 m2.

khm, a my mamy obrys na pow. 222m2 :-?

Ja mam nadzieję że takie sprawy dopilnuje nasz nadzór inwestorski i że nie będziemy przepłacać ! :-?