Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przeprojektowana jaskółka - komentarze :-)

Recommended Posts

Witam ponownie,

Dyskusja wrze :lol: Jeśli chodzi o wymiennik kominkowy, to obecnie nie jest to wystająca rura nad kominkiem ale wymiennik w postaci sporego prostopadłoscianu. z tego co widziałem i rozmawiałem w Legalett-Gdańsk mówią, że jego sprawność jest dużo większa niż poprzedniego. Przy projektowaniu wspołpracowali z fachowcami od kominków. W moim przypadku zapewniaja, że będą zasilane z niego wszystkie obwody legalett.

A jesli chodzi o rekuperator to moim zdaniem raczej jest to komfort świerzego powietrza i zabezpieczenie przed zawilgoceniem scian( szczegolnie w domach szkieletowych) nież oszczędność na odzysku ciapła. Bo to co odzyska przez np 15 lat to i tak nie pokryje kosztów instalacji.

Inna sprawa dla mnie bardzo ważna to to, że w parterowych domach bardzo słabo działa wentylacja grawitacyjna. Więc lepiej zainstalować takie cudo i mieć suche niezroszone okna i przyjemny mikroklimat. Trzeba też pamietać, że to eliminuje koszty kominów wentylacyjnych i opłat za przeglady kominiarskie jeśli ktoś grzeje np. elektrycznie ;-)

Pozdrawiam Mariusz

• Odpowiedzi 299
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie, Dyskusja wrze :lol: Jeśli chodzi o wymiennik kominkowy, to obecnie nie jest to wystająca rura nad kominkiem ale wymiennik w postaci sporego prostopadłoscianu. z tego co widziałem i rozmawiałem w Legalett-Gdańsk mówią, że jego sprawność jest dużo większa niż poprzedniego. Przy projektowaniu wspołpracowali z fachowcami od kominków. W moim przypadku zapewniaja, że będą zasilane z niego wszystkie obwody legalett.

Pozdrawiam Mariusz

czyli rozumiem że w momencie palenia w kominku wymiennik pow/pow będzie zasilał cały legalett - a co za tym idzie energia będzie odcinana?

I czy z takiego kominka mozna zrobić rozprowadzenie ciepłego powietrza? Chcemy się tak zabezpieczyć w razie dużych spadków temperatury - coby nie marznąć prze 2-3 doby :wink:

Witam,

Po zainstalowaniu tego wymiennika nad czopuchem kominka nie ma problemu z zastosowaniem dodatkowo systemu rozprowadzenia cieplego powietrza. Układ wymiennika Legalett jest układem zamkniętym i przeszkadza w tym dodatkowym rozwiazaniu.

Ja dokładnie też będę miał takie rozwiazanie na wszelki wypadek jak ceny energii elektrycznej siegną gwiazd;( Jedyny mały minus tego roziwązania to to, że zostaje mniej powierzchni nad czopuchem kominka..ale to można rozwiazać robiąc troche większą obudowę kominka.

Pozdrawiam Mariusz

gg 7207617

Witam,

Po zainstalowaniu tego wymiennika nad czopuchem kominka nie ma problemu z zastosowaniem dodatkowo systemu rozprowadzenia cieplego powietrza. Układ wymiennika Legalett jest układem zamkniętym i przeszkadza w tym dodatkowym rozwiazaniu.

Ja dokładnie też będę miał takie rozwiazanie na wszelki wypadek jak ceny energii elektrycznej siegną gwiazd;( Jedyny mały minus tego roziwązania to to, że zostaje mniej powierzchni nad czopuchem kominka..ale to można rozwiazać robiąc troche większą obudowę kominka.

Pozdrawiam Mariusz

gg 7207617

odnosnie kosmicznych cen energii elektrycznej my sie inaczej planujemy zabezpieczyć. Otrzymałam informację z legalettu że można za jakiś czas bez problemu wymienić agregaty na wymienniki - n.p. woda/powietrze i zastosować pompę ciepła. I sobie myslimy że za jakieś 2-4 lata ceny pomp ciepła będą na tyle niskie że się będzie opłacało zamienić żródło energii. Dlatego chcemy wszystko przygotować na taką okoliczność :wink:

Też tak zamierzam zrobić, ale to trzeba przeliczyć czy opłaci się. Ja w ubiegłym tygodniu dostałem wycene na jedną z lepszych pomp ciepła dostępnych na polskim rynku. Sama pompa to koszt 35 tyś. Reszta automatyki i osprzetu to kolejne 30 tyś. Więc nie wiem po ilu latach może koszt inwestycji zwrocić sie. Jesli wiecej niż 30 lat to ja dziekuję ;) wolę płacic do elektrowni i jeżdzić z rodzinką na szalone wakacje.

Mariusz

gg 7207617

Też tak zamierzam zrobić, ale to trzeba przeliczyć czy opłaci się. Ja w ubiegłym tygodniu dostałem wycene na jedną z lepszych pomp ciepła dostępnych na polskim rynku. Sama pompa to koszt 35 tyś. Reszta automatyki i osprzetu to kolejne 30 tyś. Więc nie wiem po ilu latach może koszt inwestycji zwrocić sie. Jesli wiecej niż 30 lat to ja dziekuję ;) wolę płacic do elektrowni i jeżdzić z rodzinką na szalone wakacje.

Mariusz

gg 7207617

to czy sie opłaca okaże się po sezonie grzewczym :wink:

u nas niestety nie można kominka podłączyć do obiegu całego legalettu. Mamy 3 agregaty zaprojektowane, a kominek można podłączyć do max. 2 :(

pozdrawiam

Witam,

Moze trochę z innej beczki ale warto przeczytać. Bardzo polecam ten artykół...

http://www.mieszkaj_lepiej.republika.pl/przegrody_zewnetrzne.htm

Pozdr. Mariusz

Nie mam dzisiaj jakos duzo czasu wiece przeczytalem tylko wstep i...

Nie chce byc advocatus diaboli ale zawsze z duza ostroznoscia podchodze do artykulow utrzymanych w stylu - dawniej to sie budowalo, a teraz sie tylko 'buduje'. Ciekaw jestem na jakiej podstawie autor artykulu tak jednoznacznie stwierdzil ze: "Czy ktoś zauważył jak zachowuje się cegła złożona w sztaple np. z rozbiórki starego przedwojennego domu, a cegła dzisiejsza po okresie zimowym nie zabezpieczone przed wpływami atmosferycznymi? Dzisiejsza w dużej części rozlasuje się, spęka..."

Nie widzialem aby powolywal sie na jakiekolwiek badania stwierdzajace, ze wspolczesne pustaki poryzowane nie wytrzymuja zimowych warunkow atmosferycznych. Ja natomiast ze swojego doswiadczenia moge powiedziec to. Z budowy zostalo mi 7 palet pustakow poryzowanych. Polowa nie byla dobrze zabezpieczona (jedna byla rozpakowana zupelnie, reszta tylko czesciowo obwinieta folia). Ostatnio bylem na dzialce, zeby zobaczyc jak to wyglada bo chcialem je sprzedac, coby odzyskac troche pieniedzy. I jakos nie zastalem tam sterty rozlasowanych i popekanych pustakow, chociaz doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze akurat te ceramika, ktora kupilem nie jest super-hiper jakosci.

Oczywiscie, trzeba byc ostroznym w zakupach bo jest sporo producentow polujacych na naiwnych inwestorow, ale jak ktos mi mowi, ze teraz to sie produkuje za przeproszeniem g...o, a jedyne dobrej jakosci materialy to robiono za krola Cwieczka i on to musi powiedziec, zeby byc obiektywnym ja zaczynam taka osobe posadzac o wszystko tylkno nie o obiektywizm. Ale to moje prywatne zdanie.

PS. Aczkolwiek gosciu obala mit o 'oddychalnosci' scian, wiec moze nie jest taki do konca 'nieobiektywny' :)

Masz rację ale według mnie bardziej w tym artykule chodzi o to, że sciana powinna mieć 2 warstwy. Warstwę nośną, która musi spełniać wymagania konstrukcyjne i warstwę izolacyjną która musi spełniać jak najlepsze normy izolacji cieplnej. Tak wykonana sciana zewnętrzna zapewni wytrzymałoś, trwałość a zarazem dobrą izolację cieplną. Tak naprawdę autor artykułu zwraca uwagę na to, że nie ma idalanej konstrukcji ściany która spełnia wszystkie wymagania. Trzeba wybierać miedzy dobra izolacją termiczną i "termosem" a scianą "oddychającą" i odpowiednio większymi kosztami użytkowania. Kazdy wybiera to co dla niego jest ważnijesze. Jak wolę mieć małe rachunki czyli mieszkanie w "termosie" ale oddychającym. Dlatego rekuperator dla mnie to konieczność w dobrze izolowanym domu.

Pozdrawiam

rozmawiałam wczoraj z panem, który od wielu lat (naprawdę od wielu lat bo wybiera sie na emeryturę) zajmuje się nadzorem inwestorskim i był kierbudem - powiedział że robił kalkulację odnośnie kosztów nośników energii i stwierdził że na obecną chwilę najtańszym rozwiązaniem jest energia elektryczna w 2 taryfie (biorąc pod uwagoe....ekhm...chyba powiedział kaloryczność nośnika energii) jest nawet od gazu ziemnego tańsza :) Więc chyba dobrze myślimy z tym legalettem :wink:

Masz rację ale według mnie bardziej w tym artykule chodzi o to, że sciana powinna mieć 2 warstwy.

Najlepsza jest trojwarstwowa ale tez najdrozsza. Fakt, faktem, ze ja w sciany jednowarstwowe tez nie wierze.

Trzeba wybierać miedzy dobra izolacją termiczną i "termosem" a scianą "oddychającą" i odpowiednio większymi kosztami użytkowania.

W/g mnie oddychalnosc sciany to jest jeden z wiekszych marketingowych kitow jakie mozna uslyszec. Gosciu w tym artykule potwierdza, ze dyfuzja pary wodnej w materialach 'oddychajacych' jest na poziomie 3%. Sorry ale o jakiej oddchalnosci w takim razie mowimy??? To rownie dobrze mozna by zrobic pare dziurek w gumowym plaszczu przeciwedszczowym i twierdzic, ze jest swietnym zamiennikiem membran gore-texowych lub im podobnych ;) Ludzie zapominaja tez, ze nawet gdyby te 3% robilo jakas roznice to trzeba by bylo pamietac o tym, ze kazdy element sciany musialby byc paroprzepuszczalny, czyli zaczynajac od farby na wyprawie tynkarskiej konczac. A o tym juz malo kto pamieta. Fakt pozostaje faktem. Bez sprawnie dzialajacej wentylacji (czy to mechanicznej czy grawitacyjnej) zadne oddychanie nie pomoze na wilgoc w domu. A przy sprawnej wentylacji oddychanie mozna sobie w buty wlozyc.

ok :)

W sumie to ja juz chyba powiedzialam wszystko co mialam do powiedzenia na temat naszych bledow w legallecie.

Dzisiaj tynkarz narzekal, ze musial glify w szafach wnekowych obrabiac, bo nasze szafy sa wymurowane - ale ja dalej uwazam, ze to byl swietny pomysl.

Co do zdjec - chyba sobie odpuszcze pisanie dziennika i chwalenie sie fotkami, bo i tak wciaz brakuje mi czasu.

essa, jeszcze jedno pytanie:

Jak długo czekałaś na projekt z legalettu? Czy do zezwolenia na budowę miałaś zrobiony projekt? I czy pierwszy projekt był już ostateczny?

pozdrawiam Ola

ps lekka załamka :( - właśnie sie dowiedziałam że legalett musi zrobić projekt a ja naiwna myślałam że to zrobi moj architekt i że w przyszłym tygodniu złożę papiery o zezwolenie na budowę :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

jak zmienić plik pdf na jpg?

bardzo prosto:

1) w Adobe Readerze klikasz narzędzie Zaznaczanie i zaznaczasz dany fragment.

2) kopiujesz do schowka Ctr+C

3) w programie graficznym np. Microsoft Photo Editor tworzysz nowy plik podając rozmiar obrazka i kolory

4) wklejasz schowek czyli Ctr+V

5) obrabiasz grafikę, dodajesz bajery, zmieniasz rozmiar itp.

zapisujesz jako jpg

dzisiaj przećwiczyłem u siebie - można mieć ew. zastrzeżenia do jakości.

efekt możesz zobaczyć w moim dzienniku - rzut i elewację stodoły.

Chyba Wam w koncu wkleje fotke naszej chalupy - wczoraj uslyszalam od tynkarza: "styl amerykanski" :wink:

Nam legellet przyslal najpierw taki wstepny projekt - 3 strony, ktore mialy byc wlaczone w projekt. Chyba dosc szybko to zrobili. Nie bardzo sie te papiery spodobaly naszemu archowi, wiec na ich podstawie zrobil nam rzut fundamentow, a w opisie do projektu umiescil informacje ogolne o plycie i napisal, ze to "rozwiazanie systemowe legalett - szczegolowy projekt w oddzielnym zeszycie". W starostwie przeszlo bez problemu.

jak zmienić plik pdf na jpg?

bardzo prosto:

1) w Adobe Readerze klikasz narzędzie Zaznaczanie i zaznaczasz dany fragment.

2) kopiujesz do schowka Ctr+C

3) w programie graficznym np. Microsoft Photo Editor tworzysz nowy plik podając rozmiar obrazka i kolory

4) wklejasz schowek czyli Ctr+V

5) obrabiasz grafikę, dodajesz bajery, zmieniasz rozmiar itp.

zapisujesz jako jpg

dzisiaj przećwiczyłem u siebie - można mieć ew. zastrzeżenia do jakości.

efekt możesz zobaczyć w moim dzienniku - rzut i elewację stodoły.

baaaardzo dziękuję :) :roll: :)

http://lh6.google.pl/zakreconaelfa/R9hRUh17JGI/AAAAAAAAAI4/JBF-MNhnfjU/s288/image002.gif.jpg

tylko szkoda że takie małe :(