zakreconaelfa 20.03.2008 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 zdziwisz się z niemieckiego forum budowlanego Znalazłam w sumie 6 firm, które robią takie fundamenty, 3 z nich przysały mi oferty, 1 nic, a 2 mnie poinformowały że w Polsce nie i instalują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 20.03.2008 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Skoro niemcy są tak konkurencyjni cenowo też zastanowiłbym się powaznie nad ich ofertą. Ale wcześniej sprawdziłbym ich poprzednie inwestycje... Bardzo mnie dziwi fakt, że obliczyli tak mało podsypki... Przecież w tej grubości podsypki musi zmieścić sie opaska drenazowa z rury fi 80 a taka rura powinna być obsypana z każdej strony warst min. 15cm -20cm. A to daję 15+8+15 to jakieś 40cm. Chyba, że nie daja opaski drenażowej a to poważny błąd w sztuce. Poproś o wstępne wyliczenia wytrzymałościowe dla ich płyty i sprawdz je u dobrego projektanta inżyniera który zna sie na tym. Zapytaj jakiego producenta dają rury kanalizacyjne ( materiał PP czy PCV). Jakie rury stosują do wody użytkowej ( jak najwięcej danych ew. producent) Jakie rury stosuja do ogrzewania ( podobnie dane producenta parametry itp.) Jeśli daja materiał do instalacji elektrycznej też zapytaj o parametry itp. Wszystko zapisz i prześlij mi jeśli chcesz wiedzieć coś wiecej mailem chetnie powiem coś wiecej w miarę możliwości. Czasami 2 rury wygladaja identycznie a paramerty mają bardzo różne. Jak zwykle diabeł siedzi w szczegółach o których producenci raczej milczą ze względu na dobre imię firmy. Jeśli chodzi o pompy ciepła tu tez nalezy uważać bo przy polskiej cenie energii elektrycznej wcale nie jest tak kolorowo jak piszą w katalogach. Jeśli miałbym decydować sie na takie urządzenie wybrałbym to: http://www.climakomfort.pl/index.php?page=514 A jeśli nie to to ewentualnie sprawdzone są produkty niemieckiej firmy STIEBEL-ELTRON Moge przesłać Ci wstepną ofertę cenową jaką dostałem na pompe ciepła współpracującą z podłogowką do swojego domu. Pozdrawiam Mariusz - [email protected] http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=33&sid=5 RURY ale znalazłeś mi zadanie - bardzo kobiece http://www.rehau.de rury ściekowe i do mediów czyli prądu, telefonu - KG Rohr 100 mm. Woda pitna: Alpex duo 16 und 20 mm http://www.frankischerohrwerke.de ogrzewanie: Nioxy 17,2 mm Firma UNIVERSA myslę że będą pikne te rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 21.03.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Będę podglądać Twój dziennik, bo projekt prześliczny. Już w nim rozkładałam swoje graty a po przejrzeniu chyba tysięcy projektów gotowych nie w każdym bym chciała zamieszkać. Twój dom nadaje się do mieszkania. Pozdrawiam i życzę spokojnych Świąt bez bezsennych nocy podczas których trzeba podejmować trudne decyzje wyboru. Oddechu na święta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 26.03.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Ja tez ostatnio doznalam takiego szoku, choc przy zakupie bramy garazowej. Markowa brama, ktora sobie odpuscilam (cena!!!!) okazala sie byc TANSZA od innej nieco mniej markowej. A wystarczyl jeden, z glupia frant, telefon do innego przedstawiciela. Tak, tak - ceny to oni podobno wszyscy maja fabryczne PS. to napiszcie jak sie wkleja fotki, dzisiaj mam spotkanie budowlane z kierbudem to strzele fotki pod wiosennym sniegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz d. 28.03.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 RURY ale znalazłeś mi zadanie - bardzo kobiece http://www.rehau.de rury ściekowe i do mediów czyli prądu, telefonu - KG Rohr 100 mm. Woda pitna: Alpex duo 16 und 20 mm http://www.frankischerohrwerke.de ogrzewanie: Nioxy 17,2 mm Firma UNIVERSA myslę że będą pikne te rury _________________Ola Witam po długiej przerwie...Niewiele informacji technicznych doszukałem sie na temat tych pięknych rur. Wszędzie same ogólniki, mało czytelnie przedstawione parametry i aprobaty.Jeśli chodzi o system Rehau jest z mojego punktu widzenia dobry ale nie montowałbym go u siebie. Według mnie lepsze parametry mają rury Alupex firm KISAN i WAVIN. Na temat Universa jeszcze mniej wiadomo. W Polsce jest jeden dystrybutor który jak zadzwoniłem nie wiele może powiedzieć na temat tego co sprzedaje. Zadziałało to na mnie odstraszająco. Ogólnie uważam, ze w przyszłosci w razie jakiejs awarii bedzie problem z dobraniem zamienników kształtek stosowanych do łączenia rury nioxy. Różnica w średnicy i wielkości ścianek rury nioxy a innymi zazwyczaj montowanymi w Polsce jest znacząca i jak narazie czarno widzę ewentualna naprawę lub wymianę. Proponuję wybrać dobre sprawdzone już od wielu lat W Polsce rury Alupex do podłogówki i wody użytkowej. Ostatnio naprawiałem podłogówkę w domu o powierzchni 320m2 gdzie własciciele władowali mase kasy we wszytsko co widać na zewnątrz. Zaoszczedzili na rurze do podłogowki. Ktoś im polecił chiński DIAMOND o 2.50 zł tanszy na metrze od Wavinu i w 2-gim sesonie uzytkowania rura rozszczelniła sie i cały piękny dom pływał. Straszny widok ale tak już bywa. Wiec jeszcze raz powtarzam sprawdzić producenta, parametry aprobaty i wszystko co tylko możliwe. No i jeszcze najlepiej bedzie jak system jest zamienny i dostępny w Polsce. pozdrawiam Mariusz [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 31.03.2008 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Ja tez ostatnio doznalam takiego szoku, choc przy zakupie bramy garazowej. Markowa brama, ktora sobie odpuscilam (cena!!!!) okazala sie byc TANSZA od innej nieco mniej markowej. A wystarczyl jeden, z glupia frant, telefon do innego przedstawiciela. Tak, tak - ceny to oni podobno wszyscy maja fabryczne PS. to napiszcie jak sie wkleja fotki, dzisiaj mam spotkanie budowlane z kierbudem to strzele fotki pod wiosennym sniegiem Witaj, wybacz że dopiero teraz ale jakos nie miałam czasu żeby zaglądnąć na forum. Ja instrukcję skopiowałam: http://forum.muratordom.pl/inforrrrmacje-inforrrrrmatykow-forrrrrum,f89.htm Kopiujesz adres internetowy wybranego zdjęcia, klikasz prawym przyciskiem myszki w dowolnym punkcie wybranego zdjęcia, następnie klikasz "Właściwości". Zaznaczasz myszą i kopiujesz [prawy przycisk myszy i "Kopiuj" lub z klawiatury wciskając równocześnie klawisze Ctrl+C] to co jest w 'Adres ' - adres do zdjęcia MUSI zaczynać się od http:// a kończyć na .jpg [lub .JPG albo JPEG, czasem .gif (rysunek, animacja)]. Zawsze możesz sprawdzić, czy właściwie skopiowałaś, wklejając ten link w pole "Adres" przeglądarki internetowej. Klikasz nad okienkiem pisania postu przycisk Img - widzisz , ustawiasz kursor po znaku nawiasu, wklejasz adres [prawy przycisk myszy i "Wklej" lub z klawiatury Ctrl+V], i klikasz jeszcze raz Img - tym razem ma postać . Nie może być żadnych przerw między , adresem a chyba lepiej bym nie potrafiła wytłumaczyć Pozdruffka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 31.03.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Tak sie wlasnie obawialam, czyli najpierw musze sobie te fotki gdzies zawiesic na serwerze. Bez chlopa sie nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 01.04.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Tak sie wlasnie obawialam, czyli najpierw musze sobie te fotki gdzies zawiesic na serwerze. Bez chlopa sie nie obejdzie. Musisz. np tutaj http://www.plikus.pl prosciej nie mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 15.08.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Oluś (moja imienniczko ), nie widzę ostatnio wklejonych zdjęć. Ani jednego A tak cudnie będziesz mieszkać, że dałam Twój Dziennik do ulubionych, aby do niego często zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 15.08.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 ja tez chcialam fotki obejrzec a tu nic nie widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 15.08.2008 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Dziewczyny.... jak widać lekki kopniaczek w 4 litery działa cuda - fotki są już dostępne wielkie dzięki za mobilizację pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 15.08.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 ok W sumie to ja juz chyba powiedzialam wszystko co mialam do powiedzenia na temat naszych bledow w legallecie. Dzisiaj tynkarz narzekal, ze musial glify w szafach wnekowych obrabiac, bo nasze szafy sa wymurowane - ale ja dalej uwazam, ze to byl swietny pomysl. Co do zdjec - chyba sobie odpuszcze pisanie dziennika i chwalenie sie fotkami, bo i tak wciaz brakuje mi czasu. ty chyba mylisz legallet ze ścianami!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 15.08.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 ty chyba mylisz legallet ze ścianami!!! Oj czlowieku... Nic nie myle. Ale za to zupelnie nie rozumiem dlaczego polaczyles dwa oddzielne akapity w jeden watek????!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 19.08.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Witaj, 1.) fajnie widziec, że czasmi ludzie podążają podobnymi ścieżkami - kiedyś ten projekt był naszym wyborem wśród gotowców:-) 2.) Piękny dach:-) Jesli to nie problem poproszę na PW szczegóły co do robocizny i firmy i cen - WIĘŹBA i blacha... RĄBEK RULES!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 19.08.2008 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Woland, serdecznie zapraszam na oglądanie do naszego lasu!!!! i chętnie udzielę informacji i pomocy jeżeli tylko będę mogła. Nie do końca polecam Plannjie Emkę - blacha jest pofalowana. Przedstawiciel z Plannji mi powiedział że blacha od Pruszyńskiego i Rukki się nie faluje bo jest z twardej stali. Tytan-cynk i Plannja się falują. Ze T-C się faluje wiedziałam ale myślałam że emka nie i mam fałdki nie tylko na biodrach ale również na dachu ale mimo to kocham ten dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 20.08.2008 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Czesc Olu Gratuluje szczescia do dobrych ekip i oby tak dalej bylo. Stawianie stanu surowego to bardzo przyjemny etap, potem trzeba miec wiecej cierpliwosci. Bardzo fajny ten niemiecki fundament ))) Podoba mi sie! Powiedz ile Cie ostatecznie kosztowal z m2 i jak to sie ma do wyceny legalettowej?? Pozdrawiam, my od wrzesnia idziemy juz mieszkac u siebie, tylko warunki beda mocno hardcorowe. Aska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 20.08.2008 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Bardzo fajny dom, u nas też miała być jaskółka ze zmianami koniec końców mamy z poddaszem użytkowym. Piękny dach! I takie nowoczesne rozwiązania...zazdroszczę. Będę podglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 20.08.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 ja trafiłem tu przez dach to jest ta plankija ? czy pozostało na Silesji? nie do końca lubię blachę ale jeśli już to wlaśnie jakąś bardziej nowoczesną, podobną do Waszej... no i ciekawa dyskusja o kominkach i rekuperatorze... pośledzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 20.08.2008 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Bardzo fajny dom, u nas też miała być jaskółka ze zmianami koniec końców mamy z poddaszem użytkowym. Piękny dach! I takie nowoczesne rozwiązania...zazdroszczę. Będę podglądać. Bardzo dziękuję za miłe słowa Ja się wybieram do Ciebie z rewizytą - tak na szybko już zajżałam i widzę że masz grafitowe okna!!! Nasze mają być do 10 września - też grafit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 20.08.2008 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Czesc Olu Gratuluje szczescia do dobrych ekip i oby tak dalej bylo. Stawianie stanu surowego to bardzo przyjemny etap, potem trzeba miec wiecej cierpliwosci. Bardzo fajny ten niemiecki fundament ))) Podoba mi sie! Powiedz ile Cie ostatecznie kosztowal z m2 i jak to sie ma do wyceny legalettowej?? Pozdrawiam, my od wrzesnia idziemy juz mieszkac u siebie, tylko warunki beda mocno hardcorowe. Aska Essa, dzięki Niemiecki fundament kosztował nas ok 420zł/m2. W stosunku do Legalettu ok.10% taniej no i mamy rozłożoną wodę użytkową. I warunki płatności - właśnie przez to zrezygnowałam z legalettu, kurcze nie spotkałam się z tym że za całość płacisz przed wykonaniem to jakiś absurd!!! Poczułam się traktowana jak potencjalny złodziej! A za cały fundament niemiecki (oprócz drobnej sumy zaliczki) zapłaciłam po wykonaniu - szoook! Asiu, wstaw jakieś fotki - już się wprowadzasz a ja w sumie nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts