farida 20.02.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Witam.Fotek jest wiele,ale jak dobieraliscie wymiary?Bardzo prosze o wymiary najlepiej zilustrowane fotkami.Jak dobrac,zeby w pomieszczeniach wygladaly w sam raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Kielce 20.02.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 wszystko zależy jakie duże/wysokie pomieszczenie Co prawda nie mam fotek ale robiłem w DE belki ze świerka przecieranego ,uzyskuje sie efekl jakby nadgryzł je ząb czasu a w tyl stylu robiłem również stoliki dębowehttp://img352.imageshack.us/my.php?image=oldoakjm4.jpg Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 20.02.2008 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Dzieki Robert za odzew. Fajne rzeczy robisz w drewnie . Pomieszczenie jest mniej wiecej 7m/5m.Wysokosc 2.80m.Ale 2 pomieszczenie to juz tylko 3.25 mna 3.45m.Co bys zaproponowal?(odleglosci pomiedzy poszczegolnymi belkami 1,20 mniej wiecej. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Kielce 20.02.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 troszkę za duże odległości , mysle że co 1m , jeśli chodzi o wymiary belki to 14cm na 8cm będzie OKkolor - ciemny będzie sprawiał wrażenie czegoś cieżkiego , jasny będzie delikatniejszyPozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.02.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Robert a na gotowym suficie da się położyć belki w całości, czy trzeba się bawić w imitację z desek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 20.02.2008 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 troszkę za duże odległości , mysle że co 1m..... No niestety tak sa juz wypuszczone haki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 21.02.2008 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Robert a na gotowym suficie da się położyć belki w całości, czy trzeba się bawić w imitację z desek? Wiesz co,zanim sie odezwie Robert powiem Ci co mi powiedzial stolarz.Mozna i jedno i drugie,tylko deski beda wygladaly inaczej niz belki poprostu.Tylko chyba trzeba wbic jakies koly w sufit(no to chyba rzecz jasna ). Ludziska,ta podzielcie sie doswiadczeniem!!Nie tylko ja na dniach musze zamowic drzewo!! . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 21.02.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Nasze modrzewiowe legary 14 x 18 cm, dopiero co zamontowane Na zdjęciu na razie będzie nasza sypialnia, a kiedyś salonik dla jednego z młodych Przejście po lewej zostanie na razie zabudowane. I zaczyną się schody z kolorami. Jak pomalować, by było swojsko i przytulnie? http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/legary.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 21.02.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Sloneczko a czemu dalas gipsowe tynki w takim wnetrzu? Nie pasowalo by tam lepiej cos "wiejskiego"? Wiesz jak to kiedys bylo. Belki przydalo by sie troche "oskubac" tak aby nie mialy az tak prawidlowy ksztalt. Wiesz co mam na mysli, nie. A kolorki pastelowe, jasne. Ja z tych co lubia beze, ale wiem, ze duzo ludzi na bez mowi; O nie! p.s. Nic sie nie chwalisz, ze juz jestes na tym etapie. Przeciez Ty nie dlugo zamieszkasz w nowym domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 21.02.2008 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Sloneczko,jakie masz odleglosci pomiedzy nimi-legarami,jak powiadasz? I jak je zamontowaliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.02.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Nasze modrzewiowe legary 14 x 18 cm, dopiero co zamontowane Zdradzisz jakieś szczegóły techniczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 21.02.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Po kolei, jak się uda Ściany budowane z bloczków były tak gładkie, że zamiast tynków, które są droższe i dają bardzo dużo wilgoci, murarze położyli na siatce gładź gipsową. Nota bene miała śliczny kolor ecru i nawet bardziej mi się podobała niż biały, którym zaczęli pokrywać ściany Myślałam o kolorach ciemnego beżu (taki kakaowy) tam gdzie teraz jest otwór, który ma być zabudowany, a na nim wezgłowie łóżka, a na sąsiedniej ścianie, tej z oknem, beż w odcieniu jaśniejszym. Ale mam małą wyobraźnię i nie wiem jak to by wyglądało. A może różne odcienie zieleni, ciemniejszy tam gdzie będzie wyrko? Nie umiem robić wizualek Legary są montowane co 110 cm i dopiero teraz, bo strop jest betonowy w systemie terriva. Murarze wykuwali otwory w ścianach, jedne głębokie na 10, drugie na przeciwko na 5 cm i w te głębsze upychali piankę montażową, a zaraz potem wkładali legar. Na środku każda belka jest przyśrubowana do sufitu bardzo długą śrubą, wgłębioną w drewno, w którym powycinali niewielkie kółka. Potem docięli identyczne, okrągłe zatyczki i zamaskowali otwory. Zrobili to tak sprytnie, że albo zatyczek nie widać, albo wyglądają jak sęki, których modrzewiowi nie brakuje Same bale miały być inaczej obrobione. Miały mieć wyżłobienia na kantach, ale w tartaku się pomylili i tylko je zaokrąglili. I tak zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.02.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Czy to drewno było jakoś sezonowane? Chcę coś takiego u siebie zrobić a obawiam się skręcania belek. A może się nie skręcą skoro są przyśrubowane i zakotwiczone w ścianie? Dzięki za dokładny opis sposobu montażu. Będę wiedziała już jak się do tego zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.02.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Jeszcze mam wątpliwości tylko jak to przyśrubowanie było zrobione. Spodziewam się, że śruby były jakoś wkręcane po ustawieniu belki w otworach tylko jak? A może jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 21.02.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Drewno kupowaliśmy jako sezonowane. Co ma być to będzie. U nas czekało w nienajlepszych warunkach, trochę na tarasie, trochę w nieogrzewanym domu Na razie zachowuje się normalnie, tzn. gdzieniegdzie pojawiają się wzdłużne pęknięcia. Znak to, że nie są z tworzywa Były przykręcane na pewno zaraz po osadzeniu, "śrubkami" o dł. 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 21.02.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 mozna zrobic taki sufit uzywajac belki z drewna klejonego pod gotowym stropem , mozna tez montowac na takie belki deski itp. ( od gory) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.02.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 mozna zrobic taki sufit uzywajac belki z drewna klejonego pod gotowym stropem , mozna tez montowac na takie belki deski itp. ( od gory) Właśnie takich cudaków chcę uniknąć. Dlatego tak niezmiernie mnie interesuję jak ta centralna śruba była zakładana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 21.02.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 mozna zrobic taki sufit uzywajac belki z drewna klejonego pod gotowym stropem , mozna tez montowac na takie belki deski itp. ( od gory) Właśnie takich cudaków chcę uniknąć. Dlatego tak niezmiernie mnie interesuję jak ta centralna śruba była zakładana. nie bardzo rozumie dlaczego "cudakow " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.02.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 nie bardzo rozumie dlaczego "cudakow " ? Dlaczego? I tak te belki będa tylko udawały, że są częścią stropu jakoś to przeboleję, ale jak by jeszcze miały być z klejonego drewna albo z desek albo co gorsza z pianki to już wolałabym zrezygnować. Zrobione tak jak na zamieszczonym zdjęciu, może nieco postarzone a najlepiej popękane jak najszybciej. Tylko takie mnie satysfakcjonują, choć to ciągle oszustwo. Takie mam po prostu podejście do sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 21.02.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 A ja musiałam oszukać, bo inaczej sie nie dało. Chociaż bardzo podobaja mi się takie pełne bele. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że pod dechami są najprawdziwsze kleszcze - element więźby, a nie udawacz. I jedną belkę poziomą plus jeden słup też mam prawdziwy. Już popękane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts