Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Belki pod sufitem.

farida

Recommended Posts

Robert a na gotowym suficie da się położyć belki w całości, czy trzeba się bawić w imitację z desek?

Wiesz co,zanim sie odezwie Robert powiem Ci co mi powiedzial stolarz.Mozna i jedno i drugie,tylko deski beda wygladaly inaczej niz belki poprostu.Tylko chyba trzeba wbic jakies koly w sufit(no to chyba rzecz jasna :) ).

Ludziska,ta podzielcie sie doswiadczeniem!!Nie tylko ja na dniach musze zamowic drzewo!! :) :wink: .

Nasze modrzewiowe legary 14 x 18 cm, dopiero co zamontowane :)

Na zdjęciu na razie będzie nasza sypialnia, a kiedyś salonik dla jednego z młodych :)

Przejście po lewej zostanie na razie zabudowane.

I zaczyną się schody z kolorami. Jak pomalować, by było swojsko i przytulnie?

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/legary.jpg

Sloneczko a czemu dalas gipsowe tynki w takim wnetrzu? Nie pasowalo by tam lepiej cos "wiejskiego"? Wiesz jak to kiedys bylo. Belki przydalo by sie troche "oskubac" tak aby nie mialy az tak prawidlowy ksztalt. Wiesz co mam na mysli, nie.

A kolorki pastelowe, jasne. Ja z tych co lubia beze, ale wiem, ze duzo ludzi na bez mowi; O nie! :D

p.s. Nic sie nie chwalisz, ze juz jestes na tym etapie. Przeciez Ty nie dlugo zamieszkasz w nowym domu!

:p

Po kolei, jak się uda ;)

Ściany budowane z bloczków były tak gładkie, że zamiast tynków, które są droższe i dają bardzo dużo wilgoci, murarze położyli na siatce gładź gipsową.

Nota bene miała śliczny kolor ecru i nawet bardziej mi się podobała niż biały, którym zaczęli pokrywać ściany ;)

Myślałam o kolorach ciemnego beżu (taki kakaowy) tam gdzie teraz jest otwór, który ma być zabudowany, a na nim wezgłowie łóżka, a na sąsiedniej ścianie, tej z oknem, beż w odcieniu jaśniejszym. Ale mam małą wyobraźnię i nie wiem jak to by wyglądało. A może różne odcienie zieleni, ciemniejszy tam gdzie będzie wyrko?

Nie umiem robić wizualek :(

Legary są montowane co 110 cm i dopiero teraz, bo strop jest betonowy w systemie terriva.

Murarze wykuwali otwory w ścianach, jedne głębokie na 10, drugie na przeciwko na 5 cm i w te głębsze upychali piankę montażową, a zaraz potem wkładali legar.

Na środku każda belka jest przyśrubowana do sufitu bardzo długą śrubą, wgłębioną w drewno, w którym powycinali niewielkie kółka. Potem docięli identyczne, okrągłe zatyczki i zamaskowali otwory.

Zrobili to tak sprytnie, że albo zatyczek nie widać, albo wyglądają jak sęki, których modrzewiowi nie brakuje ;)

Same bale miały być inaczej obrobione. Miały mieć wyżłobienia na kantach, ale w tartaku się pomylili i tylko je zaokrąglili. I tak zostało.

Czy to drewno było jakoś sezonowane? Chcę coś takiego u siebie zrobić a obawiam się skręcania belek. A może się nie skręcą skoro są przyśrubowane i zakotwiczone w ścianie? Dzięki za dokładny opis sposobu montażu. Będę wiedziała już jak się do tego zabrać.

Drewno kupowaliśmy jako sezonowane. Co ma być to będzie. U nas czekało w nienajlepszych warunkach, trochę na tarasie, trochę w nieogrzewanym domu

:roll: Na razie zachowuje się normalnie, tzn. gdzieniegdzie pojawiają się wzdłużne pęknięcia.

Znak to, że nie są z tworzywa ;)

Były przykręcane na pewno zaraz po osadzeniu, "śrubkami" o dł. 25 cm :o ;)

mozna zrobic taki sufit uzywajac belki z drewna klejonego pod gotowym stropem , mozna tez montowac na takie belki deski itp. ( od gory)

Właśnie takich cudaków chcę uniknąć. Dlatego tak niezmiernie mnie interesuję jak ta centralna śruba była zakładana.

nie bardzo rozumie dlaczego "cudakow " ?

nie bardzo rozumie dlaczego "cudakow " ?

Dlaczego? I tak te belki będa tylko udawały, że są częścią stropu jakoś to przeboleję, ale jak by jeszcze miały być z klejonego drewna albo z desek albo co gorsza z pianki to już wolałabym zrezygnować. Zrobione tak jak na zamieszczonym zdjęciu, może nieco postarzone a najlepiej popękane jak najszybciej. Tylko takie mnie satysfakcjonują, choć to ciągle oszustwo. Takie mam po prostu podejście do sprawy.