Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich doświadczonych i mniej doświadczonych w temacie izolacji fundamentów. Mam problem z wodą w piwnicy, znajduje się tam praktycznie cały rok, są małe wyjątki, gdy jest "tylko" wilgotno.

Problem polega na tym, że mieszkanie jest na wyższym parterze, podpiwniczone. Kamienica jest chyba z okresu powojennego. Sąsiad nad nami ma mieszkanie wykupione i blokuje remont izolacji przez administrację (on ma 53% udziału). Jestem zmuszony, aby zrobić to wszystko samemu, bo nie chcę, aby mi się kamienica zawaliła. Kamienica stoi jakieś 3 metry od ulicy, która jest na poziomie 1/3 okien, wjazd w podwórko jest spadzisty, poziom gruntu od podwórza to 2/3 wysokości piwnicy.

Izolacja była robiona, ale chyba tylko pionowa i od strony ulicy - w dodatku do d... bo aktualnie wszystko jest jak już napisałem przemoczone, wilgotne, tynk zewnętrzny i wewnętrzny zaczynają odpadać. Wilgoć zaczyna wchodzić na mieszkanie. Woda napewno przechodzi przez ścianę piwnicy, a prawdopodobnie jest również podciągana.

Poczytałem już (chyba) dość dużo o izolacjach. Ma pewien plan, ale chciałem go tutaj skonsultować.:

1. odbić tynk zewnętrzny do wysokości około 1 m nad poziom gruntu

2. odkopać fundamety - odcinkami czy odrazu trzy ściany (od ulicy, zjazdu, podwórka)

3. odbić tynk wewnętrzny w piwnicy

4. zrobić prawidłowy odpływ z rynny (bo teraz jest chyba "ślepy")

5. poczekać, aż to wszystko trochę przeschnie

6. zrobić izolację pionową (masa bitumiczna 2-3 warstwy, wcześniej jakiś grunt, odgrzybiacz)

7. zrobić izolację poziomą (pozostaje chyba tylko iniekcja bo podcinanie??? może mogłoby zawalić budynek)

- jedna na poziomie ław fundamentowych

- druga około 30 cm nad poziomem gruntu (pod stropem piwnicy)

8. skuć posadzkę piwnicy, papa, folia, wylewka (są jakieś wodo- nieprzepuszczalne)

I to by było chyba wszystko. Poza otynkowaniem i zasypaniem.

Jeśli gdzieś popełniłem błędy to przepraszam i czekam też na Wasze opinie, porady.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/96630-woda-wilgo%C4%87-w-piwnicy/

U mnie się okazało, że woda w piwnicy najprawdopodobniej wzięła się z...góry. Czyli z dachu :o

Tym niemniej wykonaliśmy izolację pionową odkopując chałupę do poziomu ławy.

Być może czeka nas jeszcze pozioma - to podcinanie chyba nie powinno zawalić budynku, z tego co czytałem robi się to na krótkich odcinkach - etapami.

Z tym sąsiadem co blokuje współczuję, mamy podobnie :( Chcemy zrobić dach, ale "góra" blokuje :evil:

https://forum.murator.pl/topic/96630-woda-wilgo%C4%87-w-piwnicy/#findComment-2304513

Jeśli masz mokry grunt to najważniejszy jest drenaż, jak odkopiesz fundamenty to poniżej poziomu piwnicy ułóż rurki drenażowe z dobrym odpływem, ściany budynku zaizoluj najlepiej folią kubełkową, i zasyp żwirem przynajmniej do wysokości 1m licząc od poziomu drenażu. Wtedy woda niema prawa wsiąkać do piwnicy. Bez drenażu to jest tylko kwestią czasu jak znowu będziesz mieć wodę w piwnicy.
https://forum.murator.pl/topic/96630-woda-wilgo%C4%87-w-piwnicy/#findComment-2305039

Jeśli masz mokry grunt to najważniejszy jest drenaż, jak odkopiesz fundamenty to poniżej poziomu piwnicy ułóż rurki drenażowe z dobrym odpływem, ściany budynku zaizoluj najlepiej folią kubełkową, i zasyp żwirem przynajmniej do wysokości 1m licząc od poziomu drenażu. Wtedy woda niema prawa wsiąkać do piwnicy. Bez drenażu to jest tylko kwestią czasu jak znowu będziesz mieć wodę w piwnicy.
Popieram,bez drenażu z wysokim poziomem wody gruntowej raczej ciężko jest się uporać.Jednak wodę z drenażu też trzeba mieć gdzie odprowadzić.
https://forum.murator.pl/topic/96630-woda-wilgo%C4%87-w-piwnicy/#findComment-2305083

Pierwszą rzeczą jaką musisz zrobić to zaprosić kogoś kto da ci gwarancję na izolację ,zrobi kosztorysi będziesz wiedział co Cię czeka.Niestety izololacja pozioma jest drogą inwesycją.Nie ma sensu bawić się samemu .Gdybanie to tylko naciągnie Cię na koszty.Wiem internet jest kopalnią wiedzy ,ale nie ma możliwości oceny sytuacji na miejscu.Kiedyś robiłem izolację piwnic w banku na starówce i mimo mojej wiedzy nie obeszło się bez porady fachowca, który potrafi zaradzić i dać na to gwarancję na zaproponowany sytem renowacji i uszczelnienia.

Twoje podpunkt co do problemu są trafne tylko teraz ustalić kolejność prac i zastosowanie odpowiednich produktów

https://forum.murator.pl/topic/96630-woda-wilgo%C4%87-w-piwnicy/#findComment-2305161