DoCentus 20.02.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Witam!Interesuje mnie tzw. próba szczelności. Na stronie http://www.budnet.pl w "Poradach i Opiniach" jest zdanie że próba taka jest wymagana. Trzeba napełnić rury wodą do odpowiedniego (???) ciśnienia i tak trzymać 24 godziny. Potem można zalać jastrychem. Po 21 dniach tzw. wstępne grzanie. 1. Jak to wygląda w praktyce? Robicie (w jaki sposób?) tę próbę szczelności? Co będzie jak zaleję puste rury jastrychem? Mogą się odkształcić?2. Wygrzewanie wstępne jak rozumiem usuwa wilgoć z wnętrza jastrychu. Ale jak nie kładę kafelek to wygrzewanie wstępne mogę sobie np. na 2-3 miesiące darować? Myślałem ułożyć ogrzewanie samemu bez wykonywania połączeń w szafce. To oraz dołączenie do całej instalacji zleciłbym fachowcowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 20.02.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Podłogówka nie jest filozofią ale radzę zlecić jej wykonanie fachowcowi podobnie jak cała instalację CO.Trzeba robić próbę szczelności i wygrzać jastrych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 20.02.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Ułożenie samej rurki jak masz projekt nie stanowi żadnego problemu.Kłopot w tym, że rzadko kto ma taki projekt i to hydraulik musi wiedzieć, jak gęsto ułożyć rurki. Omijaj miejsca pod szafkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoCentus 20.02.2008 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 No tak. Muszę przemyśleć temat. Ale jeszcze uściślę mój problem. Podłogówkę chciałbym położyć DODATKOWO tylko w: wiatrołapie, przedpokoju, kuchni, łazience. Jednocześnie NIE USUWAM ogrzewanie grzejnikowego przewidzianego w projekcie. To co wymieniłem dotyczy parteru. Na piętrze TYLKO łazienka otrzymałaby ogrzewanie podłogowe ale tutaj użyłbym coś takiego co się zwie zawór RTL. Myślę, że wtedy projekt nie byłby konieczny a odległości pomiędzy rurami poda mi ktoś z forumowiczów. Ewentualnie skopiowałbym rozwiązanie z fotek jakie można znaleźć w internecie. Zasady układania zgrubsza znam (forum muratora i strony internetowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.02.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Kładź podłogówkę tam gdzie będą kafle lub cienkie panele podłogowe. Tylko po gruby parkiet się nie da. Upraszczaj instalację maxymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 21.02.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 1. Jak to wygląda w praktyce? Robicie (w jaki sposób?) tę próbę szczelności? Co będzie jak zaleję puste rury jastrychem? Mogą się odkształcić?. Próba szczelności jest niezbędna dla własnego spokoju ducha. Można ją wykonać za pomocą sprężarki. Zaślepiamy jeden koniec rury, drugi podłączamy (szczelnie!) do sprężarki przez zawór odcinający i pompujemy do około 3 barów. Po 24 godzinach ciśnienie powinno trzymać bez zmian. Rury powinny być dobrze przypięte do styropianu, który z kolei powinien być gdzieniegdzie przymocowany do podłoża. W przeciwnym przypadku puste rury mogą wypłynąć. Można to zrobić za pomocą tzw szyn do podłogówki, które mocuje się do podbetonu przez styropian. Klipsy do rur są w tej technologii praktycznie zbędne. Myślałem ułożyć ogrzewanie samemu bez wykonywania połączeń w szafce. To oraz dołączenie do całej instalacji zleciłbym fachowcowi. Radziłbym zacząć jednak od założenia rozdzielacza i podłączać rury do niego. Podłączanie rur do rozdzielacza po ich ułożeniu jest znacznie trudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoCentus 25.02.2008 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Wielkie dzięki. Prosto i jasno. Obejrzałem też filmik instruktażowy firmy Purmo. Już chyba wiem o co chodzi. Jakoś tak jest ale ilekroć drążę jakiś temat to mam coraz więcej pytań i wątpliwości. Najwięcej wiem na początku czyli jak nic nie wiem. Inni też tak mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.02.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Próba szczelności jest niezbędna dla własnego spokoju ducha. Można ją wykonać za pomocą sprężarki. Zaślepiamy jeden koniec rury, drugi podłączamy (szczelnie!) do sprężarki przez zawór odcinający i pompujemy do około 3 barów. Po 24 godzinach ciśnienie powinno trzymać bez zmian. jednak nie zalecałbym robienia próby szczelności za pomocą sprężonego powietrza, wyniki zawsze będą niepewne, próba powietrzem zawsze jest obarczona, możliwością błędu ze względu na duże i szybkie zmiany ciśnienia zależne od temperatury, próbę należy wykonać tylko wodą i zostawić je pod ciśnieniem do wykonania wylewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoCentus 28.02.2008 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 A od strony praktycznej. Jak wykonać próbę szczelności wodą? Podłączyć do instalacji i napełnić po prostu wodą? Wystarczy? A jak nie mam jeszcze instalacji rozprowadzonej (zrobi to później hydraulik) to co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 28.02.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Podłączyć do instalacji i napełnić po prostu wodą? Wystarczy? A jak nie mam jeszcze instalacji rozprowadzonej (zrobi to później hydraulik) to co wtedy? Jeśli nie masz jeszcze instalacji, to co chcesz próbować? Jesli rury są juz rozprowadzone i jest rozdzielacz, to wystarczy podłączyć go do wody, przez zawór kulowy i manometr, napełnić, odpowietrzyć, zwiększyć ciśnienie do 3 barów, czekać 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwil 28.02.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Obejrzałem też filmik instruktażowy firmy Purmo. Witam Gdzie znajde taki filmik????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlozak 28.02.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 http://www.purmo.com/pl/products/1564.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoCentus 28.02.2008 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Rozważałem najpierw zrobić instalację podłogową a potem kiedyś doprowadzić do niej instalację doprowadzającą wodę. Widzę że to jest błędne podejście i należy zrobić odwrotnie. Najpierw wykonać instalację doprowadzającą wodę, zaworek kulkowy i dalej powinno być łatwo.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 28.02.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Ułożenie samej rurki jak masz projekt nie stanowi żadnego problemu. Kłopot w tym, że rzadko kto ma taki projekt i to hydraulik musi wiedzieć, jak gęsto ułożyć rurki. Omijaj miejsca pod szafkami.. jak masz wolnych parę godzin to : 1. zrobić obliczenia strat cieplnych pomieszczeń np w OZC 2. na stronach no kisana sa tabele moc grzewczadla określonego rozstawu rurek przy określonych parametrach. U mnie np. w róznych pomieszczeniach waha się od 15-35 cm. A hydraulik to raczej nic nie będzie liczył tylko ułoży na oko pewnie co jakieś 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 28.02.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 A zna ktoś sposób na zrobienie próby wodą ale bez podłączenia do wodociągu? Bo go jeszcze nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts