Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin Schiedel - wyko?czenie nad dachem

Olmiś

Recommended Posts

Ja zrobiłem płytę i klinkier, a na wierzch płyta betonowa Schiedla i taki czop z blachy (nie wiem jak się to fachowo nazywa). Klinkier wygląda bardzo ładnie. Bałem się, że płytki mogą kiedyś odpaść.

Plytki byly mocowane bezposrednio do Schiedla. Nie ma sensu tylkowac, zwlaszcza ze tasmy uszczelniajace typu Wakaflex lepiej lacza sie do chropowatej powierzchni bloczka niz do tynku. Wyglada to specyficznie - jednym sie podoba innym nie choc raczej odbior jest pozytywny. No i komin nie robi sie potwornie gruby jak w przypaku omurowania klinkierem.

D.

• 4 months później...
Cegły klinkierowej dać nie mogę, zostaje tynk lub płytki.

A czy ktoś ma płytki klinkierowe? Czy nie będą odpadały po kilku zimach?

Ja wykończyłem w 2003 płytkami klinkierowymi z Przysuchy. Najpierw zagruntowałem komin klejem do gresu i klinkieru z wyrównaniem nierówności a na to już normalnie klejone płytki klinkierowe. " Czapka" wykonana wcześniej z betonu, rónież oklejona płytkami klnkieowymi. Górna powierzchnia zabezpieczona p/wilgociowo abizolem.

Wygląda bardzo ładnie, nuie zauważyłem aby płytki chciały odpadać.

pozdr

Ja obmurowałam połówkowym klinkierem od stropu. Nie jest przesadnie gruby. od fundamentu szedł sam dymowy w ścianie (oddylatowany), a od szczytu ściany zostawili otwór na wentylację i od stropu jest pociągnięta obmurówka schiedla i jednocześnie murowany kanał wentylacyjny. Wygląda zgrabnie i ma się na czym oprzeć.