Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla "sopel lodu"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Było trochę na forum.Na lato i ciepłą wiosnę ideał zwałszcza do CWU.Jako ogrzewanie zimą NIE.Dane fabryczne że grzeje do minus 20 C są czysto teoretyczne.Szkoda kasy.

Teoretyczne to w tym wypadku sa twoje dewagacje na ten temat.

Grzeje soplem od listopada,nie ma zadnych problemow,nie bylo jeszcze zadnych regulacji pompy po montazu,a z pewnoscia trzeba cos tam jeszcze poprawic,podkrecic.Fakt wielkich mrozow to i tez nie bylo,bo czy -8C,czy -10C mozna nazwac wielkim mrozem?

Temperatura w domu w granicach 19-20C,dom jeszcze nie zamieszkaly,wszystko schnie,wygrzewa sie,wykonczeniowka idzie pelna para.

aki-aki

Jest jeden przedstawiciel na Polske i praktycznie na wiekszosc Europy.

W naszym przypadku montowalo ja samo"szefostwo",nie zaden jego regionalny przedstawiciel.

pelsona

A co masz do nazwy?

Chodzi ci o "sopel",czy moze o nazwe firmy?

el-ka

To tez tak zrobilismy,rozmawialismy z kilkoma uzytkownikami takiego systemy i na podstawie ich opini podjelismy taka,a nie inna decyzje.

Na dzien dzisiejszy nie mozemy powiedziec,ze zalujemy.

Na dzien dzisiejszy nie mozemy powiedziec,ze zalujemy.

Myślę, że z rozmowami na ten temat powinniśmy poczekać z rok-dwa.

Dokladnie masz racje,ale nie widze powodow zeby mialo byc coraz gorzej,wrecz przeciwnie.

przy tegorocznej zimie to można grzać nawet splitem

jak przyjdzie miesiąc temperatur -20 st to bedziesz miał sopel lodu nawet w domu ;)

Przy -20 to zadne ogrzewanie ci nie wydoli jak nie bedziesz mial porzadnego ocieplenia.

Skoro to ogrzewanie jest dosyc szeroko stosowane w Skandynawii,to dlaczego w naszym klimacie mam miec sopel w domu?

bo fizyki nie oszukasz, gdyby to było takie dobre byłoby powszechne a nie jest

o wiele więcej jest w Skandynawii zwykłych pomp ciepła

Owszem jest wiecej,a dlaczego??

Z tego samego powodu z jakiego u nas jest wiecej tradycyjnych systemow grzewczych niz pomp.

Sopel ma zaledwie 10 lat,a pc pewnie ze 30.

Owszem jest wiecej,a dlaczego??

Z tego samego powodu z jakiego u nas jest wiecej tradycyjnych systemow grzewczych niz pomp.

Sopel ma zaledwie 10 lat,a pc pewnie ze 30.

myślisz, że chodzi o wiek? raczej o stosunek sprawności do ceny....

Wiele firm oferuje dzisiaj zauważyłem klimatyzatory z funkcją pompy ciepła do grzania. Moc pobierana ok 1-2 kW a oddawana ok 6 kW. Nic dranie nie piszą natomiast przy jakich to jest różnicach temperatur. Ceny tych klimatyz. wahają się w granicach 2-3tys. zł. Na okresy przejściowe wydaje się to dobre rozwiązanie, myślę lepsze niż ten sopel, który samą nazwą już dobija człowieka.

Może ktoś miał doświadczenia w powyższym temacie.

pzdr

Rozumiem raffrana,że broni swojego wyboru.Moje rodzina tez pukała sie w głowę twierdząc że przecież musze na wszelki wypadek mieć kocioł gazowy bo to "atomowe" ogrzewanie nie wydoli.Ja przed decyzją jak ogrzewać rozważałem różne warianty.Również sopel lodu i pompe powietrzną.Skończyło się na Nibe z kolektorem pionowym.Myślę,że sprawozdanie z działania sopla raffrana bedzie jak najbardziej wskazane.Może rzeczywiście COP jest bardzo dobry.Przy wilgotnej pogodzie jak dziś i ok.10 C powinno być OK.Po prostu wszyscy maja wątpliwości jak taka pompa działa np.przy minus 10-12 jak zdarzało się w styczniu.Ciekawe jaki byłby COP przy mojej ulubionej temperaturze czyli 22 w pokojach i 24 w łazienkach.