Anita1977 20.02.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Hej czy ktos z Was spotkal sie lub ma w uzytkowaniu pompe ciepla sopel lodu?hmm interesuje mnie ile ta pompa naprawde zuzywa pradu i czy ja oplaca sie podlaczyc do domu kt j mniejszy niz 100 m kw.Bardzo prosze o jakas porade!! wiecej info na linku ponizej. http://www.octopusenergi.eu/pl/oferta1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 20.02.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Oj jakieś wielkie jaja były z tą pompą, tylko nie pamiętam w jakich postach. Trzeba przeszperać wyszukiwarkę. Ktoś miał badrzo duże problemy i konflikt z wykonawcą, gdyż ta pompa nie była w stanie ogrzać w pełni domu przy mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 20.02.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Było trochę na forum.Na lato i ciepłą wiosnę ideał zwałszcza do CWU.Jako ogrzewanie zimą NIE.Dane fabryczne że grzeje do minus 20 C są czysto teoretyczne.Szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 20.02.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Było trochę na forum.Na lato i ciepłą wiosnę ideał zwałszcza do CWU.Jako ogrzewanie zimą NIE.Dane fabryczne że grzeje do minus 20 C są czysto teoretyczne.Szkoda kasy. Teoretyczne to w tym wypadku sa twoje dewagacje na ten temat. Grzeje soplem od listopada,nie ma zadnych problemow,nie bylo jeszcze zadnych regulacji pompy po montazu,a z pewnoscia trzeba cos tam jeszcze poprawic,podkrecic.Fakt wielkich mrozow to i tez nie bylo,bo czy -8C,czy -10C mozna nazwac wielkim mrozem? Temperatura w domu w granicach 19-20C,dom jeszcze nie zamieszkaly,wszystko schnie,wygrzewa sie,wykonczeniowka idzie pelna para. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 21.02.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 W jednym z Muratorów z 2006 roku był bardzo niepochlebny artykół pompie ciepła typu sopel lodu. Szczególnie źle była oceniona może nie sama pompa ale firma Octopus która ją montowała. Radzę poszperać. Może gdy dobierze i zamontuje Ci sopel inna firma to wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 21.02.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Nazwa mówi sama za siebie.Nie zastosował bym i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 21.02.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Ja bym przed podjęciem takiej decyzji poszukała użytkowników i ich opinii. Szczególnie, że jak widać są rozbieżności w opiniach. Ja osobiście znam tylko takich, co mają pompy z dolnym źródłem, a nie powietrzne.Ryzyko spore, bo technologia jednak bardzo mało popularna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 21.02.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 aki-akiJest jeden przedstawiciel na Polske i praktycznie na wiekszosc Europy.W naszym przypadku montowalo ja samo"szefostwo",nie zaden jego regionalny przedstawiciel. pelsonaA co masz do nazwy?Chodzi ci o "sopel",czy moze o nazwe firmy? el-kaTo tez tak zrobilismy,rozmawialismy z kilkoma uzytkownikami takiego systemy i na podstawie ich opini podjelismy taka,a nie inna decyzje.Na dzien dzisiejszy nie mozemy powiedziec,ze zalujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.02.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Na dzien dzisiejszy nie mozemy powiedziec,ze zalujemy. Myślę, że z rozmowami na ten temat powinniśmy poczekać z rok-dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 21.02.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Na dzien dzisiejszy nie mozemy powiedziec,ze zalujemy. Myślę, że z rozmowami na ten temat powinniśmy poczekać z rok-dwa. Dokladnie masz racje,ale nie widze powodow zeby mialo byc coraz gorzej,wrecz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 21.02.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Na dzien dzisiejszy nie mozemy powiedziec,ze zalujemy. Myślę, że z rozmowami na ten temat powinniśmy poczekać z rok-dwa. Dokladnie masz racje,ale nie widze powodow zeby mialo byc coraz gorzej,wrecz przeciwnie. przy tegorocznej zimie to można grzać nawet splitem jak przyjdzie miesiąc temperatur -20 st to bedziesz miał sopel lodu nawet w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 21.02.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Przy -20 to zadne ogrzewanie ci nie wydoli jak nie bedziesz mial porzadnego ocieplenia.Skoro to ogrzewanie jest dosyc szeroko stosowane w Skandynawii,to dlaczego w naszym klimacie mam miec sopel w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 21.02.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Przy -20 to zadne ogrzewanie ci nie wydoli jak nie bedziesz mial porzadnego ocieplenia. Skoro to ogrzewanie jest dosyc szeroko stosowane w Skandynawii,to dlaczego w naszym klimacie mam miec sopel w domu? bo fizyki nie oszukasz, gdyby to było takie dobre byłoby powszechne a nie jest o wiele więcej jest w Skandynawii zwykłych pomp ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 21.02.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 bo fizyki nie oszukasz, gdyby to było takie dobre byłoby powszechne a nie jest o wiele więcej jest w Skandynawii zwykłych pomp ciepła Owszem jest wiecej,a dlaczego?? Z tego samego powodu z jakiego u nas jest wiecej tradycyjnych systemow grzewczych niz pomp. Sopel ma zaledwie 10 lat,a pc pewnie ze 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 21.02.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 bo fizyki nie oszukasz, gdyby to było takie dobre byłoby powszechne a nie jest o wiele więcej jest w Skandynawii zwykłych pomp ciepła Owszem jest wiecej,a dlaczego?? Z tego samego powodu z jakiego u nas jest wiecej tradycyjnych systemow grzewczych niz pomp. Sopel ma zaledwie 10 lat,a pc pewnie ze 30. myślisz, że chodzi o wiek? raczej o stosunek sprawności do ceny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 21.02.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Coz jesli chodzi o sprawnosc to mozna by duzo mowic i to nie tylko w stosunku do sopla,ale do kazdej innej pc.A cena???hmm,nie jest az taka wygorowana,jakby sie moglo wydawac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 22.02.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Coz jesli chodzi o sprawnosc to mozna by duzo mowic i to nie tylko w stosunku do sopla,ale do kazdej innej pc.A cena???hmm,nie jest az taka wygorowana,jakby sie moglo wydawac. jak to nie jest wygórowana? w cenie tego sopla można kupić normalną pompe !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 22.02.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Wiele firm oferuje dzisiaj zauważyłem klimatyzatory z funkcją pompy ciepła do grzania. Moc pobierana ok 1-2 kW a oddawana ok 6 kW. Nic dranie nie piszą natomiast przy jakich to jest różnicach temperatur. Ceny tych klimatyz. wahają się w granicach 2-3tys. zł. Na okresy przejściowe wydaje się to dobre rozwiązanie, myślę lepsze niż ten sopel, który samą nazwą już dobija człowieka.Może ktoś miał doświadczenia w powyższym temacie.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 22.02.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Rozumiem raffrana,że broni swojego wyboru.Moje rodzina tez pukała sie w głowę twierdząc że przecież musze na wszelki wypadek mieć kocioł gazowy bo to "atomowe" ogrzewanie nie wydoli.Ja przed decyzją jak ogrzewać rozważałem różne warianty.Również sopel lodu i pompe powietrzną.Skończyło się na Nibe z kolektorem pionowym.Myślę,że sprawozdanie z działania sopla raffrana bedzie jak najbardziej wskazane.Może rzeczywiście COP jest bardzo dobry.Przy wilgotnej pogodzie jak dziś i ok.10 C powinno być OK.Po prostu wszyscy maja wątpliwości jak taka pompa działa np.przy minus 10-12 jak zdarzało się w styczniu.Ciekawe jaki byłby COP przy mojej ulubionej temperaturze czyli 22 w pokojach i 24 w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.02.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 fizyki się nie oszuka. Pompa powietrzna w temp ujemnych ma COP bliski 1 więc działa jak piec elektryczny. Bardzo drogi piec elektryczny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts