Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla "sopel lodu"

Recommended Posts

Skoro to ogrzewanie jest dosyc szeroko stosowane w Skandynawii...

Skąd to wiadomo? Od producenta/instalatora czy z niezależnych źródeł?

I co to znaczy szeroko stosowane? Jaki jest procent ilości sopli w stosunku do ilości pomp tradycyjnych? Większy od 10?

Jeśli to słowa producenta/instalatora, to sądzę, że równie wiarygodne są reklamy w TV.

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety nie zgadles.

Mam rodzine w Szwecji i na moja prosbe przeprowadzili wywiad w tym kierunku.

Z pewnoscia przy wyborze nie kierowalbym sie tylko tym co pisze i mowi producent,czy przedstawiciel.

fotograf

Owszem mozna kupic i nawet powinno jeszcze troche zostac.

Coz nie mam zamiaru z nikim sie tutaj spierac,czy sie ona sprawdzi,czy nie,czy COP bedzie wysokie ,czy niskie.To jest pierwszy sezon grzewczy w dodatku dom jeszcze nie zamieszkaly,a i zima tez rozpieszcza.Jestem jedank otwarty i wszystkich chetnych,ciekawskich,niedowiarkow zapraszam za rok.

I na koniec chcialbym nadmienic,ze takich"szalencow"jak ja jest wiecej.Tylko w promieniu jakis 80-100km ode mnie jest takich pomp kilka.Poczawszy od domow mieszkalnych przez sklep, stary zabytkowy dworek a i kosciol tez jest.

zaintrygowała mnie ta Pompa Sopel Lodu...czy faktycznie COP=1 dla temp<-5 ? bo dużo negatywów naczytałem się na temat pomp powietrze-powietrze.

http://www.ajb-klima.pl/pompy_ciepla.htm

w reklamie brzmi to super, ale w praktyce? pompa kusi dużo niższą ceną.....i tam mam zamiar posiadać kominek z DGP jako dodatkow źródło ogrzewania, a przecież dni kiedy t<-5 nie jest znowu aż tak dużo w ciągu roku (gdzies widizalem takie statystyki) wiec może jednak?!?

Albo zwykły piec na węgiel na największe mrozy.....

Pomyśł tak na zdrowy rozum: jeśli pompa ciepła ze źródłem dolnym w postaci wymiennika gruntowego ma COP na poziomie 3. w gruncie mamy temp na poziomie 6-8 stc. W jaki sposób Sopel Lodu osiąga COP 3 z temp dolnego źródła -10 stc? Pytanie w drugą stronę - jeśliby rozwinąć i zakopać cudowny radiator sopla lodu pod ziemie to czy uzyskalibyśmy COP 5 lub więcej? Przecież byłby to wynik niespotykany i Sopel Lodu w wersji ziemnej wyciął by w pień całą konkurencje z ich marnym COPem =3 :D

Zastanawiałem się kiedyś nad zakupem PC. znalazłem coś takiego: http://www.thermogolv.gal.pl/cennik1.php . Pompa 7 kW z bezpośrednim parowaniem za niecałe 17 tys zł. A jak przeszukasz forum to znajdziesz trochę zadowlonych użytkowników tej pompy.

na COP ma wpływ różnica temperatur dolnego i górnego źródła. Im mniejsza różnica temperatur tym większa sprawność (COP) Dlatego producenci pomp ciepła zalecają stosowanie ogrzewania podłogowego gdzie wystarczy że wodazasilająca będzie miała 35 stC. Różnica temp górnego i dolnego źródła jest tutaj kluczem do sprawności a firma sprzedająca Sople Lodu nie zmieni praw fizyki.

Z dolnego źródła odzyskujemy pewną ilość ciepła ale w temp zupelnie dla nas nieprzydatnej (np 8 stc dla kolektora ziemnego) Pompa ciepła pozwala podnieść ten potencjał na wyższy, użyteczny dla nas poziom. Można to porównać do wyciągania wody ze studniu. Mamy wodę na pewnej głębokości, mamy jej dużo ale co nam po wodzie znajdującej sie 60m pod ziemią? Nic. Potrzebne jest nam urządzenie żeby przetransportować tą wodę na górę i podnieść jej ciśnienie - czyli podnieść potencjał. Jeśli juz mamy taką piękną analogię to kolektor ziemny z temp 8 stc to będzie studna głębokości 8 m a radiator w Sopelku Lodu przy -20 stc to bedzie piękna studnai głębinowa z lustrem wody 200 m pod ziemią. Ile energi zużyjesz na wypompowanie tej samej ilości wody w tym samym czasie z tych studni? Czy widzisz różnicę?

Nie potepiam powietrznych pomp ciepła. Jeśli bysmy mieli cały czas taką pogodę jak tej zimy - ok. Pewne rejony na pomorzu gdzie temp rzadko spada poniżej zera - ok. Ale w temp poniżej 0 stopni ta pompa sobie nie poradzi. Tzn poradzi sobie bo podniesie ten potencjał ale ogromnym, i bolesnym kosztem.

Ja nie potępiam, robią to inni: :D

http://forum.muratordom.pl/teorie-niektorych-producentow-pc,t94722.htm?highlight=sopel%20lodu

http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-na-powietrze,t70750.htm?highlight=sopel%20lodu

i ogólnie na temat pomp

http://forum.muratordom.pl/tania-pompa-ciepla-czy-warto,t62018.htm?highlight=octopus

Poza tym był kiedys artykuł w muratorze na temat firmy Octopus, jacys Państwo zakupili pompę z montażem a potem płacili rachunki takie jak za ogrzewanie prądem a temp w domu nie przekraczała 15 stc.Jjakośc montażu - po prostu żenująca. Na forum jest też post (nie mogę go teraz znaleźć) kogos kto ma taka pompę i szuka innych "poszkodowanych" przez Octopusa.

Tyle w tym temacie. Przemyślcie sobie czy powietrzna pompa to jest to czego szukacie. Teraz jadę na urlop, forumowiczom życze podejmowania tylko dobrych decyzji. :wink:

• 6 months później...
  • 3 months później...
Pytanie w drugą stronę - jeśliby rozwinąć i zakopać cudowny radiator sopla lodu pod ziemie to czy uzyskalibyśmy COP 5 lub więcej? Przecież byłby to wynik niespotykany i Sopel Lodu w wersji ziemnej wyciął by w pień całą konkurencje z ich marnym COPem =3 :D

W kilku miejscach spotkałem podobny pogląd, więc chciałbym zwrócić uwagę, że oprócz temperatury dolnego żródła duże znaczenie ma szybkość przekazywania tego ciepła i zdolność do regeneracji. Powietrzne pompy ciepła mają przepływ grubo ponad 1000 m3 powietrza, z którego odzyskują ciepło. Gdyby w gruncie był taki odbiór ciepła, to co kilka-kilkanaście minut trzeba byłoby regenerować żródło. Zatem nie można wprost robić takich porównań. Logiczne jest, że przy jednakowych temperaturach dolnego źródła, pompa powietrzna będzie zawsze sprawniejsza. Należy mieć również na uwadze, że COP dla powietrznych pomp ciepła przeważnie uwzględnia zużycie prądu przez wentylatory pobierające powietrze. Dla pozostałych PC koszt obiegu lub pompowania czynnika jest pomijany przy obliczanie COP. Tak więc pogląd, że powietrzne pompy znacznie ustępują pola jest mocno przesadzony. Ich mankamentem jest spadek mocy przy bardzo niskich temperaturach i na tym polu faktycznie ustępują pola. Jednak przez te kilkanaście dni w sezonie dogrzewa grzałka dodatkowa.

Ich mankamentem jest spadek mocy przy bardzo niskich temperaturach i na tym polu faktycznie ustępują pola. Jednak przez te kilkanaście dni w sezonie dogrzewa grzałka dodatkowa.

Acha! Czyli pompa jest super tylko ma jeden feler - nie działa w zimie :lol: :lol: :lol:

Nie wiem czy to moja naiwność ale jak kupuje urzadzenie grzewcze za nascie tysięcy złotych to chciałbym żeby ono działało wtedy kiedy jest najbardziej potrzebne czyli w temp - 10, -20 StC. Takie pompy tego nie potrafią a sprzedawcy "zapominają" powiedzieć to przyszłym uzytkownikom. Jeden nawet twierdzi że pompa pracuje do temp - 20 stC .Jak zapytałem z jakim COP-em to zamilkł. I tak to się kończy że niby masz pompe ciepła a faktycznie grzejesz prądem.

7tonik , ty masz chyba althermę ? Jak sobie radziła w te mrozy ?

Faktycznie mam Althermę 8,43KW z funkcją chłodzenia. Na razie trudno jednoznacznie powiedzieć. Nie użytkuję jeszcze domu. Dach między krokwiami mam na razie ocieplony tylko jedną warstwą waty 15cm(trafiają się szczeliny nieocieplone). Drzwi tymczasowe (z Biedronki), które się od środka oblodziły. W garażu brak ocieplenia w posadzce. Eksperymentuję w ustawieniach i utrzymuję różne temperatury (od 10 do 19). Od 12 dni spisuję stan licznika (od 1 do kilku odczytów dziennie). Najmniejsze średnie zużycie wyszło 0,51KW/h a największe 3,03KW/h. Średnio z całego okresu 1,55 KW/h. Zważywszy na niecałkowite ocieplenie domku, który był wychłodzony, wilgotność na poziomie 70% myślę, że nie jest najgorzej. Ściany i posadzkę mam ocieplone styropianem 20cm.

Przy mrozach -17C utrzymywałem 15C, temp. wody na wyjściu 27C, zużycie wyszło średnio 1,9 KW/h.

To skoro jest tak cudownie to czemu zaden sprzedawca pompy nie chce powiedzieć jaki jest jej COP w ujemnych temp? Tak niespodzianka dla uzytkownika na potem???

Daikin dla Althermy podaje tabelę mocy, z której znajac zuzycie energii można wyliczyć COP. Np. dla mojej Althermy z tabeli mocy wynika, że dla 35C na wyjściu przy -15C COP=1,67, przy -10C =1,92, przy -7C=2,07, przy -2C=2,36, przy 2C = 2,61, przy 7C = 3,48. Dla innych typów Altherm wyniki są inne, trzeba po prostu przeliczyć :)

Przy zakupie znałem te wartości i świadomie zaakceptowałem.

Przy mrozach -17C utrzymywałem 15C, temp. wody na wyjściu 27C, zużycie wyszło średnio 1,9 KW/h.

1,9x0,48=0,912zł /godzine

0,912x24=21,88zł/doba

21,88x30=656zł/mc

Czy tak to wygląda?

0,48 - to średnia za kwh z mojego ostaniego rachunku ze wszystkimi opłatami stałymi

Acha! Czyli pompa jest super tylko ma jeden feler - nie działa w zimie :lol: :lol: :lol:

Nie wiem czy to moja naiwność ale jak kupuje urzadzenie grzewcze za nascie tysięcy złotych to chciałbym żeby ono działało wtedy kiedy jest najbardziej potrzebne czyli w temp - 10, -20 StC. Takie pompy tego nie potrafią a sprzedawcy "zapominają" powiedzieć to przyszłym uzytkownikom. Jeden nawet twierdzi że pompa pracuje do temp - 20 stC .Jak zapytałem z jakim COP-em to zamilkł. I tak to się kończy że niby masz pompe ciepła a faktycznie grzejesz prądem.

W życiu niestety nie jest tak, że coś jest albo białe albo czarne. Ponieważ nie ma idealnego rozwiązania na ogrzewanie, trzeba rozważając plusy i minusy wybrać rozwiązanie optymalne. Ja wybrałem Althermę, mimo że mam możliwość doprowadzenia gazu ziemnego. Ja przekalkulowałem, że gaz nie jest wcale taki rewelacyjny. Rezygnując z gazu odeszły mi koszty projektu, przyłącza, doprowadzenia i rozprowadzenia, dodatkowego komina, zapewnienia odpowiednich warunków w kotłowni. Przyzwoite piece gazowe również nie są tanie. Nie wiem, czy wszyscy zachwycajacy się gazem ziemnym wiedzą, że przyjemność "mienia" podłączonego gazu kosztuje miesięcznie ok. 50 zł, czyli już na starcie mamy 600 zł. rocznie w plecy niezależnie od zużycia. Myślę, że przy PC powietrze-woda dodatkowe dogrzewanie w dnii skrajnie mroźne nie pochłonie takiej kwoty.

Ogrzewanie olejem czy gazem płynnym jeszcze gorsze niż gazem ziemnym.

PC z gruntowym lub wodnym dolnym źródłem są ok 30tyś droższe od powietrznych. Przyjmując żywotność PC jako 20 lat, to wychodzi, że instalując PC powietrzną zyskujemy 1500zł rocznie. Czy faktycznie odzyskamy taką kwotę decydując się na droższe ogrzewanie. Przecież również serwis tych pomp jest znacznie droższy.

Na ogrzewanie węglem (w różnych postaciach) raczej nie dostaniemy zgody, chociaż przy obecnych cenach też już nie wypada super.

Pozostaje już chyba tylko izolowanie, niecentralne ogrzewanie, 20m rury GWC, termy przy każdym kranie itp (patrz TB)

Moim zdaniem pompa powietrze-woda z grzałką dodatkową jest optymalnym rozwiązaniem. Za kwotę ok. 20 tys. mamy CO, CWU, chłodzenie poprzez fankoile lub przez podłogówkę. Bardzo często stawiamy kominek, który przy wentylacji mechanicznej może wspomagać w momentach krytycznych ogrzewanie bez dodatkowej instalacji rozprowadzenia ciepła. Wywiew wentylacji mechanicznej można skierować na radiatory PC, co podniecie COP. Zastanawiam się nad sensem zakupu rekuperatora. Może wystarczą wentylatory, niech PC odzyskuje ciepło z wywiewanego powietrza.