7tonik 10.01.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 1,9x0,48=0,912zł /godzine 0,912x24=21,88zł/doba 21,88x30=656zł/mc Czy tak to wygląda? 0,48 - to średnia za kwh z mojego ostaniego rachunku ze wszystkimi opłatami stałymi Nie można w obliczeniach kosztu ogrzewania brać kosztów stałych za energię. Koszty te płacimy przez cały rok tylko za to że mamy podłączony prąd niezależnie od zużycia. Cenę za kwh trzeba wyliczyć ze składników zależnych od zużycia(za m3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 10.01.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 no widzisz - a mi sprzedawca powiedział że to nie jest takie proste i taktycznie zamilkł W wątku http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-domow-pompa-ciepla-powietrze-woda,t147668.htm sprzedawca zaproponował Ci przesłanie tabeli wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.01.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 nie chcę tabeli wydajności - chcę deklarację sprzedawcy co d konkretnego współczynniaka COP w konkretnej temp. Jak widzisz takowej nie ma. Jeśli to nie jest problem to czemu sprzedawca tak sie mota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.01.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Hmmm. Czy dobrze rozumiem.. Koszt pompy 20 tyś? Mnie podłączenie gazu kosztowało 5 tyś plus 6 tyś piec. Razem 11.. Ok z projektem 12 tyś. Nawet 13 z kominem ale z drugiej strony na pompę musiałabym wziąć kredyt a to też kosztuje. Więc przyjmuję, że zostaje mi 8 tyś do odrobienia. Za gaz płacę miesięcznie 160 zł, ale połowa z tego idzie na CWU. Musiałabym za nią zapłacić i tak i tak w postaci np prądu, no i za gotowanie na prądzie. Czyli spokojnie mogę liczyć, że zysk jest połową czyli z 80 zł msc. Za 5 msc, w roku. Czyli zwrot za 20 lat, przy założeniu, ze nie zużywam prądu na pompę, bo dogrzewam ją kominkiem (dobry pomysł ), w którym i tak palę i tu koszty się nie zmienią... Wniosek - przy moim metrażu (120 m2), ociepleniu i kosztach inwestycja chybiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.01.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Nie można w obliczeniach kosztu ogrzewania brać kosztów stałych za energię. Koszty te płacimy przez cały rok tylko za to że mamy podłączony prąd niezależnie od zużycia. Cenę za kwh trzeba wyliczyć ze składników zależnych od zużycia(za m3). No to z 0,48 zrobi Ci się 0,45 PLN/kWh. Co za różnica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 10.01.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Hmmm. Czy dobrze rozumiem.. Koszt pompy 20 tyś? Mnie podłączenie gazu kosztowało 5 tyś plus 6 tyś piec. Razem 11.. Ok z projektem 12 tyś. Nawet 13 z kominem ale z drugiej strony na pompę musiałabym wziąć kredyt a to też kosztuje. Więc przyjmuję, że zostaje mi 8 tyś do odrobienia. Za gaz płacę miesięcznie 160 zł, ale połowa z tego idzie na CWU. Musiałabym za nią zapłacić i tak i tak w postaci np prądu, no i za gotowanie na prądzie. Czyli spokojnie mogę liczyć, że zysk jest połową czyli z 80 zł msc. Za 5 msc, w roku. Czyli zwrot za 20 lat, przy założeniu, ze nie zużywam prądu na pompę, bo dogrzewam ją kominkiem (dobry pomysł ), w którym i tak palę i tu koszty się nie zmienią... Wniosek - przy moim metrażu (120 m2), ociepleniu i kosztach inwestycja chybiona. Dla ścisłości mnie Altherma wyniosła ok. 20tyś razem z robocizną i materiałami - pełna instalacja CO i CWU do szafek rozdzielczych. Trochę dokładniej opisałem to w: http://forum.muratordom.pl/ile-za-instalacje-ogrzewania-pompa-ciepla,t5290-60.htm . Zatem też u siebie musiałbyś to doliczyć. Trzeba mieć na uwadze, że instalacja z piecem gazowym jest bardziej złożona i droższa. Dochodzą osobny kierownik budowy z uprawnieniami gazowymi, dodatkowy kanał wentylacji grawitacyjnej w kuchni przy kuchence gazowej, pompa obiegowa, układ mieszający (w przypadku podłogówki), zbiornik wyrównawczy itp. A co ze zbirnikiem CWU (chyba nie jest to piec dwufunkcyjny???). W tej cenie mam też chłodzenie latem. Co do kosztów za gaz 180 zł/mies to gratuluję. Jeśli odejmiemy koszty stałe 50 zł, to zuzycie 130 zł/mies. 80 zł na CWU, przyjmijmy, że na gotowanie 20, to na ogrzewanie zostaje 30 zł/mies. Gratuluję szczerze. Nie wiem co myśleć o wszystkich moich znajomych grzejących gazem. Wynika że nie można im wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 10.01.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Nie można w obliczeniach kosztu ogrzewania brać kosztów stałych za energię. Koszty te płacimy przez cały rok tylko za to że mamy podłączony prąd niezależnie od zużycia. Cenę za kwh trzeba wyliczyć ze składników zależnych od zużycia(za m3). No to z 0,48 zrobi Ci się 0,45 PLN/kWh. Co za różnica... Wliczając koszty stałe do ceny za kWh przy b. małym zużyciu cena może się np. podwoić, przy b. dużym zużyciu może nieznacznie zmienić cenę kWh. Te przeliczenia są bardziej złożone przy 2 taryfach lub taryfie wekendowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.01.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 No to z 0,48 zrobi Ci się 0,45 PLN/kWh. Co za różnica... Wliczając koszty stałe do ceny za kWh przy b. małym zużyciu cena może się np. podwoić, przy b. dużym zużyciu może nieznacznie zmienić cenę kWh. Te przeliczenia są bardziej złożone przy 2 taryfach lub taryfie wekendowej. czyli ile wyszedł Ci rachunek ? To zmodyfikuje moje pytanie taryfa G11 energia elektyczna 0,237534 składnik zmienny 0,194834 Razem :0,432368 za kwh 1,9x0,432368=0,82145zł/godzina 0,82145x24=19,71zł/doba 19,71x30=591,48 zł/mc +10,05+1,82=603,35zł/mc Przypomnę tylko że to wyliczenie kosztu ogrzewania dla pompy ciepła przy temperaturze zewnętrznej -17 wenętrznej +15. Ile zyskasz na 2 taryfach ? 20-30% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 10.01.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 czyli ile wyszedł Ci rachunek ? To zmodyfikuje moje pytanie taryfa G11 energia elektyczna 0,237534 składnik zmienny 0,194834 Razem :0,432368 za kwh 1,9x0,432368=0,82145zł/godzina 0,82145x24=19,71zł/doba 19,71x30=591,48 zł/mc +10,05+1,82=603,35zł/mc Przypomnę tylko że to wyliczenie kosztu ogrzewania dla pompy ciepła przy temperaturze zewnętrznej -17 wenętrznej +15. Ile zyskasz na 2 taryfach ? 20-30% ? Tak jak wspomniałem, trudno powiedzieć na podstawie tych pomiarów jakie będzie docelowe zużycie. Przede wszystkim twoje obliczenie zakłada, że przez 30 dni utrzyma się temp. -17C. Raczej nierealne. Poza tym rozruch ogrzewania jest zawsze kosztowny. Dalej duża ilość wilgoci do odparowania. Brak dodatkowych zysków ciepła związanych z przebywaniem ludzi, gotowaniem, oświetleniem, niedokończona izolacja cieplna budynku. Ile można zyskać na 2 taryfach? Zależy od rozkładu zużycia. Ja puki co mam taryfę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.01.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Od 12 dni spisuję stan licznika (od 1 do kilku odczytów dziennie). Najmniejsze średnie zużycie wyszło 0,51KW/h a największe 3,03KW/h. Średnio z całego okresu 1,55 KW/h.[.....] Przy mrozach -17C utrzymywałem 15C, temp. wody na wyjściu 27C, zużycie wyszło średnio 1,9 KW/h. Użyłem w obliczeniach Twojego zużycia energi, ani to max ani min. Co do wilgotności, niedkończonych ociepleń dachu, ok zgoda ciut poprawi wynik. No dobra niech poprawi 50% (realnie nie ma szans na tyle ) - masz wynik 300zł/mc, praktycznie pewnie bedzie to ze 400zł albo wiecej. Pytanie : ile dałeś za pompe ciapła ? Nie musisz dokładnie rząd wiekości podaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 10.01.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Moja średnia to 1,55kWh. liczona przy rozruchu ogrzewania. W tym okresie temperatury na zewn. to od -5 do -17. Licząc średnią dla całego okresu grzewczego trzeba wiedzieć, że b. często sa temp. dodatnie Koszt PC podałem trochę wyżej w tym temacie i w http://forum.muratordom.pl/ile-za-instalacje-ogrzewania-pompa-ciepla,t5290-60.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.01.2009 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Rachunek za gaz mam przed nosem - za (niepełne 16.10 - 10.12) dwa miesiące 320 zł, w tym faktycznie 96 zl opłat stałych Średnio, przypuszczam, wyjdzie za cały okres tyle, co pisałam... Koszty instalacji podałam całe. Piec 2f, wisi sobie w łazience, cyrkulacji niet, kaloryfery. Dogrzewamy kozą! Ale tylko wieczorem... i to dół a sterownik do pieca na górze, ustawiony na 22 /19 st. Co do znajomych - nie wiem, moja mama płaciła za ten okres 800 zł. Ale chałupa 2 razy większa, gorzej ocieplona... i zimniej mają w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.01.2009 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Moja średnia to 1,55kWh. Jasne, raz 1,55 raz 1,9 raz 0,7 jeszcze 1,3 sie przewija, może jakaś męska decyzja ile ta średnia wynosi ? PS nie muisz odpowiadać. Koszty Twojej pompy 20750zł minimalny koszt m-c (0,7kWh )- 220zł mam gaz koszty to ~11000zł (kocioł, przyłacz) - koszt 330/mc Różnica w kosztach to 9750zł. Różnica w opłatach to 110zł 9750/110=88,63mc zakładam że 7 mc w roku pracuje C.O 88,63/7= 12,6 roku tyle zajmie czasu amortyzacja inewstycji w pompe ciapła. Jeżeli średnia wyjdzie wyższa niż tu podana to zwot jeszcze dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 10.01.2009 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Jeszcze raz powtarzam, nie można porównywać kosztów w nieporównywalnych warunkach. Trzeba byłoby albo pomierzyć jakie byłoby zużycie gazu przy rozruch wychłodzonego, wilgotniego domu z niepełną izolacją w ujemnych temperaturach, albo pomierzyć zużycie dla konkretnej PC w całym sezonie grzewczym podczas normalnego użytkowania przy 2 taryfach. Jedno i drugie jest niemożliwe, więc porównania nie ma. W cenie pompy PC jest również klimatyzacja co też ma niemałe znaczenie Poza tym w okresie letnim ogrzewanie wody CWU pompą powietrzną jest prawie za darmo. Mam w mieszkaniu gazowy piec dwufunkcyjny, więc wiem, że nie jest to idealne rozwiązanie i nigdy bym się w domku na to nie zdecydował. PS. Nie wiedziałem, że odróżnienie średniej z odczytów w danej temperaturze od średniej odczytów z całego okresu jest takie skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.01.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 PS. Nie wiedziałem, że odróżnienie średniej z odczytów w danej temperaturze od średniej odczytów z całego okresu jest takie skomplikowane Nie jest skomplikowane, rozumiem co piszesz. Ale mam wrażenie że probujesz zaklinać rzeczywistość. Zauważ że w ostanim moim wyliczeniu wziolem juz sporo mniejsze zużycie prądu które podałeś. Szczerze życze niskich rachunków za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 11.01.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Moja średnia to 1,55kWh. Jasne, raz 1,55 raz 1,9 raz 0,7 jeszcze 1,3 sie przewija, może jakaś męska decyzja ile ta średnia wynosi ? PS nie muisz odpowiadać. Koszty Twojej pompy 20750zł minimalny koszt m-c (0,7kWh )- 220zł mam gaz koszty to ~11000zł (kocioł, przyłacz) - koszt 330/mc Różnica w kosztach to 9750zł. Różnica w opłatach to 110zł 9750/110=88,63mc zakładam że 7 mc w roku pracuje C.O 88,63/7= 12,6 roku tyle zajmie czasu amortyzacja inewstycji w pompe ciapła. Jeżeli średnia wyjdzie wyższa niż tu podana to zwot jeszcze dłuższy. Ajaj, wiele razy wałkowane: porównywać można rzeczy porównywalne. Zbyt mało danych i zmiennych, by takie wyliczenia miały sens. Ot chociażby powierzchnia ogrzewana, rodzaj ocieplenia, rodzaj wentylacji, utrzymywane temp. wewn., ilość osób mieszkających, dogrzewanie kominkiem, rozróżnienie pierwszego od kolejnych sezonów grzewczych, miejsce usytuowania budynków i wiele innych. A do tego dochodzi jeszcze bardzo wysoki COP, rzędu 4 - 5, powietrznej PC przy podgrzewaniu CWU latem. Więc rozliczanie poszczególnych miesięcy jest pozbawione sensu. Poza tym, jak to już wielokrotnie udowadniał Jezier, porównajmy jeszcze zużycie prądu dla danego okresu rozliczeniowego. Wszak przy ogrzewaniu gazem dochodzą dodatkowe koszty związane z napędem pomp i sterowników. Trwałe prawdy zostały już na FM, w tym zakresie, wypracowane w wątku dot. pomp ciepła. I nie ma co wywarzać otwartych drzwi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.01.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Pytanie : ile dałeś za pompe ciapła ? Nie musisz dokładnie rząd wiekości podaj. Z wątku : http://forum.muratordom.pl/post2969695.htm#2969695 A gdzie odpowiedź na pytanie w temacie : Ile za Instalacje ogrzewania pompą ciepła ? Altherma 8,4KW (grzanie+chłodzenie),grzałka dodatkowa 9KW, zasobnik CW 300l z grzałką wspomagającą - 16494,67zł brutto Materiały dodatkowe (rury miedziane, kształtki, zawory, zawór trójdrożny z napędem, ...) - razem z materiałem do połaczenia z szafkami rozdzielaczowymi - 3150 zł Robocizna 1100 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gako 13.01.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Poszukuję użytkowników systemu ogrzewania nadmuchowego pompą powietrze-powietrze z grzałką elektryczną. Osoby zainteresowane będą wiedziały o jaki system chodzi. Interesują mnie przybliżone koszty eksploatacji. Koszty instalacji znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.01.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Poszukuję użytkowników systemu ogrzewania nadmuchowego pompą powietrze-powietrze z grzałką elektryczną. Osoby zainteresowane będą wiedziały o jaki system chodzi. Interesują mnie przybliżone koszty eksploatacji. Koszty instalacji znam.Zapytaj raczej w tym wątku : http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-cieplym-powietrzem,t104513.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 29.03.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 witam panowie i panie.ja myśle że jeżeli ktoś ma gaz ziemny pod nosem to ma zmartwienie zgłowy.inwestycja tańsza i koszty użytkowania tez ale to są nieliczni w skali kraju, a my armia która nie doświadcza tego dobra musi szukać czegos wygodnego i w miare taniego powtarzam w miare.pozdrawiam przeciwników i zwolenników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts