Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla "sopel lodu"

Recommended Posts

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Święte słowa mundi73, ja też nie doświadczam tego dobra. Przepraszam, że wtrącę swoje, ale nie mogę wytrzymać.

Przeglądam ten watek, tak jak i wiele innych, i jedno co uderza, to fakt że w zdecydowanej większości najmądrzejsi są ci, którzy tej nieszczęsnej pompy nie używają, a wiedzę na jej temat mają z innych forów, lub czysto teretyczną. I dla nich zawsze będzie najważniejsze to że "pierwiastek iloczynu sumy kwadratu jest taki a teoretycznie winien być inny". Myślę, że powinien być założony osobny dział na forum muratora - taki dla teoretyków gawędzierzy. Ja osobiście jestem bardzo wdzięczny za wszystkie posty RAFFRANA i 7TONIKA, bo takich właśnie szukam - opinii osób, które coś użytkują i swoimi spostrzeżeniami chcą się podzielić z innymi na forum. I nie bardzo mogę zrozumieć, kiedy ktoś kto korzysta z urzadzenia i pisze że jest z tego zadowolony - spotyka głosy tych którzy nie korzystają z tego urzadzenia, ale wiedzą znacznie lepiej, i którzy wykazują mu, że tak naprawdę to powinien zapłakać, że zdecydował się na to rozwiązanie.

I to jest piekne, i takie nasze, polskie.

Pozdrawiam wszystkich.

Święte słowa mundi73, ja też nie doświadczam tego dobra. Przepraszam, że wtrącę swoje, ale nie mogę wytrzymać.

Przeglądam ten watek, tak jak i wiele innych, i jedno co uderza, to fakt że w zdecydowanej większości najmądrzejsi są ci, którzy tej nieszczęsnej pompy nie używają, a wiedzę na jej temat mają z innych forów, lub czysto teretyczną. I dla nich zawsze będzie najważniejsze to że "pierwiastek iloczynu sumy kwadratu jest taki a teoretycznie winien być inny". Myślę, że powinien być założony osobny dział na forum muratora - taki dla teoretyków gawędzierzy. Ja osobiście jestem bardzo wdzięczny za wszystkie posty RAFFRANA i 7TONIKA, bo takich właśnie szukam - opinii osób, które coś użytkują i swoimi spostrzeżeniami chcą się podzielić z innymi na forum. I nie bardzo mogę zrozumieć, kiedy ktoś kto korzysta z urzadzenia i pisze że jest z tego zadowolony - spotyka głosy tych którzy nie korzystają z tego urzadzenia, ale wiedzą znacznie lepiej, i którzy wykazują mu, że tak naprawdę to powinien zapłakać, że zdecydował się na to rozwiązanie.

I to jest piekne, i takie nasze, polskie.

Pozdrawiam wszystkich.

Pozdrawiam krajana :). Nie pomyślałeś że są też tacy którzy za nic nie przyznają się do błędu? Nabywca samochodu, nawet rzęcha straszliwego będzie go przedstawiał jako super auto, to też taka nasza specjalność. Trzeba miec odrobinę zdrowego rozsądku, jeżeli komuś w cudowny sposób przybywa energii nie wiadomo skąd to może jednak bajki opowiada? Nie odnoszę się do tego co pisali Raffran i 7tonik bo z moją wiedzą nie do końca jestem w stanie ocenić realność tego co piszą. Myślę tylko że planując budowę lepiej w cuda nie wierzyć.

Poczulem sie wywolany do tablicy.

Coz sopel sprawuje sie dobrze,stoi nadal nikt go nie ukradl,a skoro jestem w stanie pisac to tez i znak ze nie zamarzlem.

Uprzedze od razu nastepne pytanie, tak zrodlo awaryjne,czyli grzalka sie zalacza.

Ale jednoczenie musze zmartwic co niektorych, ze sie wlacza w nocy na 3-4godz.

W domu temp. tak jak i np. przy +5 za zewnatrz, czyli 22Cparter, 20C pietro, garaz ok.10C ale odciety jest calkowicie.

Temp.zasilanie 38-40C, temp.podlogi nie mierzylem, ale sadze ze jest w granicach 23-24C.

I na koniec male wyjasnienie bo jak widze to nie wszyscy wiedza o ogrzewaniu soplem tyle ile powinnui wiedziec zeby zabierac glos.

Dla prawidlowego funkcjonowania sopla musi byc odpowiedni poziom wilgotnosci( nie mniejszy niz 15-20%), a nie dodatnia,czy ujemna temp. na zewnatrz, tak jak przy innych rozwiazaniach PC woda-powietrz. Z ostatnich moich pomaiarow przy temp.-13C wilgotnosc wynosila 63% ( bez opadow).

I na koniec male wyjasnienie bo jak widze to nie wszyscy wiedza o ogrzewaniu soplem tyle ile powinnui wiedziec zeby zabierac glos.

Dla prawidlowego funkcjonowania sopla musi byc odpowiedni poziom wilgotnosci( nie mniejszy niz 15-20%), a nie dodatnia,czy ujemna temp. na zewnatrz, tak jak przy innych rozwiazaniach PC woda-powietrz. Z ostatnich moich pomaiarow przy temp.-13C wilgotnosc wynosila 63% ( bez opadow).

no to jak dla mnie bomba skoro potrafi robić ciepło tylko z wilgotności - a jaki jest mniej więcej COP w tej chwili?

no to jak dla mnie bomba skoro potrafi robić ciepło tylko z wilgotności - a jaki jest mniej więcej COP w tej chwili?

Nie wiem, ale przy tych wlasnie 15-20% wychodzi 1-1.

Coz sopel sprawuje sie dobrze,stoi nadal nikt go nie ukradl,a skoro jestem w stanie pisac to tez i znak ze nie zamarzlem.

Uprzedze od razu nastepne pytanie, tak zrodlo awaryjne,czyli grzalka sie zalacza.

W domu temp. tak jak i np. przy +5 za zewnatrz, czyli 22Cparter, 20C pietro, garaz ok.10C ale odciety jest calkowicie.

Temp.zasilanie 38-40C, temp.podlogi nie mierzylem, ale sadze ze jest w granicach 23-24C.

Ale wilgotność jak to zdaje się adam wielokrotnie pisał jest względna. Mogę się mylić ale w liczbach bezwzględnych wilgoci w powietrzu przy temp. - 13 jest baaardzo mało. To że jest wigotność względna 63 % oznacza że przy tej temperaturze 63 % maksymalnej możliwej wilgoci znajduje się w powietrzu. Ilość oddawanego ciepła zależy od ilości bezwzględnej a nie od zawartości procentowej. Wilgoci przy - 13 jest mało więc ilość ciepła możliwa do uzyskania też jest minimalna. Jak się pomyliłem to niech mnie ktoś poprawi.

mi się też wydaje że przy -15 stopniach wilgoci w powietrzu praktycznie nie ma... bo już dawno zamarzła - nawet szyb dzisiaj rano nie musiałem skrobać w aucie tylko odśnieżyłem bo nie było tej wilgoci która mogłaby osadzić się na nich i następnie zamarznąć...

:roll: niestety nie mam higrometru żeby to zweryfikować...

• 2 months później...
To skoro jest tak cudownie to czemu zaden sprzedawca pompy nie chce powiedzieć jaki jest jej COP w ujemnych temp? Tak niespodzianka dla uzytkownika na potem???

Daikin dla Althermy podaje tabelę mocy, z której znajac zuzycie energii można wyliczyć COP. Np. dla mojej Althermy z tabeli mocy wynika, że dla 35C na wyjściu przy -15C COP=1,67, przy -10C =1,92, przy -7C=2,07, przy -2C=2,36, przy 2C = 2,61, przy 7C = 3,48. Dla innych typów Altherm wyniki są inne, trzeba po prostu przeliczyć :)

Przy zakupie znałem te wartości i świadomie zaakceptowałem.

Gdzie jest ta tabela ? To oficjalny dokument potwierdzony przez niezależną firmę ?

Rachunek za gaz mam przed nosem - za (niepełne 16.10 - 10.12) dwa miesiące 320 zł, w tym faktycznie 96 zl opłat stałych :o Średnio, przypuszczam, wyjdzie za cały okres tyle, co pisałam...

Koszty instalacji podałam całe. Piec 2f, wisi sobie w łazience, cyrkulacji niet, kaloryfery. Dogrzewamy kozą! Ale tylko wieczorem... i to dół a sterownik do pieca na górze, ustawiony na 22 /19 st.

Co do znajomych - nie wiem, moja mama płaciła za ten okres 800 zł. Ale chałupa 2 razy większa, gorzej ocieplona... i zimniej mają w domu :D

Koza .... mało istotne ? Jak dla mnie ogromnie !

Jeszcze się okaże że na rachunku jedno ze wskazań nie jest rzeczywiste tylko prognozowane - co znowu zaburza wynik (w każdą ze stron).

W TEN SPOSÓB RODZA SIE PLOTKI NT. KOSZTOW OGRZEWANIA.

Jak to mierzyłeś ?

• 1 year później...

Witam Cię Raffran

Trochę czasu minęło od twojego poniższego postu, ale mam nadzieję że odpowiesz na moje pytanie.

Jestem tuz przed montażem "sopla lodu" i ciekaw jestem czy zastosowałeś u siebie izolację poziomą w posadzce.

Fundamenty mam dobrze docieplone , łącznie z ławami, ale wciąż mam jeszcze możliwośc wyboru izolacji poziomej.

Pozdrawiam Jazb

• 2 weeks później...

Witam.

Całe dywagacje na temat COP i ile jeszcze można wyciągnąć przy -15 z pompy czy to powietrznej czy wodnej czy gruntowej można sprawdzić w niezależnych testach. Dodatkowo paru "niby" producentów zleca produkcje innym firmą ( Bu..rus, Vie...man;)) http://www.wpz.ch na tej stronie ściągamy biuletyn w formie pdf i wiemy kto się liczy w branży i kto ma odwage udostepnić i porównać swoje pompy. Podane wyniki są w 2 normach z uwzględnieniem pomp obiegowych EN255 i bez pomp obiegowych.

ALE nie tylko temp. dolnego i górnego źródłą wpływają na koszty eksploatacji! Tzw. bebechy też są istotne i to nie tak że wszyscy mają to samo w środku a dokładnie tej samej jakości. No i oczywiście dobór i wykonanie to podstawa bo nawet super pompa będzie źle działała gdy hydraulika, dolne źródło są źle wykonane a pompa źle dobrana.

Dla jasności: sprzedaję, montuję, serwisuje i jestem jak najbardziej pro ale bez kryptoreklamy;)

Miłej lektury

• 1 month później...

Witam,

My mamy zamontowaną od czerwca 2010 pompę ciepła powietrze-woda LG Therma 9 kW /dom 165 mkw, podłogówka, dobrze ocieplony, z rekuperacją/. Producent podaje tabelę mocy, z której wynika, że dla 35C na wyjściu przy -15C COP=2,35, przy -9C=2,62, przy -3C=3,02, przy 7C = 4,10. Przed montażem znałem wszystkie parametry (podał sprzedawca ze Szczecina) i świadomie je zaakceptowałem.

Mamy założony podlicznik elektryczny dla PPC /na samą pompę ciepła, grzałki elektryczne w hydroboxie ustawione zostały na załączanie dopiero przy -15 st.C na zewnątrz/. Oto wyniki /trochę nieregularnie notowałem/: od 05.10.2010 do 14.11.2010 PPC pobrała 828,9 kWh, od 14.11.2010 do 14.12.2010 PPC pobrała 1231,5 kWh, od 14.12.2010 do 15.01.2011 PPC pobrała 1553,8 kWh, od 15.01.2011 do 17.02.2011 PPC pobrała 1083,0 kWh, od 17.02.2011 do 15.03.2011 PPC pobrała 969,0 kWh, od 15.03.2011 do 16.04.2011 PPC pobrała 526,0 kWh, od 16.04.2011 do dziś rano 08.05.2011 PPC pobrała 144,9 kWh. Przy taryfie 0,45 PLN/kWh koszty ogrzewania c.o i cwu jak dla mnie są przyzwoite. Zima nie była najłaskawsza /duże mrozy w listopadzie/grudniu oraz spore w lutym/. Faktem, że zużycie cwu jest małe /2 os./, ale w pokojach staram się utrzymywać +20,5/+21,5 st.C /są termostaty/. Kominek był rozpalany może kilka razy.

• 4 years później...
  • 3 years później...

Przy 20,5-21,5st.C to jak przy gazie u mojej Cioci. Gdybym takie temp miał w domu moja by mnie wygnała. Jak jej spada <24 to mówi że zimno ;).

Obecnie pelet 85GJ =~2,7kpl wystarcza na rok 200m grzewczej i może pizgać do -28 a tyle w 2017r było na Śląsku a z Rybnika jestem.

Docieplam szczyty, zobaczymy jak wyjdzie po dociepleniu.

Policzmy ~6170kW i brak paru miesięcy w tym grzewczych dla c.w.u jak i wrzesień c.o. do 5.październik. Przyjmę ok 7000kW*0,6zł=4200zł i masz czyste rączki.

No to jak tak to ma być to nie żałuję że mam pelet.

Wniosek z tego że jak pompa to gruntowa tylko.

Czyli wnioskuję PC sopelek fajny wynalazek ale nie dla naszego klimatu.