Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt fundamentów

mak11

Recommended Posts

Wylewanie w deskowaniu, bez zasypania, bez ocieplenia, na górze papa, chudy beton u góry, cena z materiałem z fakturą.
Mi powiedzieli 45 tyś.od wjazdu koparki zasypanie,zaizolowanie całości ,odrenowanie i zabezpieczenia na zimę fundament 7m na 10m.

Ceny robocizny raczej rosna a nie spadaja a Slask nalezy do drozszych lokalizacji jesli chodzi o robote.

Na robote umawialem sie gdy stawka roboczo-godziny byla 8,50.

Teraz pomocnikowi murarza trzeba zaplacic wiecej ......

Mam inną ofertę:

wykop i wylanie fundamentów ław 15200

izolacja dysperbitem 2x + styrodur 5cm od zew strony + folia kubełkowa 3800zł

zasypanie i obsypanie 4000zł

wyslewka z podsypką piaskową 10cm b10 10cm zbrojona siatką 3000zł

Tyle.

i to jest dobra oferta

szkoda ze ja nie moglem znalezc nikogo kto by chcial za sama robocizne mniej niz 10.000 zl

W zeszłym roku zrobiłem fundamenty i zasypałem :

wykop i wylanie fundamentów ław , izolacja dysperbitem 2x od zewnątrz i wewnątrz , zasypanie i obsypanie = 12500

Dodam ,że ja mam chudziak pod ławami ,ławy fundamentowe w tej cenie, i murowanie bloczków. Wszystko szalowane, zwiększone zbrojenie. :lol:

W tym roku za wylanie chudziaka zaplace 500 pln. Polozenie kanalizy ok. 1000pln.

W sumie wyjdzie niewięcej niż 15 000 za robocizne. Zostaje ocieplenie zewnętrzne ale to będe robił później jak już dom będę ocieplał bo wtedy zrobię wszystko za jednym zamachem. :lol:

• 2 weeks później...
Tańsza firma trochę ściemnia, miało być oddane na 8.03 a do dziś nie ruszyli :( Na początku jakaś epidemia w ekipie - pochorowało sie kilka osób, potem koparkę szlag trafił, następnie pogoda nie teges a teraz szef nie odbiera odemnie telefonu. Zadzwoniłem z innego numeru i od razuu odebrał, gdy sie przedstawilem obiecał 12.03 ruszyć i do 15.03 oddać, od wczoraj ma wyłączony telefon. eh, szukać już nowej ekipy?

Tańsza firma trochę ściemnia, miało być oddane na 8.03 a do dziś nie ruszyli :( Na początku jakaś epidemia w ekipie - pochorowało sie kilka osób, potem koparkę szlag trafił, następnie pogoda nie teges a teraz szef nie odbiera odemnie telefonu. Zadzwoniłem z innego numeru i od razuu odebrał, gdy sie przedstawilem obiecał 12.03 ruszyć i do 15.03 oddać, od wczoraj ma wyłączony telefon. eh, szukać już nowej ekipy?

Szukaj. To jest ewidentne ściemnianie.

Tak to bywa z tańszymi firmami :)

No i złapałem kolesia całkiem przypadkowo na mieście. Coś motał się ale obiecał w końcu zacząć koło uwaga uwaga: środy. Mam wielką ochotę go spierniczyć porządnie ale trzyma mnie fakt, że dostał zadatek na materiały i to mnie powstrzymuje. Kiedyś był taki odcinek Diabli Nadali, gdzie kolesie robili im z pleśnią w domu, ogólnie robili jak chcieli aż Doug (bohater) im zwrócił uwagę wtedy się obrazili zostawiając budowę. Aby odzyskać ich poważanie Doug musiał pić z nimi wódkę i dać pokaz:

http://pl.youtube.com/watch?v=wZhCfnsHu60

Nie chciałbym tego samego przerabiać :)