Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szafirkowa budowa-komentarze

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

milo mi dodac pierwszy komentarz.

sam szukalem budowniczych "domu w szafirkach" ii sie nie doczekalem za duzo odpowiedzi (pozdrawiam pana jarka), zdjec itd. tak czy siak NIECH SIE MURY PNA DO GORY!!!!!

Ja zamierzam fundamenty powierzyc firmie, reszta razem w rodzinie zostanie :)

a gdzie reszta szafirkowcow??!!

pozdro bonzo

• 2 weeks później...

Witam wszystkich, ciesze się że są w końcu na muratorze szafirkowcy.

Ściany będę budował z pustaków ceramicznych a nie z bloczków gazobetonowych. Wybór padł przedewszystkim ze wzgledu na cenę . Pustali wyszły taniej za m2 ściany niż gazobeton. Murować będziemy na zaprawę ponieważ takie kupiliśmy pustaki (coś jak poroton). Pustaki na zaprawę klejoną muszą być szlifowane i do tego dostaje się orginalny klej. Myslę że przy zakupie gazobetonu też otrzymuje się klej.

madison22

Mam pytanie dotyczące garażu, czy ten dostawiany jest takiej samej szerokości jak ten w projekcie? i czy ten co robisz pokój na parterze zamiast garażu jest takiej wielkości jak przewidziano w projekcie?

Dobudowany garaż jest o wymiarach zewnętrznych - szer.4m, dł.6m, strop jest typu lekkiego, więc poddasze nad nim służyć będzie wyłącznie jako schowek. Natomiast pokój , który powstaje zamiast garażu jest o wymiarach dł. 5,25 (tj. siega od frontu do komina) a szer. zgodna jest z projektem. Tym samym powiększylismy kotłownie, przesuwając ściankę tak, że komin znajduje się w niej.

• 2 weeks później...

Witam ponownie.

Wsypałem do fundamentów ok. 220 ton piasku żwirowego po 170 zł za 15 ton. W moim okręgu ponoć najtaniej no chyba, że trafułby sie jakis piach z wykopany na innej budowie. Ale ja nie mniałem takiego szczęścia. Na szczęście zasypywanie mamy już za sobą.

pozdro

• 2 weeks później...
Dzień dobry, mam pytanie jak Pan wstawia zdjecia do forum ja męczyłam się godzinę i niepotrafię......

Gratuluje budowy, ja dzisiaj też zaczełam fundamenty pod swój domek w szafirkach.

Z góry dziękuje za odpowedź.....

Pilnie śledze postep w budowe. Wnoszenie pustaków to jeszcze nic, ja przedwczoraj wylewałam pierwszą warstwę betonu na zbrojenie, samochód zakopał się na samym początku wjazdu i wylądowłao 6m3 betonu przed działką na folii, 4 ludzi zwoziło to przez 5 godzin i wlewało do fundamentów. Porażka

Dzień dobry, mam pytanie jak Pan wstawia zdjecia do forum ja męczyłam się godzinę i niepotrafię......

Gratuluje budowy, ja dzisiaj też zaczełam fundamenty pod swój domek w szafirkach.

Z góry dziękuje za odpowedź.....

Myslę, że jesteście bardo blisko z tymi zdjęciami.

Jeśli jestescie na stronie fotosika i macie zdjęcie, które chcecie wkleić. Kliknijcie na niego lewym klawiszem myszki. Zdjęcie wtedy otworzy się w nowym oknie (powiększy się) i wtedy prawym klawiszem myszki nacisnijcie na niego i wyswietli się tabela opisowa i na jej samym dole są właściwości obrazka. Trzeba na nie kliknąć i dopiero wtedy pojawi się adres obrazka, który należy wkleić pomiędzy a

Oto przykład: http://images29.fotosik.pl/201/d27522df176ae284med.jpg

POWODZENIE

Pilnie śledze postep w budowe. Wnoszenie pustaków to jeszcze nic, ja przedwczoraj wylewałam pierwszą warstwę betonu na zbrojenie, samochód zakopał się na samym początku wjazdu i wylądowłao 6m3 betonu przed działką na folii, 4 ludzi zwoziło to przez 5 godzin i wlewało do fundamentów. Porażka

I tak czasami bywa, pomimo to nie zrażajcie się. Po wykonaniu fundamentów ze mnie powietrze uszło i moje niepowodzenia (małe i te duże) przyjmuje spokojnie.

Życzę Wam samych dobrych zdarzeń na budowie.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

My też niestety stoimy w miejscu, wprawdzie strop już mamy , ale dalsze prace się opóźniają. Górale przyjadą podobno 2 czerwca...

Budowa uczy nas cierpliwości.

Czy macie zamiar już w sierpniu zamieszkać u siebie, czy też macie jakieś wyjście awaryjne po sprzedaży mieszkania?

Pozdrawiam

aka

• 3 weeks później...