Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dziąlka jest rolna

elczajgrze

Recommended Posts

Witam , jestem właścicielką działki zabudowanej w Warszawie na której zamieszkuję, działka ma 931 m , budowałam na niej zakład rzemieślniczy zgodnie z zezwoleniem . W 1990r zamieniłam mieszkanie własnościowe na działkę nigdzie w dokumentach nie jest napisane że jest to działka rolnicza , dopiero w tym roku dowiaduję się że mieszkam na działce rolniczej. W Urzędzie powiedziano mi że działka powyżej 900m to jest już działka rolnicza ,ponieważ nowa ustawa automatycznie ją odrolniła Urząd żąda podatku za rok 2006-2007 podatku wstecz . Jak jest uregulowane prawnie czy mam obowiązek płacić podatek wstecz jeżeli nikt wcześniej o tym fakcie nie informował. Dziękuję za informację pozdrawiam

Witam , jestem właścicielką działki zabudowanej w Warszawie na której zamieszkuję, działka ma 931 m , budowałam na niej zakład rzemieślniczy zgodnie z zezwoleniem . W 1990r zamieniłam mieszkanie własnościowe na działkę nigdzie w dokumentach nie jest napisane że jest to działka rolnicza , dopiero w tym roku dowiaduję się że mieszkam na działce rolniczej. W Urzędzie powiedziano mi że działka powyżej 900m to jest już działka rolnicza ,ponieważ nowa ustawa automatycznie ją odrolniła Urząd żąda podatku za rok 2006-2007 podatku wstecz . Jak jest uregulowane prawnie czy mam obowiązek płacić podatek wstecz jeżeli nikt wcześniej o tym fakcie nie informował. Dziękuję za informację pozdrawiam

Czy dobrze zrozumiałem?

Masz działkę na której wybudowałaś zgodnie z pozwoleniem zaklad rzemielśniczy. Później w nim zamieszkałaś....

Co do podatków to co rok powinnaś otrzymać decyzję naliczającą wysokość podatku. I ten podatek zapłacić. Nie wiem jak jest w Warszawie ale w mojej gminie najmniejsze podatki są za użytki rolne, później mieszkaniówka, a najwięcej płaci się za powierzchnie komercyjne. Skąd te dopłaty za lata 2006-2007?

....nie mogę się opanować.... Chyba, że Twoja gmina chce Cię zakwalifikować do małorolnych - 931 m kwadratowych w doniczkach :wink:

Przyznam, że niewiele rozumiem z tego opisu.

Co to znaczy, że działka powyżej 900 m2 jest już rolnicza?

Przepraszam, ale brzmi absurdalnie.

Jeżeli piszesz o podatkach lokalnych, to podatek rolny (czyli ten za grunty sklasyfikowane w ewidencji gruntów i budynków jako użytki rolne) jest zasadniczo niższy niż podatek od nieruchomości (który płaci się od pozostałych gruntów - nierolnych i nieleśnych oraz od budynków).

Dziwne byłoby, gdyby trzeba było dopłacić. Raczej Tobie należałby się zwrot...

A ogólnie rzecz biorąc, zakładając że gmina dobrze naliczyła podatek, to byłby on należny także za lata wstecz.

100 razy czytałam Twój post i chyba wiem o co chodzi...

Wy myśleliście, że macie działkę budowlaną - i tak może być. I w niczym nie przeszkadza fakt, że w ewidencji gruntów działka ta miała tzw. klasy rolne. Poniewaz to ewidencja jest podstawą do naliczenia podatku, zapewne płaciliście do tej pory podatek rolny (lub dostawaliście decyzję na tzw. łączne zobowiązanie pieniężne - bo rozumiem, że posiadacie tez budynki.)

Proponuję sprawdzić dokładnie na decyzjach za poprzednie lata, jaki podatek płaciliście.

Jeżeli klasa została zmieniona w 2006 roku na nie-rolną, czyli np. grunty mieszkaniowe, a Urząd z opóźnieniem naliczył podatek od nieruchomości (bo w takim wypadku w miejsce rolnego powstaje obowiązek w zakresie podatku od nieruchomości), to Urząd może naliczyć podatek do 5 lat wstecz. Takie są przepisy.

Dzięki ,że podatek trzeba płacić to normalne ale że wstecz bez informacji o zmianach to rozbój a tak dla informacji nigdzie w dokumentach nie ma słowa że jest to działka rolna , pod budynek na działalność pobierany jest podatek gruntowy, pod budynek mieszkalny nie , dziwne zobaczymy .