Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwory na luksfery

Recommended Posts

Robiłem większe otwory (40x40 cm) w ścianie silikatowej, więc w BK będzie łatwiej. Zaopatrz się w dłuższe wiertło, żeby przebiło ścianę na wylot. Potem z jednej strony rysujesz kwadrat i wiercisz otwór przy otworze. Dalej pewnie ręczny przecinak lub młot udarowy jak jest pod ręką. Na koniec wystarczy podrównać brzegi, co w BK nie powinno być problemem.

1 luksfer? to za mało! 4 to minimum ale nawet to jest troszkę mało. Faktycznie 2 otwory 20x140 w odstępie 20 cm byłoby ciekawie. A otwór to najlepiej wiercić dziura przy dziurze. Ale musisz się liczyć z delikatnymi uszkodzeniami tynku w obrębie otworu. Bo chyba elewacja nie malowana? a jak tak to trzeba będzie jakąś "obwódkę" malować.

... musisz się liczyć z delikatnymi uszkodzeniami tynku w obrębie otworu. Bo chyba elewacja nie malowana? ...
... ściana z obu stron nie jest otynkowana....
... Jak wyciąć otwór 20x20 cm?

trzy otwory wiertłem a reszta brzeszczotem (brzeszczot z ząbkami do drewna)

Bardzo dziękuje za porady. Luksferów ma być kilka, w ścianie wewnętrznej, nie ma na niej tynków. Ale może rzeczywiście większe otwory byłyby lepsze...Takie rozwiązanie popatrzyłam u znajomych - dzięki tym luksferom można było korzystać z łazienki w dzień bez włączania światła - wygoda i oszczędność.

na początkowe cięcie można używać piły-otwornicy. Jest mniejsza i łatwiej będzie Ci zacząć ciąć. Później już zwykła płatnica i do dzieła.

Tylko musisz się liczyć z tym, że potem piła już nie będzie się nadawała do drewna. U mnie przy wznoszeniu ścian działowych z b-k 12 aż 3 piły się stępiły.

Robiłem chyba duże "okno" z luksferów 8x10 sztuk. W wypadku pojedynczych luksferów pianka powinna wystarczyć. Tylko pamiętaj o dobrym zablokowaniu luksferów jakimiś klinami zanim pianka stężeje, bo rozprężając się może je poprzesuwać.

Jeżeli nad luksferem masz jeszcze co najmniej jeden rząd bloczków BK, to nadproża nie trzeba. Oczywiście jeżeli montowane są w układzie: luksfer-słupek BK-luksfer itd.