Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wychodzi taniej Teriva czy Monolit ?

MARJO

Recommended Posts

Czołem Forumowicze !

Pytanie pewnie stare jak..budowanie, mnie jednak ostatnio bardzo nurtuje. Czy ktoś z Was ma doświadczenia a może przeprowadził szczegółowa analizę porównawczą obu rozwiązań z uwzględnieniem wszelkich aspektów (róznice w ilości stempli, desek szalunkowych, itp) i co z tego wynikło ? Będę wdzięczny za informacje

Marek

Mój majster opier... mnie za wybór stropu filigran, i powiedział, że za to, co zapłaciłem za prefabrykaty, zrobiłby mi monolit - czyli za 65 metrów kwadratowych monolitu zapłaciłbym łącznie 4 tysiące złotych - za materiał i robociznę. W tej sytuacji rzeczywiście monolit jest bezkonkurencyjny...

W Prefabecie Ełk:

- płyty: 38 PLN/ m2 - projekt w cenie.

- siatki i pręty zbrojeniowe: jak wyjdzie z projektu. Kosztowały kilkaset PLN za 65 m2 stropu.

- transport: 400 PLN (ok. 100 km)

Razem materiały z Prefabetu ok. 3800 PLN /65 m2 (z projektem i transportem)

Nadbeton B25: 2250 (ale zalałem nim też schody i schodki wejściowe)

Praca dźwigu: 360

Praca ekipy (zarygowanie, uzbrojenie itp): 1000

Razem ok. 7500 złotych - ok. 120 złotych/m2

Dzięki za informacje. Stwierdzam, że taki strop to majątek.

Mój ma powierzchnię ok 120m2, więc wychodzi trochę dużo. Wybrałabym co innego, ale w stropie mam duży otwór kołowy (pustka nad jadalnią) i myślę, że filigran byłby dobrym rozwiązaniem.

A może znacie jakieś inne rozwiązanie dla takiego stropu "z dziurką"? Byłabym wdzięczna za podpowiedź.

Czy orientujecie się w cenach filigranu?

Interesuje mnie ile sobie liczą za sam strop i ile za monaż.

Jestem w trakcie realizacji filigranu. W projekcie był monolit i chciałem taki zachować. Strop o pow 190m2. Znalazlem Filigran, architekt powiedział, że jak najbardziej TAK, ekipa też była zadowolona, bo dla nich mniej roboty. Zrobiłem symulację i wyszło ca 2000zł taniej niż wylewany, a ile mniej desek!

Płacę 50zł/m2. W cenę wliczone jest całe zbrojenie, wyliczenia wg projektu, dostawa i asysta przy układaniu. Dzwig musiałem wynająć we własnym zakresie, ale ten koszt w porównaniu z całym stropem to pestka ca 400zł. Nie mam jeszcze wszystkich rachunków, bo beton będzie wylewany w tym tygodniu, ale szacuję ca 16000zł za materiały (3m3 desek, beton, płyty, dzwig).

Jak na razie jest jedno ALE. Strop filigran, przynajmniej w firmie w której go zamówiłem jest nowością. Od niedawna chyba dostarczają tego typu stropy dla klienta indywidualnego i wszelkiego rodzaju wycięcia, zaokrąglenia (mam zaokrągloną klatkę schodową) wychodzą im zbyt mało dokładnie. Potrzebne są poprawki na budowie i docięcia, co kosztuje dodatkowe parę godzin+piły do betonu i metalu.

Mam oczywiście nadzieję być zadowolony :D

A nie pomyliło Ci się nic w symulacji? Bo wylewany na takiej powierzchni robi się poniżej 10tys.?!? Niezaleznie od kształtu otworów.

Sebastian

Strop miałem grubości 18cm, więc może trochę nietypowo gruby, ale taki został zaprojektowany.

Założenia dla monolitu:

Deski 16m3 = 8400zł

Beton B15 41m3 = 7800zł

Stal = 1300zł

razem = 17500 zł

Jeśli to nie wygląda logicznie, to jestem otwarty wszelką podpowiedź i pomoc.

Zbyszek

16 m3 ??? nie za dużo ich ??? Mnie się wydaje że 190 m2->5 m3 = 1750 PLN??? (deski mam po 350/m3)

u mnie deski na monolit, 65 m2-> ok 2 m3 -> 700 PLN, filigrany 3k...

Moje zestawienie dotyczyło stropu monolitycznego wylewanego i pod taki strop dla powierzchni stropu 190m2 przewidywane było 16m3 ze sporym zapasem.

Pod filigran, który jest już ułożony wystarczyło 3 m3 desek.

Co do ceny to na pewno będzie ważne, jeśli napiszę, że buduję w Warszawie (obrzeża) i nijak nie znalazłem desek poniżej 500zł / m3 (32mm) w hurtowni - dodam, że chodzi też o to by były to dobre i proste dechy trzymające wymiary. Cena 350/m3 ... :o zazdroszczę!

Z tego co już widzę ceny materiałów zaczynają się wyrównywać monolit wylewany=monolit filigran. Jednak cały czas cieszy mnie, że używam mniej drewna, z którym później nie będę miał co zrobić (na dach za grube) i robocizna lżejsza i tańsza!

Oby się tylko sprawdził jako konstrukcja! To wciąż dla mnie wielka niewiadoma.

Zbyszek ja też buduje w Warszawie i bez problemu można kupić deski po 400 zł netto za m3 (deski standardowe dwu calowe) , poza tym niewiem skąd Ci wyszło 16m3 desek na zaszalowanie 190 m2 stropu :o z metra sześciennego desek dwucalowych (takich jak potrzeba) wychodzi ok 40m2 minus ewentualne odpadki czyli np.z 10m3 wyjdzie ok.350m2....a Tobie wyszło 16!!! :o (niewiem jak to liczyłeś), poza tym robiąc strop monolityczny (lany z betonu) nie musisz ulewać tak grubej płyty jak podana była w projekcie, z powodzeniem wystarczy 15 cm grubości to by było na 190m2 stropu ok.30m3 betonu + zbrojenie w każdym razie Twoje wyliczenia są dla mnie troche przesadzone :wink:

Pozdrawiam

poza tym robiąc strop monolityczny (lany z betonu) nie musisz ulewać tak grubej płyty jak podana była w projekcie, z powodzeniem wystarczy 15 cm grubości

no, tu to przesadziłeś, nie wolno bez konsultacji z projektantem zmieniać grubosci, a raczej wysokości płyty. Wysokosc decyduje o sztywności, a więc o ugięciu i zmniejszenie jej może doprowadzić do nadmiernego ugięcia lub powstania rys...