MARJO 27.08.2003 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Czołem Forumowicze ! Pytanie pewnie stare jak..budowanie, mnie jednak ostatnio bardzo nurtuje. Czy ktoś z Was ma doświadczenia a może przeprowadził szczegółowa analizę porównawczą obu rozwiązań z uwzględnieniem wszelkich aspektów (róznice w ilości stempli, desek szalunkowych, itp) i co z tego wynikło ? Będę wdzięczny za informacjeMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 27.08.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Mój majster opier... mnie za wybór stropu filigran, i powiedział, że za to, co zapłaciłem za prefabrykaty, zrobiłby mi monolit - czyli za 65 metrów kwadratowych monolitu zapłaciłbym łącznie 4 tysiące złotych - za materiał i robociznę. W tej sytuacji rzeczywiście monolit jest bezkonkurencyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Podobno Teriva jest o 40% droższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.08.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Witam. Nie ulega wątpliwości, że monolit jest tańszy, jednak Terriva czy filigran jest łatwiej i szybciej wykonac z dobra jakością. Zwykle jednak robi firma, więc nie ma to znaczenia... Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 02.09.2003 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Czy orientujecie się w cenach filigranu?Interesuje mnie ile sobie liczą za sam strop i ile za monaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 02.09.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 W Prefabecie Ełk: - płyty: 38 PLN/ m2 - projekt w cenie. - siatki i pręty zbrojeniowe: jak wyjdzie z projektu. Kosztowały kilkaset PLN za 65 m2 stropu. - transport: 400 PLN (ok. 100 km) Razem materiały z Prefabetu ok. 3800 PLN /65 m2 (z projektem i transportem) Nadbeton B25: 2250 (ale zalałem nim też schody i schodki wejściowe) Praca dźwigu: 360 Praca ekipy (zarygowanie, uzbrojenie itp): 1000 Razem ok. 7500 złotych - ok. 120 złotych/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 02.09.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Witam ponownie. Mi Terriva ze Śniadowa wyszła w sumie między 4 a 5 tys. Powierzchnia 70m2A monolit wyszedłby ok. 3tys. (z betoniarki). Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 03.09.2003 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Dzięki za informacje. Stwierdzam, że taki strop to majątek. Mój ma powierzchnię ok 120m2, więc wychodzi trochę dużo. Wybrałabym co innego, ale w stropie mam duży otwór kołowy (pustka nad jadalnią) i myślę, że filigran byłby dobrym rozwiązaniem. A może znacie jakieś inne rozwiązanie dla takiego stropu "z dziurką"? Byłabym wdzięczna za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 03.09.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 A może lepiej ciastko z dziurką Ja też niedawno robiłem stropy, i zrobiłem je z terrivy, pustaki keramzytowe.Na zalanie ich oczywiście razem z wieńcami (strop ok 100m2) wyszło ok.11m3 betonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekm 03.09.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Czy orientujecie się w cenach filigranu? Interesuje mnie ile sobie liczą za sam strop i ile za monaż. Jestem w trakcie realizacji filigranu. W projekcie był monolit i chciałem taki zachować. Strop o pow 190m2. Znalazlem Filigran, architekt powiedział, że jak najbardziej TAK, ekipa też była zadowolona, bo dla nich mniej roboty. Zrobiłem symulację i wyszło ca 2000zł taniej niż wylewany, a ile mniej desek! Płacę 50zł/m2. W cenę wliczone jest całe zbrojenie, wyliczenia wg projektu, dostawa i asysta przy układaniu. Dzwig musiałem wynająć we własnym zakresie, ale ten koszt w porównaniu z całym stropem to pestka ca 400zł. Nie mam jeszcze wszystkich rachunków, bo beton będzie wylewany w tym tygodniu, ale szacuję ca 16000zł za materiały (3m3 desek, beton, płyty, dzwig). Jak na razie jest jedno ALE. Strop filigran, przynajmniej w firmie w której go zamówiłem jest nowością. Od niedawna chyba dostarczają tego typu stropy dla klienta indywidualnego i wszelkiego rodzaju wycięcia, zaokrąglenia (mam zaokrągloną klatkę schodową) wychodzą im zbyt mało dokładnie. Potrzebne są poprawki na budowie i docięcia, co kosztuje dodatkowe parę godzin+piły do betonu i metalu. Mam oczywiście nadzieję być zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 03.09.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 A nie pomyliło Ci się nic w symulacji? Bo wylewany na takiej powierzchni robi się poniżej 10tys.?!? Niezaleznie od kształtu otworów. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekm 03.09.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 A nie pomyliło Ci się nic w symulacji? Bo wylewany na takiej powierzchni robi się poniżej 10tys.?!? Niezaleznie od kształtu otworów. Sebastian Strop miałem grubości 18cm, więc może trochę nietypowo gruby, ale taki został zaprojektowany. Założenia dla monolitu: Deski 16m3 = 8400zł Beton B15 41m3 = 7800zł Stal = 1300zł razem = 17500 zł Jeśli to nie wygląda logicznie, to jestem otwarty wszelką podpowiedź i pomoc. Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 03.09.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 16 m3 ??? nie za dużo ich ??? Mnie się wydaje że 190 m2->5 m3 = 1750 PLN??? (deski mam po 350/m3) u mnie deski na monolit, 65 m2-> ok 2 m3 -> 700 PLN, filigrany 3k... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.09.2003 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 16 m3 ??? nie za dużo ich ??? Mnie się wydaje że 190 m2->5 m3 = 1750 PLN??? (deski mam po 350/m3) u mnie deski na monolit, 65 m2-> ok 2 m3 -> 700 PLN, filigrany 3k... Moje zestawienie dotyczyło stropu monolitycznego wylewanego i pod taki strop dla powierzchni stropu 190m2 przewidywane było 16m3 ze sporym zapasem. Pod filigran, który jest już ułożony wystarczyło 3 m3 desek. Co do ceny to na pewno będzie ważne, jeśli napiszę, że buduję w Warszawie (obrzeża) i nijak nie znalazłem desek poniżej 500zł / m3 (32mm) w hurtowni - dodam, że chodzi też o to by były to dobre i proste dechy trzymające wymiary. Cena 350/m3 ... zazdroszczę! Z tego co już widzę ceny materiałów zaczynają się wyrównywać monolit wylewany=monolit filigran. Jednak cały czas cieszy mnie, że używam mniej drewna, z którym później nie będę miał co zrobić (na dach za grube) i robocizna lżejsza i tańsza! Oby się tylko sprawdził jako konstrukcja! To wciąż dla mnie wielka niewiadoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 04.09.2003 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Zbyszek ja też buduje w Warszawie i bez problemu można kupić deski po 400 zł netto za m3 (deski standardowe dwu calowe) , poza tym niewiem skąd Ci wyszło 16m3 desek na zaszalowanie 190 m2 stropu z metra sześciennego desek dwucalowych (takich jak potrzeba) wychodzi ok 40m2 minus ewentualne odpadki czyli np.z 10m3 wyjdzie ok.350m2....a Tobie wyszło 16!!! (niewiem jak to liczyłeś), poza tym robiąc strop monolityczny (lany z betonu) nie musisz ulewać tak grubej płyty jak podana była w projekcie, z powodzeniem wystarczy 15 cm grubości to by było na 190m2 stropu ok.30m3 betonu + zbrojenie w każdym razie Twoje wyliczenia są dla mnie troche przesadzone Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 04.09.2003 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 poza tym robiąc strop monolityczny (lany z betonu) nie musisz ulewać tak grubej płyty jak podana była w projekcie, z powodzeniem wystarczy 15 cm grubości no, tu to przesadziłeś, nie wolno bez konsultacji z projektantem zmieniać grubosci, a raczej wysokości płyty. Wysokosc decyduje o sztywności, a więc o ugięciu i zmniejszenie jej może doprowadzić do nadmiernego ugięcia lub powstania rys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts