denwer 20.02.2008 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Witam, planuję zamówić okna Urzędowskiego, ale że jestem na etapie projektu to wymiary okien do zamówienia muszę podać wg projektu. Czy ktoś z was "przerabiał" takie rozwiązanie. Do końca marca Urzędowski ma stare ceny, a później podobno podwyżka. Z drugiej strony zamawianie okien bez pomiarów na budowie to ryzykowna sprawa. Będę wdzięczny za informacje na temat takich doświadczeń, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 20.02.2008 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Można to zrobić, tylko to jest trudne i trzeba mieć dobrych murarzy o których teraz trudno. Moi są i spaprali. Dobrze że ja zamawiałam okna po postawieniu stanu surowego. Tak na zaś: pamiętaj żeby przy stawianiu ścian nie murowali zgodnie z wymiarem okna w projecie tylko niech zostawią miejsce na montaź, z bogiem jeśli jest zapas na nadprożach a jeśli nie ma to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 21.02.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 W projekcie pewnie masz podane wymiary otworów na okna. Przy zamówianiu okien trzeba pamiętać o 2-3 cm luzu na montaż. Radziłabym dokładnie przyjrzeć się oknom tarasowym, szczególnie jeśli mają być twz. bezprogowe. Tu z kolei należy uwzględnić grubość ocieplenia, wylewki i posadzki. Pół biedy jeśli zamówione okno będzie za krótkie, gorzej gdyby było za długie. Potem trzeba tylko bardzo pilnować murarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 21.02.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Ja bym nie ryzkowala. Moi znajomi tak zrobili tez wlasnie ze wzgledu na ceny i teraz maja spore szpary bede musieli tone pianki uzyc zeby je zakleic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.02.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Ja zamawiałem okna i drzwi tarasowe wg projektu - jak murarze wznosili ściany tylko dokładnie przypilnowałem wymiarów dziur okiennych i drzwiowych - potem nie miałem żadnych problemów przy montażu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denwer 21.02.2008 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dzięki za informacje, szczególnie te o oknach balkonowych bo w tym przypadku najłatwiej o pomyłkę. W projekcie założono po 2 cm luzu na montaż z każdej strony, jak myślicie czy to wystarczy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 21.02.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.02.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Spokojnie wystarczy . Odnośnie podłóg i otworów na drzwi balkonowe - uważaj tylko żeby wylewki majstry nie zrobiły za wysoko - bo wówczas całe obliczenia w łeb ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 21.02.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam, też zamawiałem na podstawie samego projektu i wszystko było ok z wyjątkiem drzwi balkonowych które były za krótkie. Głównie dlatego że był błąd w projekcie. Na szczęście monterzy sobie poradzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts