tomi510 21.02.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 b]Witamto mój debiut na forum. Ja zaczynam budowę emanueli II na początku czerwca z papierkowych spraw została tylko adaptacja projektu, która w tej chwili już się robi i wszystko do starostwa pójdzie myślę że kwestia 2 tyg.Mam pytanie projekt budynku pochodzi z firmy DOBRE DOMY pan Flak czym sugerowaliście przy kupnie drzewa na więźbę dachu bo wyliczenia w projekcie nie są chyba do końca wiarygodne co zresztą jest zastrzeżone przez autora projektu? Dziękuje z góry za pomoc [/b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 21.02.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 b]Witam to mój debiut na forum. Ja zaczynam budowę emanueli II na początku czerwca z papierkowych spraw została tylko adaptacja projektu, która w tej chwili już się robi i wszystko do starostwa pójdzie myślę że kwestia 2 tyg. Mam pytanie projekt budynku pochodzi z firmy DOBRE DOMY pan Flak czym sugerowaliście przy kupnie drzewa na więźbę dachu bo wyliczenia w projekcie nie są chyba do końca wiarygodne co zresztą jest zastrzeżone przez autora projektu? Dziękuje z góry za pomoc [/b Mój architekt takze rwie włosy z głowy pracując nad adaptacja tego projektu......czy zwróciłeś np. uwagę nad "seksowną" szerokość bramy garazowej a la 4,5 m ....mamy z zoną 2 spore auta no i chyba dojdzie do "ocieractwa" nie tylko w alkowie Wg. mnie jest tam wiele innych bledów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druid29 24.02.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Witam,Ja zmieniłem trochę w mojej Emenueli II: powiekszyłem kotłownię, a dach nad garażem zyskał dodatkowy spad, aby nie był za wysoki. Dodatkowo podwyższyłem kąt nachylenia do 40 stopni i nie wybudowałem komina wentylacyjnego. Drewno wyliczał wykonawca, ale miałe jeszcze inne budowy, więc nie musiał tego robić dokładnie. Sporo kłopotów sprawiły wielkie przekroje więźby i "oryginalne" łączniki i elementy narożne mocujące więżbę. Kier-bud nie chciał ich zmieniać, więc mam takie jak w projekcie (prawie tona stali). Za to więżba okazała się bardzo sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlaa 26.02.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Hej Ja rowniez buduje Emanuelke i jestem na etapie koncowki kladzenia dachowki Druid29 - sa gdzies na forum zdjecia Twojego domku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druid29 26.02.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Niestety na razie nie ma nic. Jedynie minaiturka obok pokazuje końcówkę krycia dachu. Muszę popracować nad opublikowaniem zdjęć, ale na pewno nie w najbliższym czasie - muszę zrobić elektrykę bo tynkarze czekają. Napisz prywatną wiadomość lub na GG, opisz co Cię interesuje, to odeślę parę fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druid29 27.02.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Właśnie wrzuciłem w foto.onet.pl zestaw fotek, na razie bez opisu. Adres poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 02.06.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 niziutka ściana kolankowa, taką ma TadekL, byliśmy zobaczyć już jak mieszkali i dlatego podnieśliśmy ją u nas.... my mamy już w zasadzie tynki skończone, jak będzie chwila powrzucam schemat instalacji elektrycznej i fotki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druid29 15.08.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Ścianka kolankowa jest taka jak w projekcie, ale kąt nachylenia dachu 40 stopni zamiast 38. W ściankach kolankowych będą ukryte przewody wentylacji mechanicznej. No i jeszcze coś - dach nad łazienka jest wyżej o ok. 80 cm dzięki powiększeniu kotłowni. Łazienka dzieki temu zrobiła się bardzo szeroka i wysoka, więc skróciłem ją o 90 cm. Przestrzeń na poddaszu szykuje się więc naprawdę duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hiv 12.11.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Witajcie. Odgrzebuję chyba wszystkie tematy o emanueli II bo jesteśmy właśnie na etapie wyboru projektu. Najpierw była Libra II ale w związku z ciężką sprawą kotłowni zdecydowaliśmy się już cyba na Emanuelę II. Druid29 czy masz jakieś fotki jak dokładnie powiększyliście kotłownię?My myśleliśmy o tym aby wsunąć ją do mieszkania a schody na górę zrobić proste jak w Manueli ale klatka na to nie pozwoli. To wymagałoby większych zmian.Ciekawi jesteśmy jak ty to rozwiązałeś? Chcielibyśmy też podwyższyć ściankę kolankową o dwa pustaki(standardowo jest 1?) Czy to nie zmieni zbytnio wyglądu dachu? Czy nie będzie potrzeby wydłużenia krokwi? No i większy salon by się przydał. Bo ten w oryginale wydaje się ciut mały i nieustawny - podoba nam się poniższe rozwiązanie czyli zlikwidowanie tego wciecia z salonie od tarasu jak na foto poniżej: http://i216.photobucket.com/albums/cc23/Artymon/100_7195.jpg Ktoś jeszcze inny zrównał wysuniecie garażu prawie do całej bryły budynku, dzięki czemu powiększył salon i kotłownię i też sporo górę domu ale przez to powierzchnia a więc i same koszty budowy pewnie sporo wzrosną. Jak myślicie które wyjście będzie najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druid29 12.11.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Witam,W stopce jest link do zdjęć z budowy stanu surowego - na tych zdjęciach widać wszystkie zmiany z projekcie, a o większości zmian już wczesniej napisałem.Kotłownię powiększyłem dwukrotnie - sięga aż do końca ściany garażu (trzecie okienko, dadatkowe drzwi z tyłu. Ta zmiana pociągnęła za sobą zmianę kształtu dachu, a w konsekwencji powiększenie przestrzeni na poddaszu. Łazienka jest wyższa, krótsza i szersza, ma podłogę o wymiarach ok. 4 x 4 m. Konstrukcyjnie niewiele się zmieniło i podstawowe wymiary dachu pozostały bez zmian.Może dzisiaj wrzucę do sieci aktualne zdjęcia - mam już dokończoną elewację.Schody mam takie jak w projekcie - długość i wysokość stopni są optymalne.Jeśli chodzi o salon, to jego urządzenie nie jest najłatwiejsze, ale da się zrobić. Wyjście na taras nie jest w najlepszym miejscu, ale nie grozi nam zbytnie nagrzewanie wnętrza od słońca w lecie. Przestrzeń salonu, przedpokoju, jadalni i otwartej kuchni jest naprawdę duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts