Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Powoli zbliża się termin oddania mojego mieszkania, na dniach developer przystąpi do tynkowania. Mój fachowiec od wykończenia, poprosił jednak bym przekazał developerowi aby nie kład tynków u nas w łazience, bo pewnie zrobią to niedbale i ob będzie musiał to poprawiać i wyjdzie z tego więcej roboty. Mam więc pytanie czy jego sugestia jest zasadna? Obawaim się bowiem że jak on zacznie tynkować to znacznie wydłuży czas wykończenia mojej łazienki (schnięcie tynków) a chciał bym w miesiąc się z większością prac wyrobić i się wprowadzić. Mam pewną wątpliwość czy można równocześnie kłaść kafle i tynki?, kafle będą do połowy ściany a chciał bym żeby były równo z tynkiem, wiec fachowiec powiedział że kafle położy się na specjalną zaprawę na mur a powyże śię dorówna tynkiem? Prosił bym więc o wasze opinie bo mam jeszcze pare dni aby podjąć decyzję co do tego tynkowania lub nie jeszcze na etapie developerskim

https://forum.murator.pl/topic/96697-potrzebna-opinia-w-sprawie-wyko%C5%84czenia-%C5%82azienki/

1. poszukaj na forum

2. tynk nie jest konieczny

3.tynk u developera zazwyczaj maskuje mniej lub bardziej niechlujne murowanie, czyli wyrównuje te ściany w jakimś tam stopniu

4.aby zdecydować - trzeba sprawdzić mury (kąty piony, poziomy), jak sa ok można nie tyknować

5.biorąc pod uwagę powyższe fachowiec może mieć rację

jak też i nie mieć racji...

Sciany to tam gdzie komin to cegła a reszta to bloczki chyba betonowe nie znam sie na tym - wiec moge sie mylić :) Co do developera to miałem okazje widzieć poprzednie ich projekty i tynki nie są może najgorsze ale jest co poprawiać. Jedno pytanko jeżeli jednak ściany będą wymagały poprawy tynkiem to czy będzie można w kilka dni po tynkowaniu kłaść już na niego płytki?

sądząc z twojej wypowiedzi scianki masz z betonu komórkowego, powinny być więc ok, zwłąszcza, że glazurnik mówi to samo...

jeśli sciany będą potrzebowały lekkiego wyrównania, glazurnik może zrobić to klejem do płytek, zrobi wtedy małe szlichtowanie klejem i jest ok pod płytki... schnie to bardzo szybko, więc sie nie martw...

nad płytkami żeby nie bawić się z tynkiem, na który i tak trzeba będzie dawać gładź można dać płytę g.-k. na placki, w zależności od grubosci płytek o gr. 6 mm lub 9 mm... masz wtedy łądnie zlicowane z płytkami i idealną powierzchnię...