Pawek budowniczy 21.02.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witajcie!!! mam pytanie jak w tytule.Otoz musze na sciankach dzialowych zrobic wylewke tzn taki fartuch betonowy grubosci 15 cm,oczywiscie zazbrojony.czy ktos moze mi podac proporcje na w miare dobry beton tzn.np worek cementu,lopata zwiru,lopata piachu.jestem laikiem w tych sprawach a musze to zrobic saaam!!!prosze o pomoc w tej kwestii.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.02.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 mowia tak .... jedna miara piasku, dwie żwiru i jedna cementu, albo trzy miary zwiru na jedną cementu, i pamietaj o wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 21.02.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Przede wszystkim dobre kruszywo płukane. Potem im gęstszy beton tym lepszy. Dopiero potem właściwe proprcje. Zależą od kruszywa. I bardzo ważna pielęgnacja po wylaniu. Każdy metr wody wylany na beton zastąpi worek cementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.02.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 mowia tak .... jedna miara piasku, dwie żwiru i jedna cementu, albo trzy miary zwiru na jedną cementu, i pamietaj o wodzie Na ww. potrzeby może i wystarczy ale na litość boską, nie nazywajmy tego czegoś betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.02.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Geno, nie przesadzaj to wlasnie jest zwykły beton ! spoiwo, kruszywo i woda .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.02.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Geno, nie przesadzaj to wlasnie jest zwykły beton ! spoiwo, kruszywo i woda .... Jasne. Tak sobie tłumacz. To jest jakas mocniejsza zaprawa, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.02.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 a wlasnie ze to jest beton,encyklopedycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.02.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 nie ... to jest beton, encyklopedycznie. Ciekawie czy encykloepdyści kiedys sami robili beton.... Jam mam w domu mundur Specnazu czy to mnie czyni Specnazowcem? Moja sygnaturka wszystko tłumaczy. Aby nie prowadzić dalszych akademickich dyskusji - na jakieś drobne prace to ww. przepisy wystarcza ale to nie jest beton, wyrób czekoladopodobny czekolada nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.02.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Geno, chyba za gleboko wchodzisz w detale beton to beton, sa rozne rodzaje i nie wszystkie sa takie same. stosujac tak detaliczna logikę, moglibysmy uznac że to co masz w kranie nie jest wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.02.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Geno, chyba za gleboko wchodzisz w detale beton to beton, sa rozne rodzaje i nie wszystkie sa takie same. stosujac tak detaliczna logikę, moglibysmy uznac że to co masz w kranie nie jest wodą. Są różne rodzaje ale betonem można nazwać tylko i wyłącznie strukturę o ściśle przewidzianych ilościach i parametrach składników. Jeśli to nie spełnia tego to nie jest betonem tylko wyrobem betonopodobnym. Mieszanina cementu, kruszywa i wody to nie jest beton. To jest mieszanina cementu, kruszywa i piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.02.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 "betonem można nazwać tylko i wyłącznie strukturę o ściśle przewidzianych ilościach i parametrach składników" nieprawda i nie rozumiem dlaczego w to wierzysz,byc moze za duzo czytasz i traktujesz zagadnienie w kategoriach laboratoryjnych,ale powtarzam, tak patrzac to nie mamy wody w kranach a cos co np. na trzy koła nie jest samochodem .... zgoda, ze jest wiele odmian i rodzajow, ale maja wspolna nazwe, ani ja ani ty, ani ludzie ktorzy pisza naukowe ksiazki tego nie zmienią .... dopoki nie rozmawiamy o konkretnych rodzajach, tak dlugo te trzy skladniki sa wystarczajace aby to co z nich powstanie nazwac betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.02.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 "betonem można nazwać tylko i wyłącznie strukturę o ściśle przewidzianych ilościach i parametrach składników" nieprawda i nie rozumiem dlaczego w to wierzysz, byc moze za duzo czytasz i traktujesz zagadnienie w kategoriach laboratoryjnych, ale powtarzam, tak patrzac to nie mamy wody w kranach a cos co np. na trzy koła nie jest samochodem .... zgoda, ze jest wiele odmian i rodzajow, ale maja wspolna nazwe, ani ja ani ty, ani ludzie ktorzy pisza naukowe ksiazki tego nie zmienią .... dopoki nie rozmawiamy o konkretnych rodzajach, tak dlugo te trzy skladniki sa wystarczajace aby to co z nich powstanie nazwac betonem. Dlatego,że posiedziałem w laboratorium i ślęczałem nad wynikami różnych kombinacji kruszywa,wody i cementu. Jęsli zmieszasz 1kg cementu, 1kg kruszywa i 2300 kg wody to tez jest beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 21.02.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 No to się autor postu dowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.02.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 no przeciez ci mowilem ze za gleboko patrzysz .... jesli to co piszesz zaschnie (bo nie wiem o jakim kruszywie,cemencie i wodzie piszesz), to bedzie to betonem, beznadziejnie lichym i byc moze bezwartosciowym, ale betonem wlasnie .... i pewnie nikt o zdrowych zmyslach nie uzylby tego do murowania, to jednak nie moze temu czemus odmowic nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.02.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 No to się autor postu dowiedział niech wybaczy ja juz zmykam - Geno nie przekonam bo inaczej patrzy na temat, a autor i tak sam wyciagnie wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.02.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 no przeciez ci mowilem ze za gleboko patrzysz .... jesli to co piszesz zaschnie (bo nie wiem o jakim kruszywie,cemencie i wodzie piszesz), to bedzie to betonem, beznadziejnie lichym i byc moze bezwartosciowym, ale betonem wlasnie .... i pewnie nikt o zdrowych zmyslach nie uzylby tego do murowania, to jednak nie moze temu czemus odmowic nazwy. Czyli jak zmieszam miazgę kakaową, tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) lub tłuszcz cukierniczy, środek słodzący i inne dodatki to mam czekoladę? Nikt o zdrowych zmysłach nie nzawie przypadkowej mieszaniny kruszywa, wody i cementu betonem. BTW. Jestes w błędzie , cytat z encyklopedii: beton [fr. < łac.], materiał budowlany uzyskiwany przez zmieszanie w odpowiednich proporcjach kruszywa (np. piasku i żwiru) ze spoiwem mineralnym (najczęściej cementem) i wodą, a następnie stwardnienie uzyskanej mieszanki betonowej (niekiedy pot. zw. też b.); b. zbrojny, b. zaopatrzony w zbrojenie z prętów i drutów (żelbet lub b. sprężony); b. komórkowy — b. o porowatej strukturze; stosowany jako materiał bud. konstrukcyjny lub izolacyjny; do b. zalicza się też tzw. b. z lepiszczem (asfaltobeton, smołobeton). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.02.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 akurat w tej, ktorą masz, tak czy inaczej proporcje i skladniki jaki wymienilem w pierwszym poscie sa odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.02.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 akurat w tej, ktorą masz, tak czy inaczej proporcje i skladniki jaki wymienilem w pierwszym poscie sa odpowiednie. Odpowiednie do czego. ? Do stworzenie czegoś na podobieństwo betonu owszem, nic więcej. Tym niemniej na potrzeby jakiejś ścianki jest to wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.02.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Geno, przeczytaj to co zamiesciles jako definicja.a potem napisz, ze "miara piasku, dwie żwiru i jedna cementu" sie nie miesci w tych ramach .... kazdy sobie z tego wyciagnie wniosek. rzecz w tym, ze twoja - szeroka byc moze wiedza - nie pozwala ci nazywac prostych rzeczy po imieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.02.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Geno, przeczytaj to co zamiesciles jako definicja. a potem napisz, ze "miara piasku, dwie żwiru i jedna cementu" sie nie miesci w tych ramach .... kazdy sobie z tego wyciagnie wniosek. rzecz w tym, ze twoja - szeroka byc moze wiedza - nie pozwala ci nazywac prostych rzeczy po imieniu. Rzecz w tym,że definicje często nie są precyzyjne i dają tylko obraz ogólny. Zresztą mniejsza z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts