bardzobardzo 21.02.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Na mpzp nasza ulica widnieje jako ulica lokalna w sieci dróg gminnych a ma parametry drogi głównej. Co jest ważniejsze klasyfikacja ulicy czy podane parametry? Co można zrobić w tej sytuacji? Obecnie gmina chce wykonać projekt dla naszej ulicy. Czy możemy zwrócić się z prośba o dostosowanie parametrów do klasyfikacji drogi?. Czy plan z błędem można unieważnić i jakie będą tego konsekwencje. Jeśli chodzi o unieważnienie to jak wygląda to z prawnego punktu widzenia?Chodzi o w miarę szybkie wyjście z tego problemu. Kto może poprawić te parametry, zarządca drogi, architektura, prezydent? Proszę o pomoc Sprawa gardłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 21.02.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 a ja bardaobardzo chciałam żebyś zacytowała ustalenia tego planu ale jak nie to nie jeśli jesteś pewna, że jest tak jak piszesz to kierujecie wszyscy którym plan narusza własność jedno wezwanie do usunięcia naruszenia waszych praw polegających na ...te linie rozgraniczające z planu a parametry dróg z rozporządzenia jakie powinny być z podaniem podstawy prawnej i co spowodują....coś wymyślisz i żądacie zmiany uchwały nr......z dnia......uchwalającej plan....pełny tytuł......w zakresie zmiany ustaleń dla jednostki urbanistycznej nr .......i cytujesz ustalenia planu na KDL o szerokości w liniach rozgraniczających (6-15m coś zaproponujcie.)....... W uzasadnieniu poza waszą bardzobardzo wielką krzywdą napomknijcie o kosztach publicznych czyli waszych też gdyby chcieli budować wg ustaleń tego planu, czytelne podpisy z podaniem nr własności i adresów. Kierujecie do Rady będzie to rozpatrywane na sesji, warto się tam tłumnie zwalić i przypilnować sprawy. Zazwyczaj Rada zmienia plan, jeśli jest tak jak piszesz, tylko w tym zakresie z ograniczoną liczbą uzgodnień. Jak sprawna gmina to w cztery, pięć miesięcy się uwinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bardzobardzo 21.02.2008 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Bardzobardzo dziękuję. Napiszę ustalenia , które otrzymałam, jeśli to nie o to chodzi to błagam powiedz co powinnam mieć. Pisze jak matoł po kolei. 1.Ustalenia miejscowego planu ogólneg zagospodarowania przestrzennego miasta ź zatwierdzonego Uchwała Nr xxx Rady Miejskiej w xxxx z dnia ..........2003r ogłoszoną w Dzienniku Urzędowym nr, poz z dnia....2. Ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego osiegla x zatwierdzonego Uchwałą Nr ........ i takie tam .3. Ustalenia ogólnego planu zagospodarowania przestrzennego terenu gminy x zatwierdzonego Uchwała nr z dn. Rady Gminy x.Dalej najważniejsze. Ulica x zgodnie z ustaleniami obowiązującego planu miejscowego jest ulicą lokalną w sieci dróg gminnych o parametrach:- szerokość w liniach rozgraniczających- 25m- szerokość jezdni-7m - obustronne chodniki oddzielona od jezdni pasem zieleni.Dalej jest o zabudowie, ściekach i reszcie. Tego nie pisze bo to chyba niepotrzebne. Planu nie dali mi xerować. Na nim jest narysowana wielka ulica, same kreski i jakieś znaczki , nie wiem co. Te info mam z X. Znaczy się ja nie mieszkam w archiwum X, ale dla dobra sprawy wszystko co się da utajniam. Napisz jeszcze , że ma dojść do spotkania na szczycie w składzie samych najważniejszych w mieście znaczy się ja też tam będę z powodu który podałam wyżej i jeszcze jedna sąsiadka, którą namówiłam. Zanim problem trafi do rady góra będzie wiedziała osobiście . Dlatego bb zależy mi na tym aby w określonym dniu tygodnia na tym spotkaniu wypaść mądrze i przygwoździć ich tak aby się nie mogli od niczego wywinąć i bez zbędnych argumentów poprawili ten plan. Właście do kogo się mam zwrócić o to poprawienia czyli dostosowania tych parametrów do przeznaczenia drogi tak konkretnie?. Jeśli ja bredzę bo i tak może być to błagam wyprowadź mnie z błędu, jeśli nie to jeszcze będę męczyć. Może ja pisze chaotycznie, ale jeszcze w swoim życiu nie poprawiałam planu podczas spotkania na szczycie. Dzięki serdeczne to moje być albo nie być w tym mieście. Jeśli sie okaże , że robię alarm bez pożaru to będzie nieciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 21.02.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 no to wtopy być nie może więc jak chłop temutam: plan to rysunek i tekst. Jeśli na rysunku jest zaznaczony grubą kreską kawał terenu, w którym jest ta bb nilubiana ulica, to ten kawał terenu ma numer np ...66..LG czy jakoś tam. Otwierasz tekst, znajdujesz ten numer i to co tam pisze to to właśnie są ustalenia planu Piszę to bo nie wiem czy cytujesz właśnie to co trzeba. Jest jeden plan obowiązujący, jakoś się nazywa i jest nr uchwały Rady, która go podjęła w dniu.. Ksero z planu i ksero z tekstu muszą Ci dać, bo jest ustawa o dostępie do informacji publicznej i nie daj się, a najlepiej nakrzycz na miłą pania że nie zna prawa. Najlepszą metodą jest wgląd - musz Ci dać od ręki - a Ty robisz zdjęcia. to na przyszłość gdyby ta góra okazała się skałą, ale wiedzieć musisz na 100* co w tym planie napisali. Na moje oko od ręki nie poprawią, bo muszą zmienić rysunek i dwa albo jedno ważne zdanie w tekście i ogłosić na końcu w dzienniku urzędowym, czyli zmienić plan. Można to zrobić na Wasz wniosek, ale hmmmmmmmmmm skuteczniejsze jest wezwanie do usunięcia naruszenia praw - to tak się nazywa podstawa art. 101 ust.1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. O samorządzie gminnym (tekst ujednolicony Dz.U. 2001 nr 142 poz. 1591) ciekawe jak im wyszło to 25m szer, jezdni 7m (2x1) po obu stronach nawet po 2m zieleni, to chodniki po 7 m znaczy deptak?? Bardzobardzo życzę Ci żeby tam był błąd, pytaj jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bardzobardzo 21.02.2008 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dzięki serdeczne plan to rysunek i tekst Dokładnie to widziałam. Jeśli na rysunku jest zaznaczony grubą kreską kawał terenu, w którym jest ta bb nilubiana ulica, to ten kawał terenu ma numer np ...66..LG czy jakoś tam. Tak właśnie było. Otwierasz tekst, znajdujesz ten numer i to co tam pisze to to właśnie są ustalenia planu To jest to co pokrótce napisałam. Jest jeden plan obowiązujący, jakoś się nazywa i jest nr uchwały Rady, która go podjęła w dniu Wszystko się zgadza. ciekawe jak im wyszło to 25m szer Pytałam ich , odpowiedzieli: " Normalnie" Czyli jest szansa na błąd? Będę Cię męczyć tak poważnie mówiąc to dla nas bardzo ważne. Wiele osób na naszej ulicy miałoby chodniki bezpośrednio przy domu a i do wyburzenia domów by doszło. Dowiedziałam się od sąsiadów, że już kiedyś pisali o zwężenie , ale sprawa utknęła. Jakby mi się udało to mam szacun na ulicy jak nikt . Jutro mam się spotkać z sąsiadką ona twierdzi, że się trochę zna. Zobaczymy co znaczy to trochę. Nie mam u nas do kogo się zwrócić, bo chcę ich zaskoczyć i nie dać czasu na obronę a jakbym wyjawiła swój sprytny plan to nici z zaskoczenia. Jak napiszę pismo to jeszcze będę z Tobą konsultować bo musi sprawiać wrażenie takiego mądrego, aby pomyśleli , że KTOŚ ważny za mną stoi. Ja wiem , że to bardzo głupio brzmi, niestety nie mam innego wyjścia a odpuścić sobie to grzech . Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 21.02.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 zaraz będziesz ekspertem bardzobardzo dobrym w dodatku i tak na wszelki wypadek..sprawdź czy gmina nie ogłosiła przetargu na wykonanie dokumentacji technicznej, są uchwalone przez Radę plany remontów m.in. ulic, ostatnio gminy uchwalały budżety z wykazami na co i kiedy, wszystko znajdziesz na stronie BIP(nazwa Twojej gminy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bardzobardzo 21.02.2008 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Nie ogłosiła, właśnie od tego wszystko się zaczęło. Powiedzieli, że albo dają do projektowania na tym co jest wg planu, albo zmiana planu czyli ok 5 lat bez pewności pozytywnej opinii komisji urbanistyczno- architektonicznej. Pieniądze w budżecie na ta ulice zarezerwowali w 2007 roku, dlatego zależy nam aby nie zwlekali ze zmianą 5 lat. Projektować na tym co jest mogą już teraz i nas trochę szantażują, jednak my chcemy węższe linie. Ludzie boja się , ze przy wykupie gruntu a średnio przy obecnych liniach to ok 2-4 ary z każdej działki polecą dużo kasy stracą. Nie wiedzą ile miasto płaci, ale na pewno nie jest to cena bliska rynkowej. W naszym przypadku 22m x 6m = 132m2 a mamy jedna z najwęższych działek na tej ulicy, są tacy co maja 80 szerokości 6 m głębokości do planowanych linii co daje już 480m2 a to bardzo dużo. Podobno cena jaka płaci miasto średnio odbiega o 40 zł od rynkowej na naszym terenie to i tak hura optymistyczne założenia. My tracimy około 5280 zł ale, sąsiedzi już 19200 zł więc jest o co walczyć. Ulica ma ok 2 km długości, zabudowa na jest po obu stronach. Dzięki bardzobardzo wielkie trzymasz mnie przy nadziei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 21.02.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 bez pewności pozytywnej opinii komisji urbanistyczno- architektonicznej przecież to komisja, która powołuje gmina i jej płaci. To właśnie oni powinni jak najbardziej to poprzeć, bo planowane parametry ulicy są niezgodne z przepisami - i tego się trzymaj. Pamiętaj, że chcecie zmiany planu tylko w zakresie tego terenu i nie daj się namówić na wniosek o zmianę, bo nic wtedy nie muszą, jak jest wezwanie mają 30 dni na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bardzobardzo 21.02.2008 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Wielkie dzięki. O tej komisji to właśnie tam usłyszałam. Mam jeszcze jedno pytanie. Przy parametrach drogi lokalnej minimalna szerokość w liniach to 12 na zabudowanym i 15 na niezabudowanym terenie. Mogą mi powiedzieć, że te 25m to wartość maksymalna? Podany jest początek przedziału szerokości a koniec?.Jeśli od 12 m to do ilu może mieć droga lokalna? Czy przyjmując te 25 metrów , automatycznie wchodzi się w parametry drogi głównej? Czy mogę się powoływać na różnice w prędkościach projektowych między tymi kategoriami dróg? Zagrożenie zdrowia, życia itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 22.02.2008 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 mogą przyjąć 25 m dla lokalnej jeśli mieszkasz w Dubaju czy jakimś innym raju jak szaleć to szaleć ale to jakiaś bzdura, bo żeby zrobic drogę a właściwie chodniki, bo szer. jezdni jest w planie określona 7m, będą wywłaszczać, a jak ktoś się nie zgodzi na sprzedaż domu? to trwa lata prędkości projektowe będą jak dla lokalnej bo kto tam się rozpędzi jak wjazdy są często, popatrz jak często są wjazdy na tą ulicę i jak często będą przecinane te piękne szerokie nowe chodniki i zieleń trzymaj sie raczej tego: o drogach publicznych Art. 43. 1. Obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej: Lp. Rodzaj drogi W terenie zabudowy/Poza terenem zabudowy 1 Autostrada 30 m / 50 m 2 Droga ekspresowa 20 m / 40 m 3 Droga ogólnodostępna: a) krajowa 10 m / 25 m b) wojewódzka, powiatowa 8 m / 20 m c) gminna 6 m / 15 m i odległość budynku od granicy działki 4 m, wynikająca z prawa budowlanego rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie spróbuj to narysować na mapie licząc od skrajnego istniejącego budynku, wyjdzie maksymalna szerokość tej drogi ------------------ i jeszcze coś zmierz linijeczką szerokość tych linii na rysunku planu, na oko sprawdzisz czy tam jest 25 m, bo może jest błąd tylko w tekście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bardzobardzo 22.02.2008 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Dzięki . Cdn...... Nie mogę normalnie spać, już śnią mi się te linie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts