Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie wierci w Porothermie???

Gość Madzia0000

Recommended Posts

Gość Madzia0000

Hej!

Obecnie konczymy piwnice i myslimy o materiale na sciany nosne pietra.

Moj maz wybral sciane warstwowa = Porotherm 25P+W, 8+8Welna, Poroth.11,5.

Ja mowie - fajnie, w koncu to ceramika, wyrob tradycyjny, wypalone toto, ale jak zobaczylam te cegle to ona ma takie kanaliki w srodku. No i wymyslilam sobie ze jak bede chciala zawiesic na scianie obrazek i bedzie moj maz wiercil mi do tego dziure to jak wiertlo wejdzie na taki kanalik to nie zlapie tego zaden kolek!

Jeszcze cegly wieksze (nie pamietam czy to 34 czy 38) maja te kanaliki poprzecznie do powierzchni sciany - a te 25 maja je wzdluznie!!!

Ratunku! Powiedzcie czy w Por.25 wierci sie dobrze - wogole mnie psychicznie wspomomzcie bo jak widze pelne bloczki gazobetonowe to sie zastanawiam czy meza nie szykanowac zeby zmienil plan...

Pozdrawiam!!!!!

Madzia

Wykończenie ścian jest dużo łatwiejsze i tańsze!!!!! przy ścianach z betonu komórkowego. Ja buduję z Solbetu ścianę jednowarstwową.

Ściany są równiutkie. Po ułożeniu instalacji wystarzcy położyć 10mm tynku gipsowego. Bez problemów , szybko i tanio.

bez obaw :D jeżeli znajdziesz odpowiednie mocne kolki to i slonia powiesisz :) Tylko jedna uwaga co do kolków, standardowe kolki są z jednej strony rozcięte, a te do pustaków są rozcięte w srodku (oba końce maja zlączone) tak więc przy wkręcaniu haka nie pęcznieją na końcówce kolka tylko w jego środku