Kathleenka 21.02.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Jak w temacie - orientujecie sie czy którakolwiek z tych 3 ulg sie wzajemnie wyklucza ? Tzn. czy w przypadku gdy podatnik ma do rozliczenia wydatki na cele mieszkaniowe ( w zwiazku z uniknieciem 10 % podatku za sprzedaz mieszkania przed upływem 5 lat od nabycia/wykupienia ) to czy F-ry potwierdzajace wydatki na cele mieszkaniowe sa w jakimś stopniu związane/uzależnione z przyszłym rozliczeniem Vatu czy ewentualnymi odliczeniami odsetek od kredytu ? Chodzi mi oczywiście o powtarzające się Faktury potwierdzające wydatki na cele mieszkaniowe , do odliczenia odsetek od kredytu budowlanego oraz wykorzystanych do rozliczenia vatu ? Czy te ulgi, odliczenia sie wykluczaja, koliduja ze sobą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.02.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Wniosek VZM-1 nie koliduje z "ulgą odsetkową" ani ze zwolnieniem z dawnego art. 21 ust. 1 pkt 32. Zwolnienie z art. 21 koliduje z ulgą odsetkową (w części): nie można kasy ze sprzedaży lokalu przeznaczyć na spłatę odsetek od kredytu, jeśli odlicza się ulgę odsetkową. Tutaj musisz wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 22.02.2008 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 To znaczy jeżeli dochód uzyskany ze sprzedaży mieszkania oraz całośc uzyskanego kredytu zostały przeznaczone na budowę domu a kredyt spłacany jest z bieżących dochodów to bez obawy o jakąś zależność moozna skorzystac ze zwolnienia z podatku dochodowego ( ART 21) z odliczenia Vat-u ( VZM 1) oraz z odliczenia odsetek od kredytu hipotecznego po odbiorze domu ? Mam jeszcze 1 watpliwość - czy nie stanowi problemu , że F-ry potwierdzajace wszystkie powyzsze będa sie pokrywały ? Dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 22.02.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Tak. 1.) Przychód ze sprzedaży mieszkania wydasz na budowę - korzystasz ze zwolnienia z art. 212.) Odsetki spłacasz z innych źródeł - korzystasz z ulgi odsetkowej.3.) Wydatki na budowę udokumentowane fakturami wykazujesz w VZM-1 - przysługuje Ci zwrot. Nie będzie tu dublowania się ulg czy odliczeń. W przypadku ulgi odsetkowej odliczenie dotyczy spłaconych odsetek (f-ry nie są weryfikowane przez US). Art. 21 jest zwolnieniem podatkowym (gryzie się z ulgą odsetkową tylko w zakresie, o którym pisałem wcześniej).Wniosek VZM-1 można składać do każdego wydatku udokumentowanego fakturą (bez względu na wcześniejsze wykazywanie tych samych wydatków w ulgach czy zwolnieniach). Dodatkowo można zaznaczyć, że wydatki w VZM-1 wykażesz na załączniku VZM-1/A (nieodliczane w ramach ulg mieszkaniowych) bo nie były przez Ciebie odliczane w ramach tych ulg tylko w zwolnieniach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 22.02.2008 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Dzięki serdeczne - tak myslałam ale wolałam sie upewnić żeby pózniej nie okazało sie , że musze juz uzyskany zwrot/odliczenie zwracac z odsetkami Pozdrawiam jeszcze raz i dziekuje za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts