draven 21.02.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 witammam pytanie czy wystarczy 15 cm wełny na ocieplenie poddasza , dach jest deskowany , papowany i pokryty dachówką Braasa. Dom znajduje się nad morzem , zimy są coraz łagodniejsze np. w tym roku może z dwa tygodnie pomroziło a tak ciągle są temperatury dodatnie. proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.02.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Ja dałem 20 cm wełny - dom na południu , bez deskowania i papowania - na krokwiach folia paroprzepuszczalna , łaty , kontrłaty i dachówka - ceramiczny Roben . Nie dawałbym mniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 21.02.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Ja dalem 25cm, pomimo deskowania. Mozesz dac mniej, ale zastosuj wtedy welne o lepszym wspolczynniku przenikania ciepla. Jesli mozesz, to daj 20cm dobrej welny. Ponizej tej grubosci bym nie schodzil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 21.02.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 20 cm to jest minimum i musi byc umiejetnie zaizolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draven 21.02.2008 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 dzięki , u nas na prawdę jest ciepły klimat i już kilka osób które zajmują się ocieplaniem mówiło mi , że wystarczy 15 na warunki tutaj panujące ale może dla spokoju warto dać 20 cm. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.02.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 20cm tak, ale najlepszej welny, dobrze ulozona bedzie wystarczajaco izolowac, ale ekipa musi znac sie na rzeczy.lub tez 20cm dobrej i 5cm podobnie dobrej welny kladzionej w poprzek .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 21.02.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 dzięki , u nas na prawdę jest ciepły klimat i już kilka osób które zajmują się ocieplaniem mówiło mi , że wystarczy 15 na warunki tutaj panujące ale może dla spokoju warto dać 20 cm. pozdrawiam Izolacja działa w dwie strony.Izoluje też przed nadmiernym nagrzewaniem sie poddasza w lecie.Jezeli komfortem jest dla ciebie temp. w pomieszczeniu 35 st to 15 cm wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 21.02.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 witam mam pytanie czy wystarczy 15 cm wełny na ocieplenie poddasza , Jak chcesz mieć zimno to wystarczy a jak ciepło i mniejsze rachunki za ogrzewanie to za mało. Daj 25 dobrej wełny najlepiej skalnej i koniecznie dwie warstwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 21.02.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 U mnie właśnie trwa ocieplanie. Dwie warstwy: 15 cm i 10 cm Rockwoola Toprock i superrock. Na stryszku "nieużytkowym" 15 cm między krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.02.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 U mnie właśnie trwa ocieplanie. Dwie warstwy: 15 cm i 10 cm Rockwoola Toprock i superrock. Na stryszku "nieużytkowym" 15 cm między krokwie. U mnie podobnie. Tyle że 18+10 TopRock. draven jeżeli chcesz mieć spokój i zimą i latem, dołóż trochę więcej i to dobrej wełny. Budujesz ten element na lata. A może przyjdzie wkrótce epoka lodowcowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 21.02.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 jeżeli chodzi o zime to wystarczy te 15 cm dobrej wełny, dobrze wykonanej izolacji.Jednak latem ugotujesz sie , mam to teraz u rodziców na poddaszu, tylko 15cm wełny , zimą jest aż za dobrze , a latem to w majtkach trza chodzić ,wszystkie okna trza mieć cały czas otwarte , jak zabraknie przewiewu na moment to parówa jak ....w domku daje 15cm miedzy krokwie Isomaty a w poprzek 10cm uni matyMam nadzieje że będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 21.02.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 U mnie właśnie trwa ocieplanie. Dwie warstwy: 15 cm i 10 cm Rockwoola Toprock i superrock. Na stryszku "nieużytkowym" 15 cm między krokwie. profus rozumiem że masz 25cm wełny nad poddaszem na stropie a dodatkowo zaizolowałeś nieużytkowe poddasze 15cm wełny? może jest w tym jakiś sens - ja dałem 25cm ale nieużytkowego poddasza już nie ocieplałem i tam panuje temperatura jak na zewnątrz - hmm może dac 15cm między krokwie? tylko co mi to da skoro poddasze jest nieużytkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.02.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 U mnie właśnie trwa ocieplanie. Dwie warstwy: 15 cm i 10 cm Rockwoola Toprock i superrock. Na stryszku "nieużytkowym" 15 cm między krokwie. profus rozumiem że masz 25cm wełny nad poddaszem na stropie a dodatkowo zaizolowałeś nieużytkowe poddasze 15cm wełny? może jest w tym jakiś sens - ja dałem 25cm ale nieużytkowego poddasza już nie ocieplałem i tam panuje temperatura jak na zewnątrz - hmm może dac 15cm między krokwie? tylko co mi to da skoro poddasze jest nieużytkowe? To że poddasze jest nieużytkowe nie oznacza, że nic tam nie będzie. W moim wypadku powędruje tam cała elektronika typu routery i wifi. Dodatkowo będzie tam szło DGP. No i cała sterta gratów. Może uda się jeszcze wcisnąć zbiornik na c.w.u, ale to zobaczymy czy wytrzyma więźba. Z tego względu nie jest zalecane czasami, aby wogóle nie ocieplać tej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 23.02.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Nie ociepla się nieogrzewanego poddasza! Sporo juz było na ten temat. U mnie tez właśnie trwają prace, w sumie 25 cm (15+10) wełny - Toprock i Superrock. Nie dawałabym mniej niż 20 cm. Niektórzy "fachowcy" mówią, że i u nas 15 cm wystarczy, co nie znaczy, że tak rzeczywiście jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draven 24.02.2008 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Nie ociepla się nieogrzewanego poddasza! Sporo juz było na ten temat. U mnie tez właśnie trwają prace, w sumie 25 cm (15+10) wełny - Toprock i Superrock. Nie dawałabym mniej niż 20 cm. Niektórzy "fachowcy" mówią, że i u nas 15 cm wystarczy, co nie znaczy, że tak rzeczywiście jest. też miałem ocieplić nieogrzewane poddasze , nie wiedziałem , że tego nie powinno się robić , mogę prosić o wyjaśnienie dlaczego? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 24.02.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Słuchaj, nie pamiętam już dokładnie, p. Wojciech Nitka wyjaśniał to kiedyś szczegółowo, ale przy obecnej wyszukiwarce nie wiem, czy coś znajdziesz ze starych wątków. Czytałam kiedyś sporo na ten temat, bo też brałam pod uwagę takie rozwiązanie, i to co p. Wojtek mówił, rozwiązało mój problem (czyli odwiodło mnie od tego pomysłu). Wydaje mi się że chodzi o inny punkt rosy (tzn. w innym miejscu, tutaj prawdopodobnie w wełnie) na nieogrzewanym poddaszu. No i poza tym mało to ekonomiczne - skoro masz izolację między jętkami, to lepiej poprawić ją trochę (zwiększyć, np. o 5 cm grubość), i będziesz miał lepsze warunki na poddaszu, niższym nakładem pracy i kasy. Bo na nieocieplonym poddaszu to od czego ma być ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 24.02.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Halio ja też chętnie poczytał dlaeczego to niby źle mieć niedocieplone poddasze nieużytkowe. A tak na marginesie nikoge nie negując, ale niektóre wypowiedzi p. Wojciecha Nitki nie koniecznie są do końca trafione. Z ostatnich gaf to p. Wojciech stwierdził, że "projektant powinien przewidzieć, że drowno wysychając pęknie w konkrentym miejscu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 24.02.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 CoolaTT - Masz satysfakcję z oszukiwania Forumowiczów? Może podasz link do mojego prawdziwego cytatu lub może bardziej do całego wątku, w którym piszesz "Peknięcia drewna to niestety rzecz normalna - i wcale nie wpływa na jego wartość konstrukcyjną." Dalej tak sądzisz? To przytoczę Ci inną moją wypowiedź z tego samego wątku - 'W zależności od wstawienia elementu w konstrukcję dachu pęknięcie może lub nie mieć wpływ na zmniejszenie nośności elementu, bowiem połozenie pęknięcia na przekroju elementu ma duże znaczenie; przy pionowym kierunku obciążenia pęknięcia pionowe nie zmniają wytrzymałoósci charakterystyki przekroju (np. W, I), podczas gdy pęknięcia poziome lub skośne zmniejszają nośności dopuszczalne. [...]Zawsze jednak, szczególnie przy niewiedzy, lepiej skonsultować temat z projektantem." Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 24.02.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 p. Wojciech Nitka wyjaśniał to kiedyś szczegółowo, (...) Wydaje mi się że chodzi o inny punkt rosy (tzn. w innym miejscu, tutaj prawdopodobnie w wełnie) na nieogrzewanym poddaszu. Jeśli rzeczywiście tak twierdził to sie mylił. Nie ma żadnych technicznych przeciwwskazań do stosowania równocześnie wełny pomiędzy jetkami i krokwiami. No i poza tym mało to ekonomiczne to oczywiście może być prawdą i zawsze jest przyczyną stosowania wełny wyłącznie pomiędzy jętkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 24.02.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Czy wystepuja w sprzedazy welna o gr. 18 cm ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts