Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za dom?

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczów!!!

Przymierzam się do budowy domu:

105 m

pełne podpiwniczenie (garaż + 3 pomieszczenia)

parter 3 pokoje , salon , kuchnia , łazienka

poddasze podniesienie o tzw. 3 pustaki nad strop

dach czterospadzisty

dachówka ceramiczna

schody betonowe

stropy wylewane (może lepiej gotowe?)

wymiary domu 10x12m

taras

sciany POROTHERM lub prosze o sugestie

powiedzcie ile w obecnych czasach powinno kosztować wybudowanie takiego domu? bez okien , drzwi .w stanie tzw dewelop. ogrzewanie gazowe

media przy działce

Jestem na granicy wytrzymałości i rzucenia tego w diabły i kupienia wiekszego mieszkania.

Bedę ogromnie wdzieczny za pomoc.

Budowa 13 km od Olsztyna na Warmii.

Gorąco pozdrawiam

JA WłAśNIE PRZYMIERZAM SIE DO BUDOWY. SZACUNEK RZECZOZNAWCY ZA DOMEK 125 M UżYTKOWEJ TO KOSZT 380 TYś ALE Z UMEBLOWANIEM. MOżESZ WEJść NA STRONę ARCHETONU TO JEST DOM BENON.

CENY Są TAK RóZNE żE NIE DA SIę OPISAć NP. WIęźBA JEDEN CIEśLA BIERZE 6 TYś A JA ZNALAZłEM ZA 2500 CZYLI JUż TU JEST RóżNICA. MAJSTER DO STANU SUROWEGO OD 25 TYS (TZW WIOSKOWY) DO 60 TYś .

ZAWSZE TRZEBA WYPOśRODKOWAć ZA TANI TO COą PODEJRZANIE DROGI TZN żE MOżE BIUERZE PODWYKONAWCóW I MUSI TEż ZAROBIć .

JA WłAśNIE PRZYMIERZAM SIE DO BUDOWY. SZACUNEK RZECZOZNAWCY ZA DOMEK 125 M UżYTKOWEJ TO KOSZT 380 TYś ALE Z UMEBLOWANIEM. MOżESZ WEJść NA STRONę ARCHETONU TO JEST DOM BENON.

CENY Są TAK RóZNE żE NIE DA SIę OPISAć NP. WIęźBA JEDEN CIEśLA BIERZE 6 TYś A JA ZNALAZłEM ZA 2500 CZYLI JUż TU JEST RóżNICA. MAJSTER DO STANU SUROWEGO OD 25 TYS (TZW WIOSKOWY) DO 60 TYś .

ZAWSZE TRZEBA WYPOśRODKOWAć ZA TANI TO COą PODEJRZANIE DROGI TZN żE MOżE BIUERZE PODWYKONAWCóW I MUSI TEż ZAROBIć .

Chyba jeszcze jesteś w euforii, że właśnie zapisałeś się na to forum, że tak do ludzi krzyczysz. Staraj się nie stosować za dużo dużych liter.

Witam Szanownych Forumowiczów!!!

Przymierzam się do budowy domu:

...

Jestem na granicy wytrzymałości i rzucenia tego w diabły i kupienia wiekszego mieszkania.

Jeżeli myślenie o budowie zaczynasz od zbliżania się do granic wytrzymałości, to może rzeczywiście pozostań w mieszkaniu. Wiekszość z nas traci włosy, nerwy, zęby i inne takie już podczas budowy. A u Ciebie nawet papiery do PnB jeszcze nie złożone.

Jeżeli chcesz zbić koszty budowy to:

pełne podpiwniczenie (garaż + 3 pomieszczenia) - zrezygnować na rzecz wiaty obok budynku.

parter 3 pokoje - jeżeli te 3 pokoje nie wliczają salonu, to coś dużo. Może wystarczy jeden gabinet.

poddasze podniesienie o tzw. 3 pustaki nad strop - tutaj uważaj tylko na zachowanie bryły, żeby przysłowiowy hangar nie wyszedł.

dach czterospadzisty - żeby nie było zbyt dużo wypustów, załamań, etc

dachówka ceramiczna - dobry wybór - można zmienić na inne zamienniki, ale bym przy niej pozostał

stropy wylewane (może lepiej gotowe?) - przewertuj forum - były porównywane koszty terrivy i monolitów oraz konstrukcji drewnianych

wymiary domu 10x12m - to tak jak u mnie ;)

taras - można go wykonać z opóźnieniem przez co pozostanie więcej na dokończenie domu

powiedzcie ile w obecnych czasach powinno kosztować wybudowanie takiego domu? bez okien , drzwi .w stanie tzw dewelop. ogrzewanie gazowe

Stan developerski ma już okna i drzwi. Dodatkowo trudno szacować koszty przejścia ze stanu SSO do developerskiego. Za mało danych typu:

- czy jest podłogówka

- czy zamierzasz mieć kominek (z p.w.)

- jakieś solary

- co na podłogę

- co na ściany

- jakie instalacje elektryczna, alarmowa, rtv, komp

Dodatkowo podaj link do projektu. Coś więcej bedzie można powiedzieć.

Trociu nie zgadzam sie z tobą co do stropów ponieważ wydaję mi się że tańsze i lepsze są jadnak wylewane ( tańszy koszt wykonania no i nie ma pęknięć na suficie)

Ale ja nie powiedziałem, że któreś z nich są tańsze. Napisałem tylko, aby przewertować forum, bo temat był niedawno poruszany.

Pamiętaj że do ceny stropów monolitycznych musisz potem doliczyć jeszcze tynkowanie sufitu i podejrzewam wylewkę na poddaszu.

Na wadach / zaletach / kosztach poszczególnych typów się dobrze nie znam, dlatego polecam poszukać, co pisali już inni.

Powiem ci jedno wiesz jak to jest na forum ceny i opinie różne doświadczenie mówi co innego. A tak poza tym to nikt nie liczy tego że stropy gotowe samemu nie zaniesiesz na ściany także trzeba doliczyć koszt dźwigu, a łączenie im ich więcej tym więcej możliwości pęknięć w stropie wylewanym tego problemu nie masz.

Mam juz prawomocne pozwolenie na budowę.

W tej chwili rezygnować z piwnicy to zmiana pozwolenia a chciałbym poswietach zacząć.

Nie planuje żadnych solarów itp.

Prosty zwykły dom bez udziwnień, dach to tylko okna dachowe.

Jeszcze jedno pytanie:

ile kosztuje piwnica 10x12 z całością ocieplenia i stropem czeli tzw 0?