Lukaszdrake 21.02.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam mam pytanie odnośnie remontu obiektu. Jest to garaż o ścianach z bloczków szlakowych , wymiary : wysokość niewiększa niż 2,5 m , długość 5 m , szerokość 3 m . Dach jednospadowy . garaż przylega do drugiego budynku . Jest on w odległości od granicy sąsiada ok. 4 m , niegraniczy z drogą ani z instalacjami typu , woda ,gaz, ścieki. Chodzi mi dokładnie o rodzaj pozwolenia czy zgłoszenia , , gdyż mam życzliwego sąsiada który umila mi życie . Remont planuje wykonać sam ,mam możliwość rozebrania murów , bez rozbiórki dachu gdyż jest to lekka konstrukcja i na czas rozebrania starych murów mogę go podeprzeć . Dokładnie chciałbym rozebrać stare mury wylać nowy fundament < w miejscu starego niezmieniając jego wymiarów > . Interesuje mnie : OPCJA A-rozbiórka wszystkich 3 ścian , wylanie nowego fundamentu wymurowanie nowych ścian przy nieruszonej konstrukcji dachu < jakie pozwolenie , zgłoszenie > OPCJA B- rozbiórka 1 ściany wylanie nowego fundamentu ,wymurowanie ściany , a następnie remont nastepnej ściany w taki sam sposób , przy nieruszonej konstrukcji dachu , Największą moją obawą jest rozbiórka ściany i wylanie nowego fundamentu. Czy na to potrzeba pozwolenie jeżeli robi się to w miejsce starego fundamentu?? Proszę o pomoc , nieznam sie na prawie budowlanym , a jak zacznę remontować a sąsiad mnie pod..., to mi cały remont nieopłaci , wolę zrobić to z papierami... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96752-remont-gara%C5%BCu-jakie-pozwolenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.02.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 najlepiej odwiedzić miejscowy wydział budownictwa. tam się wszystkiego dowiesz najlepiej.ale podejrzewam, że potrzebujesz normalnego pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96752-remont-gara%C5%BCu-jakie-pozwolenia/#findComment-2308304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyan 06.05.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 WitamMam złe wieści, to co chcesz zrobić wymaga pozwolenia na rozbiórkę oraz pozwolenia na budowę. W żadnym wypadku nie jest tak, że jeśli zostaje dach, a np. rozbiera się ściany to nie potrzeba pozwolenia na rozbiórkę czy budowę. Ty chcesz rozbierać i budować, potrzebujesz pozwoleń. Zgłoszeniem robót można załatwić remont obiektu, a nie tego typu prace. Poza tym do pozwolenia potrzebujesz projektu budowlanego, a do rozbiórki projektu rozbiórki. Przy wszystkich wymienionych przez Ciebie pracach będzie musiał być zatrudniony kierownik budowy, który będzie prowadzić księgę budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96752-remont-gara%C5%BCu-jakie-pozwolenia/#findComment-2451460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts