Lukaszdrake 21.02.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam mam pytanie odnośnie remontu obiektu. Jest to garaż o ścianach z bloczków szlakowych , wymiary : wysokość niewiększa niż 2,5 m , długość 5 m , szerokość 3 m . Dach jednospadowy . garaż przylega do drugiego budynku . Jest on w odległości od granicy sąsiada ok. 4 m , niegraniczy z drogą ani z instalacjami typu , woda ,gaz, ścieki. Chodzi mi dokładnie o rodzaj pozwolenia czy zgłoszenia , , gdyż mam życzliwego sąsiada który umila mi życie . Remont planuje wykonać sam ,mam możliwość rozebrania murów , bez rozbiórki dachu gdyż jest to lekka konstrukcja i na czas rozebrania starych murów mogę go podeprzeć . Dokładnie chciałbym rozebrać stare mury wylać nowy fundament < w miejscu starego niezmieniając jego wymiarów > . Interesuje mnie : OPCJA A-rozbiórka wszystkich 3 ścian , wylanie nowego fundamentu wymurowanie nowych ścian przy nieruszonej konstrukcji dachu < jakie pozwolenie , zgłoszenie > OPCJA B- rozbiórka 1 ściany wylanie nowego fundamentu ,wymurowanie ściany , a następnie remont nastepnej ściany w taki sam sposób , przy nieruszonej konstrukcji dachu , Największą moją obawą jest rozbiórka ściany i wylanie nowego fundamentu. Czy na to potrzeba pozwolenie jeżeli robi się to w miejsce starego fundamentu?? Proszę o pomoc , nieznam sie na prawie budowlanym , a jak zacznę remontować a sąsiad mnie pod..., to mi cały remont nieopłaci , wolę zrobić to z papierami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.02.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 najlepiej odwiedzić miejscowy wydział budownictwa. tam się wszystkiego dowiesz najlepiej.ale podejrzewam, że potrzebujesz normalnego pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyan 06.05.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 WitamMam złe wieści, to co chcesz zrobić wymaga pozwolenia na rozbiórkę oraz pozwolenia na budowę. W żadnym wypadku nie jest tak, że jeśli zostaje dach, a np. rozbiera się ściany to nie potrzeba pozwolenia na rozbiórkę czy budowę. Ty chcesz rozbierać i budować, potrzebujesz pozwoleń. Zgłoszeniem robót można załatwić remont obiektu, a nie tego typu prace. Poza tym do pozwolenia potrzebujesz projektu budowlanego, a do rozbiórki projektu rozbiórki. Przy wszystkich wymienionych przez Ciebie pracach będzie musiał być zatrudniony kierownik budowy, który będzie prowadzić księgę budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts