adamrw 21.02.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam, zastanawiam się nad zakupem zabytkowego domu (w zasadzie dworku), wpisanego do rejestru zabytków, który obecnie zachował się praktycznie tylko w postaci ścian zewnętrznych. Czy ktoś może jest w stanie określić jakie mogą być koszty remontu/odtworzenia (abstrahując od ewentualnych pobożnych życzeń konserwatora) takiego domu w relacji do budowy nowego od podstaw? Budynek raczej parterowy, powierzchnia stosunkow nieduża (jak na dworek - ok. 500m2). A może ktoś przechodził drogę wykreślenia budynku z rejestru zabytków? Czy stan taki jak opisałem jest wystarczającym powodem, by właściwy minister wydał zgodę na wykreślenie? Generalnie - podoba mi się okolica i otoczenie, remont ruinki przeraża. Próbuję znaleźć argumenty za i przeciw, ale niestety - oba rozwiązania (kupno/brak kupna) mają zalety i wady Będę wdzięczny za wszelkie komentarze i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.02.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Czy ktoś może jest w stanie określić jakie mogą być koszty remontu/odtworzenia (abstrahując od ewentualnych pobożnych życzeń konserwatora) takiego domu w relacji do budowy nowego od podstaw? Budynek raczej parterowy, powierzchnia stosunkow nieduża (jak na dworek - ok. 500m2). Myślę, że wszystko będzie zależeć od owego konserwatora. Jeżeli będzie jakiś nawiedzony, to nikt nie będzie w stanie określić kosztów remontu. Polecam jak zwykle jedno z najprostszych rozwiązań - porozmawiaj z odpowiednim konserwatorem. Powiedz mu mniej więcej to co nam tutaj. Określ z nim jak bardzo ma zamiar ingerować w Twoje odtwarzanie zabytku. Jakich wymogów musisz się trzymać podczas remontu. Najlepiej na koniec spiszcie to i niech się podpisze. Bez tego podejrzewam, że w naszym kochanym kraju możesz inaczej stoczyć walkę z wiatrakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 21.02.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Nie jestes jedyny na forum. Dworki remontuja An-bud i Valdi bmw. Koszt, zwłaszcza jesli konserwator ma jakies życzenia, pewnie wyższy niz budowa, ale... sam napisałeś, okolica, otoczenie... Ja remotuje starą, glinianą, mazurską chałupę. I nie zamienię jej na nowy dom. Ona ma... duszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koncertour 22.02.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Ja już przez to przeszłam, wyremontowałam ponad stuletni pałacyk. trochę to trwała prawie 5 lat. Od 2 miesięcy w nim mieszkam, a wiązało się to z przeprowadzką z Warszawy. Co do konserwatora, to zalezy na kogo trafisz, upieraj się że to remont, a nie przebudowa. Nie mów że to na cele publiczne, bo wtedy stawiają wysokie wymagania, mów że będziesz tam mieszkać z rodziną wtedy dadzą ci spokoj. Po remoncie przeznaczysz to na co tylko chcesz. Ja widziałam konserwator 2 razy na początku i po 5 latach jak robiłam elewację i to ja sama się zgłosiłam.Nie nastawiaj się na szybki remont bo nie przemyślisz wszystkiego dobrze.Pozdrawiam ewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 23.02.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Nie jestes jedyny na forum. Dworki remontuja An-bud i Valdi bmw. Koszt, zwłaszcza jesli konserwator ma jakies życzenia, pewnie wyższy niz budowa, ale... sam napisałeś, okolica, otoczenie... Ja remotuje starą, glinianą, mazurską chałupę. I nie zamienię jej na nowy dom. Ona ma... duszę. Pozdrawiam właśnie duszę bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.02.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Nie jestes jedyny na forum. Dworki remontuja An-bud i Valdi bmw. Koszt, zwłaszcza jesli konserwator ma jakies życzenia, pewnie wyższy niz budowa, ale... sam napisałeś, okolica, otoczenie... Ja remotuje starą, glinianą, mazurską chałupę. I nie zamienię jej na nowy dom. Ona ma... duszę. Pozdrawiam właśnie duszę bezcenne Za remont mozna było zapłacić kartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts