Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont - odtworzenie dworku

adamrw

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się nad zakupem zabytkowego domu (w zasadzie dworku), wpisanego do rejestru zabytków, który obecnie zachował się praktycznie tylko w postaci ścian zewnętrznych.

Czy ktoś może jest w stanie określić jakie mogą być koszty remontu/odtworzenia (abstrahując od ewentualnych pobożnych życzeń konserwatora) takiego domu w relacji do budowy nowego od podstaw?

Budynek raczej parterowy, powierzchnia stosunkow nieduża (jak na dworek - ok. 500m2).

A może ktoś przechodził drogę wykreślenia budynku z rejestru zabytków? Czy stan taki jak opisałem jest wystarczającym powodem, by właściwy minister wydał zgodę na wykreślenie?

Generalnie - podoba mi się okolica i otoczenie, remont ruinki przeraża. Próbuję znaleźć argumenty za i przeciw, ale niestety - oba rozwiązania (kupno/brak kupna) mają zalety i wady :)

Będę wdzięczny za wszelkie komentarze i sugestie.

Czy ktoś może jest w stanie określić jakie mogą być koszty remontu/odtworzenia (abstrahując od ewentualnych pobożnych życzeń konserwatora) takiego domu w relacji do budowy nowego od podstaw?

Budynek raczej parterowy, powierzchnia stosunkow nieduża (jak na dworek - ok. 500m2).

Myślę, że wszystko będzie zależeć od owego konserwatora. Jeżeli będzie jakiś nawiedzony, to nikt nie będzie w stanie określić kosztów remontu.

Polecam jak zwykle jedno z najprostszych rozwiązań - porozmawiaj z odpowiednim konserwatorem. Powiedz mu mniej więcej to co nam tutaj. Określ z nim jak bardzo ma zamiar ingerować w Twoje odtwarzanie zabytku. Jakich wymogów musisz się trzymać podczas remontu. Najlepiej na koniec spiszcie to i niech się podpisze.

Bez tego podejrzewam, że w naszym kochanym kraju możesz inaczej stoczyć walkę z wiatrakami.

Nie jestes jedyny na forum. Dworki remontuja An-bud i Valdi bmw.

Koszt, zwłaszcza jesli konserwator ma jakies życzenia, pewnie wyższy niz budowa, ale... sam napisałeś, okolica, otoczenie...

Ja remotuje starą, glinianą, mazurską chałupę. I nie zamienię jej na nowy dom. Ona ma... duszę. :D

Pozdrawiam

Ja już przez to przeszłam, wyremontowałam ponad stuletni pałacyk. trochę to trwała prawie 5 lat. Od 2 miesięcy w nim mieszkam, a wiązało się to z przeprowadzką z Warszawy. Co do konserwatora, to zalezy na kogo trafisz, upieraj się że to remont, a nie przebudowa. Nie mów że to na cele publiczne, bo wtedy stawiają wysokie wymagania, mów że będziesz tam mieszkać z rodziną wtedy dadzą ci spokoj. Po remoncie przeznaczysz to na co tylko chcesz. Ja widziałam konserwator 2 razy na początku i po 5 latach jak robiłam elewację i to ja sama się zgłosiłam.Nie nastawiaj się na szybki remont bo nie przemyślisz wszystkiego dobrze.Pozdrawiam ewka

Koszt, zwłaszcza jesli konserwator ma jakies życzenia, pewnie wyższy niz budowa, ale... sam napisałeś, okolica, otoczenie...

Ja remotuje starą, glinianą, mazurską chałupę. I nie zamienię jej na nowy dom. Ona ma... duszę. :D

Pozdrawiam

właśnie duszę :) bezcenne :)

Pozdrawiam

właśnie duszę :) bezcenne :)

Za remont mozna było zapłacić kartą. :wink: :D