Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przypory

Recommended Posts

W jaki sposób wykonać przypory już po wymurowaniu ścian? Czy muszą się one wspierać na fundamentach? Naroża ławy fundamentowej nie są przygotowane pod ich wymurowanie, w sensie braku odpowiedniej nadlewki. Dodam, że przypory te będą miały jedynie charakter dekoracyjny, bez żadnej funkcji nośnej. Czy można to zrobić w podobny sposób jak przy boniowaniu, tj. przyklejenie na ocieplenie? A może jakiś inny pomysł?

• 1 year później...

skorpio

znalazłeś namiar na firmę która zrobiłaby takie przypory ze styropianu?.

sama teraz szukam w okolicach Łodzi.

Czy ktoś wie co jest bardziej opłacalne finansowo czy robić przypory ze styro czy też murować. Ja fundament mam pod te przypory, tylko nie wiem ile może kosztować wymurowanie 5 przypór.

Ktos może robił ostatnio

pzdr gosia

Z tego co sam się interesowałem tym tematem to:

Ważne jest czym chcesz to wykończyć czy coś lekki czy cięższe typu kamień.

Jeżeli nie ma przygotowanego fundamentu to z tego co widziałem można z samego styropianu stosując max długie kołki oraz wzmocnić siatką.

Wydaje mi się że przy tym rozwiązaniu mogą pojawić się problemy typu pęknięcia.

Zastanawiam się czy jeżeli zostanie to obsypane ziemią to zimę nie zostanie wysadzone do góry przez mróz.

Inne rozwiązanie to nawiercenie zaproponowane przez jednego z kier. b. to nawiercenie kołków , haków do ściany fundamentowej na tym wylanie z betonu małej podstawy i dalej do góry to już czym chcesz: gazobeton, styropian.

Może ktoś zaproponuje inne albo poda które jest najlepsze rozwiązanie?

Ja miałem u siebie w projekcie przypory murowane od ławy fundamentowej, do poziomu gruntu - bloczki betonowe / beton, a potem bk już odpowiednio obrobiony, czytaj - przycięty.

Ale zrezygnowałem z tej metody, ponieważ stwierdziłem, że przypora nie pełni żadnej funkcji poza dekoracyjną i dużo łatwiej będzie ją wykonać później - u mniej są w płyty OSB oklejowej styropianem (+ kołki + siatka).

Poza tym - sprawa ocieplenia. I tak - przypory murowane należałoby docieplić, więc bez styropianu się nie obędzie.

Czy to dobre rozwiązanie?

Sporo pracy było przy tych przyporach, więc uważam, że chyba murowane od dołu byłoby łatwiejsze.

Michał

Ale zrezygnowałem z tej metody, ponieważ stwierdziłem, że przypora nie pełni żadnej funkcji poza dekoracyjną i dużo łatwiej będzie ją wykonać później - u mniej są w płyty OSB oklejowej styropianem (+ kołki + siatka).

Michał

Czy mogę poprosić o wiekszy opis wykonania z płyt OSB - Czyte płyty stanowią szkielet/ Może masz jakieś zdjęcia?

Z płyt OSB się zdecydowaliśmy, bo najpierw kleiliśmy sam styropian. Ale jakieś miękkie to było, poza tym drewnianą konstrukcję łatwiej zrobić.

Zdjęcia podeślę później, bo mam je w domu.

A samo wykonanie, no cóż - z płytą OSB jest kłopot w wykonaniu i zaleta w użytkowaniu, bo jest potwornie twarda. Ciąć ją jest trudno. Ale wycinasz, skręcasz śrubami, mocujesz do muru, na to klej i styropian, potem styropian kołkujesz i już.

U nas - od góry przypora odchodziła od muru o 10 cm, a dołu - 20 cm, i z każdej strony po ok. 50 cm szerokości. Wyszło ładnie.

Michał