Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie może głupie dla większości forumowiczów,ale ja "machnąłem karpia".

Dzisiaj mój inspektor wparował na budowe i stwierdził,że po zalaniu ław wykonawca musi odkopać boki ław fundamentowych i ....posmarować je Dysperbitem żeby mi wilgoci nie podciągało bo innaczej nie odbierze mi robót.Jestem laikiem,ale wydawało mi śię że między ławę a fundament daje się izolacje poziomą,scianę fundamentową izoluje sie poziomo i pionowo ale o odkopywaniu ław żeby je pomazać dysperbitem to ja jeszcze nie słyszałem.

Pytanie moje jest takie: ma facet racje,czy cos mi sciemnia?Jest sens to robić?

Od razu wyeliminuję wszelkie myśli,że go chyba nie zrozumiałem,gdyz trzy jak nie czterokrotnie go dopytywałemo o to i za każdym razem się zarzekał że to chodzi o ławy.

pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/96764-czy-na-%C5%82awie-te%C5%BC-robi-si%C4%99-pionow%C4%85-izolacje/

A co ma izolacja do w/w ?

Jeśli pytasz co ma izolacja do szkód górniczych to miejwiecej tyle co rewolucja pażdziernikowa do popularnosci ojca dyrektora(DYKTATORA)

Inspektora muszę mieć a jedyny pożytek ze szkód górniczych jest taki że oprócz mojego inspektora zbrojenie odbierał tez inspektor z KGHM i przekazał fachmanom moim swoje uwagi i ma jutro podejśc na ponowny odbiór tych robót.Podejśc to wielkie słowo...KGHM taki bogaty a po inspektora (nie mojego tylko ich) inwestor musi podjechac swoim autem.Tak oto KGHM dyma wszystkich inwestorów jak chce i kiedy chce.

Pierwsze słyszę.

Niektórzy nie dają nawet izolacji poziomej między ławą a ścianą fundamentową.

Zresztą nawet jakby dać izolację po bokach to i tak wilgoć szła by od spodu. Bez sensu.

Pierwsze słyszę.

Niektórzy nie dają nawet izolacji poziomej między ławą a ścianą fundamentową.

Zresztą nawet jakby dać izolację po bokach to i tak wilgoć szła by od spodu. Bez sensu.

Tu chodzi o "lobby".

Należy stworzyć taką procedure, by inwestor w przyszłości nie wyciągał kasy za ewentualne odszkodowanie :wink: .

Pytanie może głupie dla większości forumowiczów,ale ja "machnąłem karpia".

Dzisiaj mój inspektor wparował na budowe i stwierdził,że po zalaniu ław wykonawca musi odkopać boki ław fundamentowych i ....posmarować je Dysperbitem żeby mi wilgoci nie podciągało bo innaczej nie odbierze mi robót.Jestem laikiem,ale wydawało mi śię że między ławę a fundament daje się izolacje poziomą,scianę fundamentową izoluje sie poziomo i pionowo ale o odkopywaniu ław żeby je pomazać dysperbitem to ja jeszcze nie słyszałem.

Pytanie moje jest takie: ma facet racje,czy cos mi sciemnia?Jest sens to robić?

Od razu wyeliminuję wszelkie myśli,że go chyba nie zrozumiałem,gdyz trzy jak nie czterokrotnie go dopytywałemo o to i za każdym razem się zarzekał że to chodzi o ławy.

pozdrawiam.

e

Nie wiem co brał Inspektor. Gdyby kazał izolować również podeszwę to jakiś może sens by to miało (choć odległy w sumie) a same boki, hydrozagadka.

....posmarować je Dysperbitem żeby mi wilgoci nie podciągało bo innaczej nie odbierze mi robót.

Ja w kwesti formalnej inspektor nie odniera robót od inwestora a działa w jego imieniu, czyli nie odbierze robót ekipie/firmie.

Ten Twój jakiś nadgorliwy z malowaniem ław.

nadgorliwy, bo to urzedas i jak sie nie bedzie przypieprzal, to ktos pomysli ze sie obija i mu skasuje cieply etacik na koszt gminy ....

gorzej, ze jego pomysly kosztuja inwestora realne pieniadze, bo za freeko nikt niczego smarowac nie bedzie ;-)

Nie wiem co brał Inspektor. Gdyby kazał izolować również podeszwę to jakiś może sens by to miało (choć odległy w sumie) a same boki, hydrozagadka.

Jadąc od dołu jest tak:Chudziak,Dwie warstwy papy bezpiaskowej,Zbrojenie,Zalane wszystko B20,Papa izolacyjna i na to dopiero idzie ściana fundamentowa z bloczków.Tak więc jakas tam podeszwa jest.

nadgorliwy, bo to urzedas i jak sie nie bedzie przypieprzal, to ktos pomysli ze sie obija i mu skasuje cieply etacik na koszt gminy ....

Obowiązek zatrudnienia inspektora mam narzucony z urzędu,i on działa w moim imieniu,jest przezemnie opłacany,natomiast jest jeszcze drugi inspektor z KGHM którego opłaca już KGHM.Gmina nikogo nie opłaca w tym przypadku.

Moim inspektorem jest architekt który adoptował mój projekt.Jednak na rysunkach i w opisach takowej informacji tam brak o smarowaniu Dysperbitem.

Generalnie facet działa w moim imieniu i reprezentuje moje interesy jednak jestem nadal ciekaw czy takowa czynnośc ma jakikolwiek sens.Czy ktokolwiek z Was smarował same ławy.Od spodu są wprawdzie dwie warstwy papy tej najtańszej to może po zaizolowaniu boków da to jakiś wymierny efekt....

Kiedyś to mazano smołą i tarzano w pierzu. Za smołę proponuję wymiennie ów Dysperbit.. o pierze nietrudno. Ocvzywiście o inspektorze myślę.

ABSOLUTNIE NIE MA TAKIEJ POTRZEBY

i choćby nie iwem co ten inspektor wymyślił- powienien wrócić do nauki...

izolujemy poziomo ławe od ściany i potem izolacje pionową ów ściany łaczymy BARDZO DOKŁĄDNIE z tą poziomą- i to jest wszystko.

ciekawe co by zrobił ten inspektor jakby nadzorował fundamenty na palach- pele długosc np 20stu metrów odkopoć i izolowac? :D

jedynie mozna by się zastanowić nad jakimś agresywnym środowiskiem dla tych ław... ale wtedy zmieniamy same fundamenty... bo izolacja i tak nic nie da.

papa na chudziaku pod ławą? to też jest tylko wydatek pieniędzy... ; /

tracisz tylko pieniądze ;)

izolujemy poziomo ławe od ściany i potem izolacje pionową ów ściany łaczymy BARDZO DOKŁĄDNIE z tą poziomą- i to jest wszystko.

Rozumiem ,że chodziło Ci o izolacje pozioma pomiędzy ścianą fundamentową, a ścianą parteru? Izolacja pomiędzy ławą, a ścianą funamentową, w przypadku budynków niepodpiwniczonych jest jedynie wspomaganiem i czywiście ma tylko sens przy stosowaniu izolacji pionowej.