Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rynny plastikowe czy metalowe ?

Recommended Posts

Jak dobre rynny to tylko metalowe :D

Ja mam takie i jestem bardzo zadowolony, nawet duze ilosci sniegu podczas ostatniej zimy nie byly w stanie nic ruszyc. Natomiast wielu moich sasiadow ktorzy mieli plastikowe musieli troche reperowac i wymieniac.

Te metalowe uwczesne to nie to dziadostwo sprzed kilku lat - teraz naprawde robia solidne.

Podobno plastik bardzo zmienia kolor :cry:

pozdrawiam

Czy poza ceną (metalowe są droższe) jest jakiś argument przeciwko rynnom metalowym ? Obawiam się np. zmniejszonej trwałości ze względu na narażenie na ogniska korozji (ta uwaga nie dotyczy z koli rynien plastikowych).

Plastik jest synonimem badziewia, chciałbym mieć rynny metalowe ale jesli posiadają one jakies wady to chciałbym je poznać aby potem nie byc rozczarowanym.

Dziękuje Marckowi za opinię i ciekaw jestem innych glosów w tej sprawie.

temat byl juz wielokrotnie omawiany, bodajże dwie strony dalej jest wątek o rynnach marley. Wrzuć haslo rynny do wyszukiwarki i od razu bedziesz mial kilkanaście opinii na ten temat a nie tylko jedną. Tak swoją drogą to motto stawiających pierwsze kroki na forum masz pod swoim nickiem ...

pozdrawiam

dobrzykowice dobrze radzi, znajdz wyszukiwarka temat bedziesz mial odpowiedz. ja tam tez sie wypowiadalem, ale jesli pojdziesz na latwizne to prosze bardzo: kolega ma hurtownie, wiec mialem przeglad przez prawie wszystko czym rynek dysponuje - on powiedział krotko: lindab. nie jest moze najtanszy, ale naprawde dobry. on sie tez buduje i moim zdaniem nie ma lepszego swiadectwa nad to co bierze sobie czlowiek z branzy. tyle. aha, jeszcze zaleta jest taka, ze jak bedziesz robil obrobki, to kupisz kolorystycznie taka sama blache na nie, musisz miec sprytnego dekarza, ktory ci to powygina. wazne jest aby wszystko bylo ciete rcznie, bron boze katowka!!!!!!!!! stracisz gwarancje. u mnie sa po pierwszej zimie i jest super

ja mam rynny metalowe Planija, jestem z nich zadowolony, wszystkie połączenia są szczelne, nawet te które 'na oko' nie powinny być bez użycia silikonu :) a ulewnych deszczy było sporo przez 3 lata...

Moim zdaniem wadą ich jest jedynie wyższa cena. Fachowcy jak mi je zakładali to narzekali że 'ciężko się to przecina' :)

• 1 month później...
a kto ma rynny Rautaruukki?

Ja mam (kupione ale jeszcze nie zamontowane :-)

mozna wiedziec za ile je dostales?

ja za 60m rynny z "osprzetem" mam zaplacic 2200PLN

Pewnie, że można:

1700zł za 30mb rynny + 30mb rur spustowych + osprzęt. Kupowałem na początku września u producenta w Żyrardowie.

Cosik dużo Tobie wyszło.