Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rynny plastikowe czy metalowe ?

Recommended Posts

sergio

ja mam zaplacic 2200 za 60m rynny, 3 spusty (15m) i osprzet. wydaje mi sie ze to korzystnie ... moze urwe z tego jeszcze 10%

zrobiłem uproszczenie w obliczeniach i wyszło ze:

u Ciebie 1mb = 2200/75 = 29,30zł

u mnie 1mb = 1700/60 = 28,30zł

czyli, że koszt jest zbliżony. Wprawdzie rura spustowa jest droższa od rynny półokrągłej (ja mam tej pierwszej więcej niż Ty a drugiej mniej - Ty masz pewnie dom parterowy a ja z poddaszem) więc powinineś mieć całość taniej i jak urwiesz te 10% jak planujesz to tak będzie. Powodzenia w targach.

Ja mam Plastmo brązowe. Są ładne, bo na tle dachu wcale ich nie widać, ale po ostatnich przymrozkach na krawędzi dachu jedna pękła. Pan dekarz bardzo się zdziwił, że tak postąpiła i sam nie wie, dlaczego. Na moje pytania - a może to po prostu badziewie, mocno się obruszył. Chyba dałam się wpuścić, niestety. Ciekawe, ile razy jeszcze pan dekarz odwiedzi mnie tej zimy.....

Gość Gosc123
a ja wczoraj zakupiłem rynny cynkowo-tytanowe, nie trzeba ich konserwować, trwałość 60 lat i wiecej. Cenowo wyszło mnie dokładnie tak samo jakbym brał Marleya

Ja też mam takie, ale trwałość bez konserwacji to ok 80 lat (wystarczy, hi hi). Cena niewiele wyższa niż za Planniję (dach dwuspadowy). Ładnie wyglądają :lol: Więcej nie mogę o nich powiedzieć, bo... są w trakcie zakładania ;)

A zakładam takie, ponieważ mój wykonawca odmówił udzielenia gwarancji na swoją robotę przy zakładaniu plastików...