Sad Ripper 22.02.2008 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 blat taki normlny, kuchenny, wiórowy w okleinie - nie wiem, jak sie ta plyta nazywa, ale to najnormalniesza plyta blatowa. Ma 1 metr szerokości (lączy się z parapetem). Muszę go przeciąć i połączyc pod kątem 90 stopni. podpowiedzcie mi proszę, jak ciąć. Pod kątem, żeby linia laczenia przebiegala od zewnętrznego naroznika do wewnętrznego, czy polaczyć je tylko zestawiając - tzn. jedna strona od sciany do sciany, a adruga od sciany do blatu? No i co zrobic z zaokragleniem przodu? przy cieciu "na skos" nie bedzie problemu, a przy zestawieniu dwóch "prostokatow" - no wlasnie, co z tym zrobic? czy sa jakies listwy maskujace? dziekisad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.02.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 No i co zrobic z zaokragleniem przodu? przy cieciu "na skos" nie bedzie problemu, a przy zestawieniu dwóch "prostokatow" - no wlasnie, co z tym zrobic? u mnie fachowcy blat przycięli tak ca 2,5cm pod skosem a potem już prosto.(piszę z pamięci więc być może jest to trochę więcej) więc blaty są prostokątami i ale cięcie samego brzegu jest pod kątem 45 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 22.02.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Są listwy maskujące... ale mi osobiście niezbyt podoba się takie rozwiązanie (nawet jeśli znajdziesz idealnie pasujące do krzywizny). Łączenie pod kątem 45 stopni zdecydowanie lepiej wygląda - tez mam tak połączony jakiś zwykły blat. Ale idealne przycięcie blatu bez dobrej piły - słabo to widzę, sugeruję wyjazd do stolarni (albo piła kątowa jeśli jest jakaś, która łapie cały metr), bo przecież wypadałoby to potem skleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 22.02.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Ostatnio mieliśmy problem z blatami podczas montażu kuchni rodziców. Kupiłam je w Alpo na Góreckeij - tam przycinaję je tez, no ale ja myślałam, ze Panowie montazyści z Ikea umieją blat przyciąć na gotowo, po ustawieniu szafek. Okazało się, że nie Szczegóły w wątku: http://forum.muratordom.pl/remont-malego-domku,t122072.htm Skończyło się natym, że dostałam telefon do miłego Pana stolarza, który przyjechał, wymierzył, zabrał blaty na auto i za 2 dni przywiózł zamontować. Cięte prosto, nie po skosie i jakoś tak, że tę część wypukłą na długości łączenia mają ściętą. Żadnej listwy, nie cierpię listw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 22.02.2008 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 agakz, czy mógłbym cię na poprosić żebyś mi na prv przesłała dane tego stolarza? bardzo by mi się przydał... thx,sad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 22.02.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 agakz, czy mógłbym cię na poprosić żebyś mi na prv przesłała dane tego stolarza? bardzo by mi się przydał... thx, sad ripper poszło aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.02.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 profesjonalnie to się robi tak: jest taki szablon igielitowy (w którym część do ciecia blatu w poprzek przypomina fajkę, czyli prosta zakończona delikatnym wygięciem na końcu), który przykłada sie do blatu w odpowiednim,, mocuje na ściski, bierze do ręki szybkoobrotową dużą frezarkę ręczną z odpowiednim frezem, i jedziemy po szablonie, potem drugi blat tak samo ( z odpowiednio przyłożonym szablonem), od spodu blatu też od szablonu frezujemy na 2-3cm wglebienia pod ściski śrubowe w ilości 3-4sztuk, blaty ze sobą łączymy, można czoło posmarować klejem lub silikonem, porządnie ściskamy zaciskami śrubowymi, z góry wycieramy nadmiar kleju lub silikonu i u dobrego fachowca złącza praktycznie nie czuc pod paluszkami, na całej długości łączenia włącznie z zaokrągloną przednią krawędzią blatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 22.02.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 http://forum.muratordom.pl/jak-sie-laczy-blaty-na-meblach-kuchennych,t118896.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 22.02.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 mam zrobione jak edde pisze, rewelka - nic dodac nic ujac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts