Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przygoda z budową -Gliwice i okolice

kwiutek

Recommended Posts

Natomiast czy roczne koszty ogrzewania w wysokości ok.1000-1500zł wraz z ciepłą wodą nie jest kuszące?Dodając rosnące ceny gazu i innych źródeł ciepła- dla mnie pompa to kolejny plus.

W obecnym domu spaliłem 4 tony węgla w zeszłym roku. Workowany eko-groszek kosztuje 600zł więc wyszlo 2,4 tys. zł.

Za 40,0 tys. zł moge co 2-3 dni chodzić do kotłowni wsypać węgiel do podajnika.

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Ja mieszkam co prawda w Rybniku, ale budowa jest, bedzie, bo na razie tam jest pole w Stanicy. Pozdrawiam wszystkich!!!

a to witam przyszłą sąsiadkę 8)

Witam, jak już będzie tak daleko to mi sąsiad podasz namiary na jakichś tanich murarzy :D .

z murarzami to prędzej sąsiad zza płotu pomoże, to ma być firma, czy lokalny

fachura :roll:

elektryka i usługi transportowe miejscowe mogę polecić 8)

Natomiast czy roczne koszty ogrzewania w wysokości ok.1000-1500zł wraz z ciepłą wodą nie jest kuszące?Dodając rosnące ceny gazu i innych źródeł ciepła- dla mnie pompa to kolejny plus.

W obecnym domu spaliłem 4 tony węgla w zeszłym roku. Workowany eko-groszek kosztuje 600zł więc wyszlo 2,4 tys. zł.

Jak rozumiem Twoja kotłownia jest wliczona w te 600 zł?czy też Cię cokolwiek instalacja kosztowała?

Witam, czy ktoś ma do sprzedania stemple budowlane w ilości ok. 120 sztuk i używaną betoniarkę?

może kolega przerzuci przez płot na Twoją działkę :roll: :lol: , zapytam i dam znać 8)

znaczy się sztomple, bo betoniarkę na pewno jeszcze potrzebuje

Ok, bardzo dobrze jak możesz zapytać.

No, mogą być i sztomple, jo wiym ło co się rozchodzi :D

Jak rozumiem Twoja kotłownia jest wliczona w te 600 zł?czy też Cię cokolwiek instalacja kosztowała?

No widzisz chcesz być złośliwa, a nie potrafisz przeczytac ze zrozumieniem. 600zł to koszt tony WĘGLA.

A co do tematu. Wyposażenie kotłowni to koszt ok 10,0 tys zł. Różnica wciąż duża. Piszesz o rosnących cenach źrodel ciepła, a koszty w wysokości 1,0-1,5 tys. zł o których piszesz to koszty energii, czy prądu potrzebnego do jej uzyskania?

Rafał, nie zamierzam nikogo przekonywać do pompy:)jak dla mnie ma ona wiele plusów i to na tyle:)

A i minusy też się znajdą:):):)

Oczywiście:)

Czy dobrze kojarzę z innych wątków,że masz dom z piwnicą?

Na jakim gruncie budowałeś i jaką izolację zastosowałeś?

Nam wszyscy odradzają piwnicę, my mimo wszystko się na nią decydujemy, tylko chcemy ją fachowo przygotować...

Czy dobrze kojarzę z innych wątków,że masz dom z piwnicą?

Na jakim gruncie budowałeś i jaką izolację zastosowałeś?

Nam wszyscy odradzają piwnicę, my mimo wszystko się na nią decydujemy, tylko chcemy ją fachowo przygotować...

Nie przypominam sobie, żebym cos pisał o piwnicy, ale jestem tylko facetem ;) moglem zapomnieć.

Mieszkam obecnie w domu z piwnicą. Grunt gliniany teren podmokły. Izolacja typowa: "pomalowany" uni..... cośtam, do tego folia z tłoczeniami. Dookoła domu odwodnienie. Dom stoi czwarty rok, narazie jest OK.

Ja buduję bez piwnicy. Mam juz jakieś doświadczenia z piwnicą i w tych w których bywałem i w tej, ktorą używam obecnie racjonalnie z niej korzystając potrzebne jest jakieś 1/3 jej powierzchni. Używamy kotłownii, pomieszczenia "spizarnego" i osobnego pieca weglowego do przygotowywania przetworów, który był odpalany trzy razy ;). Reszta używana jest dla "przydasiek" (słowo zasłyszane na forum). Przy kosztach budowy porownywalnych dla mieszkalnej kondygnacji uważam, że to zbedny wydatek ( tak jak pompa ;) ) a juz napewno kosztowne "widzimisie".

Można w piwnicy użądzić basen, sale kinową, pokój z bilardem a nawet męski pokój z rura do tańczenia. Każdy ma rózne potrzeby........

Jeśli posiadasz racjonalne wytłumaczenie swoich potrzeb, które przeważają nad "mimo wszystko" to budujcie.

Pozdrawiam.

Witam, czy ktoś ma do sprzedania stemple budowlane w ilości ok. 120 sztuk i używaną betoniarkę?

może kolega przerzuci przez płot na Twoją działkę :roll: :lol: , zapytam i dam znać 8)

Twój sąsiad zza płotu może przerzucić sztomple 8)

Twój sąsiad zza płotu może przerzucić sztomple 8)

Ok, napisałam Ci na priva :) .

• 2 weeks później...
A co u nas taka cisza?Nikt nic nie robi?Albo wręcz przeciwnie..wszyscy pracują tak ambitnie, że nie mają czasu pisać?:)

Ja mam problem, jak pogodzić pracę z wykończeniówką i koniecznością codziennego odbioru efektów dniówki z ospą u młodszej, minimum jej dwutygodniowym szlabanem, perspektywą ospy u starszej w okresie 2 - 3 tygodni i koniecznością przekonania niani, żeby z krzykiem od nas nie uciekła.... Jakieś sugestie, bo mi już farba z włosów złazi, a na fryzjera czasu brak :wink:

Karpatko, ja jeszcze przed tym o czym piszesz, tzn. łączenie pracy a odbiorami, ale już na etapie załatwiania spraw przed budową bywa różnie - kwadratowo i podłużnie :wink:

Za to jestem po ospach moich córek;)

Życzę więc małych i mało strupków, cierpliwej niani, a włosami się nie martw, w końcu Cię fryjer dopadnie;)

A ospa ma jednego plusa- jedyna choroba dzieci, która z portfela wyciąga 4,59 zł;)

"Tańszej" choroby nie ma;)

Oczywiście żartuję- i życzę szybkiego końca bąbelków!!!!!!!!!!

• 5 months później...
  • 3 weeks później...