Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mo?na zbudowa? dom za 100 tys. z??

Gość chrikri

Recommended Posts

Kolega budował w Kanadzie/USA i opisywał to z detalami - prosto, szybko i tanio. Z innych zalet to dowolna aranżacja wnętrza.

Tyle, że w hameryce ludzie mieszkają tam gdzie mają pracę i do domów specjalnie się nie przywiązują, a my polaczki mamy zboczenie na tle rodowych gniazd, a te potrzebują solidniejszych murów ;)

Bo co to za "DOM", przez który solidny facet w podkutych butach może przejśc na przestrzał bez żadnych narzędzi :)

Tylko pamietaj ze nie wszyscy tak mieszkaja . Ja mieszkam teraz w domu gdzie sciany sa dwuwarstwowe czyli bloczek i cegla i nie robione tak jak dzisiaj sie tu robi ze najpierw bloczki potem cegle prawie bez wiazania tylko raz na jakis czas blaszki ale ladnie wiazane bo w tym fachu teraz tez robie . Przez ten dom nie przejedzie byle jaki samochod . Srodek z karton gipsu . Kiedys mazylem o domku z "betonu " ale po jakims czasie jak tu jestem zmienilem zdanie . Piwnica ale do zagospodarowania , jedno pietro 100 m i tyle . Trzy pokoiki , duzy pokoj kuchnia lazieneczka ( w piwnicy tutaj beyzmencie garderoba , pralnie , prysznic , jakies pomieszczenie do majsterkowania i kominek ) i tyle . Czego wiecej trzeba . Mysle ze niczego .

To sprawa mentalna, a nie techniczna. Każdy dom jest dobry, a jak jest dobrze wykonany (zgodnie z technologią) i prawidłowo eksploatowany (zgodnie z zaleceniami) to postoi ile trzeba (vide - drewniane kościółki i dworki w górach).

Po prostu znaczene Domu w USA i w Polsce są ciut różne. Jak się porywa na inwestycje życia to musi być jak opoka :)

BTW. A twój flat jest perfect ;)

Nienawidzę was !! -przez te wszytkie dyskusje o budowaniu w Ameryce (sam je niestety też wszczynałem) nie mogę teraz obejrzeć spokojnie zadnego Amerykańskiego filmu!.

A nie daj boże jak ktoś się skrada zza wegła (wtedy można dokładnie przyjrzeć się newralgicznym punktom wykończenia elewacji zewnetrznej), albo wysila wzrok w zaciemnionej piwnicy - a ja patrze tylko i zastanawiam się i analizuję - jak idzie fundamnet jak belki itd .. makabra !!

Ja nie wszczynam dyskusji . Sam jestem ciekaw jak ktos by zbudowal . Ale wydaje mi sie ze niektore ppropozycje rodem z ameryki sa do przyjecia w Polsce .Przyklad . Moi rodzice wybudowali dom . Piwnica pelna zakamarkow i scianek dzialowych . Teraz widze ze to w/g mnie byl blad . (jak dojde jak sie dodaje zdjecia to pokarze jak wyglada piwnica w stanach)Tak samo ze stropem . Jestem pewien ze strop drewniany jest lepszy (ja caly czas mysle o domku parterowym ) i tanszy od stropu lanego . A wykonczenie zewnetrzne nie rozni sie od Polskiego . No chyba ze technologia morowania . Cegly z bloczkami laczy sie na blachy . Nie na wiazanie tylko na blachy .A balkony z metalu sa wieszne na wieszkach zamocowanych do plyt drewnianych w domach ktore maja tylko zewnetrzna obudowe z cegiel a wewnatrz glowny szkielet z drewna !!!Sam nie umialem sobie tego wytlumaczyc dopoki nie zobaczylem . Ale to mnie juz nie interesuje . Jak pisalem , kazdy i tak wybierze swoj projekt i sposob pracy . Ale jak sie rozmawia cz mozna zrobic dom za 100 tys. to wszystkie pomysly sa warte przestudiowania . nawet jak sa z ameryki . Pozdrawiam . [/img]

Gość mała

A co sądzicie o tym projekcie ?

http://wuwo.home.pl/project.php?cat=2&project=3

Zamierzam zbudować ten domek za 120 tys. Mowimy oczywiście o przeciętnym standardzie wykończenia. Prosty rzut, dwuspadowy dach, brak wylewanego stropu, wiata zamiast garażu, no i niewielka powierzchnia. Chcę przedłużyć połać dachu od strony salonu i stworzyć zadaszony taras - to będzie jedyna zmiana w stosunku do projektu.

Co Wy na to?