Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga - gres rektyfikowany - POMOCY !

mrtini

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś ma i jest zadowolony z gresu na podłodze, który jest rektyfikowany. Czy takie krawędzie nie przeszkadzją? Są ostre, niszczą nogi od krzeseł, mogą skaleczyć stopę itp....

Zamówiłem 60m2 rektyfikowanego gresu na podłogę - mam ogrzewanie podłogowe (fuga ok 1,5 - 2 mm). I mam pewne obawy co do mojego wyboru.

Proszę o porady.

Pilne - zamówienie jest realizowane w 7 dni .....

Dzięki

Te 60 m to Nowa Gala OR 12 30x60 - szkliwiony

Wybór padł na rektyfikowaną wersję bo nie chcemy mieć fugi 4 czy 5 mm

Przy ogrzewaniu trzeba mieć fugę (odstęp płytek).

Dla rektyfikowanych - odstęp płytek 2 mm to fuga ~ 2mm.

Dla zwykłych - odstęp 2 mm to fuga ~ 4mm.

Znalazłem inne wątki o rektyfikowanych na podłodze . Ludzie mają i złego słowa nie piszą....

Może niepotrzebenie się martwię?

Ja nie mam płytrk rektyfikowanych i mam fugę 2,5 mm.

2,5 mm - takie były krzyżyki iczy taka jest obecna szerokość fugi?

Oczywiście wszystko zależy od wykończenie krawędzi płytek.

W tej Nowej Gali płytka nierektyfikowana ma skośne krawędzie, które spokojnie po ułożeniu dodają z 1,5mm - 2 mm fugi.

Pozdrawiam

Witam,

Czy ktoś ma i jest zadowolony z gresu na podłodze, który jest rektyfikowany. Czy takie krawędzie nie przeszkadzją? Są ostre, niszczą nogi od krzeseł, mogą skaleczyć stopę itp....

Zamówiłem 60m2 rektyfikowanego gresu na podłogę - mam ogrzewanie podłogowe (fuga ok 1,5 - 2 mm). I mam pewne obawy co do mojego wyboru.

Proszę o porady.

Pilne - zamówienie jest realizowane w 7 dni .....

Dzięki

Płytki są OK, ale fuga na ogrzewaniu podłogowym, w zależności od wielkości płytki musi być od 4 mm w górę.

Z tego co się dowiedziałam zarówno od sprzedawcy i producenta płytek oraz wykonawcy podłogówki, a mam powody im wierzyć - przy gresie rektyfikowanym może być fuga jak najbardziej 2 mm, z tym ,że podłoga musi mieć koniecznie dylatację od ścian oraz zachowane podziały dylatacyjne posadzki przewidziane przez projekt podłogówki. Oczywiście klej i fuga do podłogówki.

Tak ma właśnie wykonane sam właściciel firmy, która sprzedaje mi gres i oczywiście bez żadnych problemów.

Większa fuga w płytkach nierektyfikowanych jest przede wszystkim wymuszona niedokładnościami wymiarów płytek, szczególnie przy płytkach o większym formacie.

Z tego co się dowiedziałam zarówno od sprzedawcy i producenta płytek oraz wykonawcy podłogówki, a mam powody im wierzyć - przy gresie rektyfikowanym może być fuga jak najbardziej 2 mm, z tym ,że podłoga musi mieć koniecznie dylatację od ścian oraz zachowane podziały dylatacyjne posadzki przewidziane przez projekt podłogówki. Oczywiście klej i fuga do podłogówki.

Tak ma właśnie wykonane sam właściciel firmy, która sprzedaje mi gres i oczywiście bez żadnych problemów.

Większa fuga w płytkach nierektyfikowanych jest przede wszystkim wymuszona niedokładnościami wymiarów płytek, szczególnie przy płytkach o większym formacie.

Jest jeszcze zależność od wielkości płytki. Znam ludzi u których na podłogówce leżą płytki pow. 60x60 cm , ale ja się na to nie odważyłem. Chodzi o to, że w przypadku zbyt małej fugi wzrasta prawdopodobieństwo problemów z pęknięciami, które pojawić się mogą np. po 3 latach. W przypadku płytek 30x30 fuga powinna mieć 4mm.

Mam płytki rektyfikowane na ścianę z Nowej Gali OR , w niektórych miejscach nie są idelanie równe, ale ogólnie są ok, na podłodze mam nierektyfikowane 45X45 z fugą 3 mm, oczywiście z podłogówką, użytkowane pół roku i na razie wszystko ok, wydaje mi się, że 2 mm przy płytce rektyfikowanej powinno wystarczyć.

• 2 weeks później...
Ja nie mam płytrk rektyfikowanych i mam fugę 2,5 mm.

2,5 mm - takie były krzyżyki iczy taka jest obecna szerokość fugi?

Oczywiście wszystko zależy od wykończenie krawędzi płytek.

W tej Nowej Gali płytka nierektyfikowana ma skośne krawędzie, które spokojnie po ułożeniu dodają z 1,5mm - 2 mm fugi.

Pozdrawiam

2,5 mm to fuga, nie wiem jakie były krzyżyki.

• 1 year później...
Czym różnią się gresy: gres rektyfikowany od szkliwionego i nieszkliwionego?

Hmm z tego co wiem, to płytki rektyfikowane są bardzo zbliżone wymiarowo i charakteryzują się głównie tym że mają ostre kanty (można je kłaść bezfugowo)

Gres szkliwiony pokryty jest jak nazwa wskazuje warstwą szkliwa, która chroni przed wnikaniem brudu (ale szkliwo jest bardziej podatne na uszkodzenia)

• 2 years później...