woytek 28.08.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Mam u siebie szambo 2 komorowe. Tak czy inaczej wywożenie zawartości pewnie będzie konieczne co 3 tygodnie. Oprócz oszczędności zużytkowania wody jakie zmiany można poczynić konstrukcji szamba? Czy sensowne byłoby np. dołożenie 3 komory? Aczkolwiek gdzieś na forum czytałem, że zawartość za długo nie może być w szambie bo zaczyna 'niezbyt' pachnieć. Lub z drugiej komory puścić rurę drenażową ( oczywiście po spełnieniu warunków, że grunt jest przepuszczalny i info do gminy)? woytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.08.2003 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 O jakiej rurze drenazowej ty myslisz? Według mnie najlepszym rozwiazaniem dla ciebie bedzie wybudowanie przydomowej oczyszczalni ścieków. Urzadzenie takie składa się z komory przepływowo- osadowej w której zachodzi biologiczne oczyszczanie ścieków , oraz z drenazu rozsaczającego oczyszczone ścieki. Mozna to zbudowac i bedzie dobrzez działac wtedy gdy dremaz ułozysz w przepuszczalnym gruncie, inaczej nic z tego. poprostu bedzie sie przelewało.Nie radze montować drenazu bezposrednio do szamba. B edzie to perfidne zanieczyszczanie srodowiska ( wód podpowierzchniowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 29.08.2003 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Niestety w gminie w której buduję nie są dopuszczalne żadne drenaże rozsączające oraz przydomowae oczyszczalnie Należy mieć szczelne szambo i już. Nie mam zamiaru perfidnie zanieczyszczać tylko jestem ciekaw czy w takich trzech zamkniętych zbiornikach byłoby możliwe podczyszczenie ścieków na tyle by ich rozssączanie nie było szkodliwe. Ale sprawa stała się nieaktualna ze względu na warunki zagospodarowania i warunki gruntowe - glina na głębokości metra.Dzięki.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts