Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szambo 3 komorowe?

woytek

Recommended Posts

Mam u siebie szambo 2 komorowe. Tak czy inaczej wywożenie zawartości pewnie będzie konieczne co 3 tygodnie.

Oprócz oszczędności zużytkowania wody jakie zmiany można poczynić konstrukcji szamba?

Czy sensowne byłoby np. dołożenie 3 komory? Aczkolwiek gdzieś na forum czytałem, że zawartość za długo nie może być w szambie bo zaczyna 'niezbyt' pachnieć.

Lub z drugiej komory puścić rurę drenażową ( oczywiście po spełnieniu warunków, że grunt jest przepuszczalny i info do gminy)?

woytek

O jakiej rurze drenazowej ty myslisz?

Według mnie najlepszym rozwiazaniem dla ciebie bedzie wybudowanie przydomowej oczyszczalni ścieków. Urzadzenie takie składa się z komory przepływowo- osadowej w której zachodzi biologiczne oczyszczanie ścieków , oraz z drenazu rozsaczającego oczyszczone ścieki. Mozna to zbudowac i bedzie dobrzez działac wtedy gdy dremaz ułozysz w przepuszczalnym gruncie, inaczej nic z tego. poprostu bedzie sie przelewało.

Nie radze montować drenazu bezposrednio do szamba. B edzie to perfidne zanieczyszczanie srodowiska ( wód podpowierzchniowych).

Niestety w gminie w której buduję nie są dopuszczalne żadne drenaże rozsączające oraz przydomowae oczyszczalnie Należy mieć szczelne szambo i już.

Nie mam zamiaru perfidnie zanieczyszczać tylko jestem ciekaw czy w takich trzech zamkniętych zbiornikach byłoby możliwe podczyszczenie ścieków na tyle by ich rozssączanie nie było szkodliwe. Ale sprawa stała się nieaktualna ze względu na warunki zagospodarowania i warunki gruntowe - glina na głębokości metra.

Dzięki.

w.