Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to współczuję :(

U mnie są tynki gipsowe ale takich placków jest bardzo mało, najwięcej jest po kleju do murowania , schodzi dobrze ale mimo wszystko ciężko idzie!

Uparłem się jednak żeby zrobić to najlepiej jak się da!

Tam gdzie spadło trochę betonu z wieńca to dopiero masakra :evil:

Myślę jednak że jak bym tego nie robił to styropian nie ułożyłby się dobrze i wylewka stopniowo zapadała by się :roll:

Coś o czyszczeniu chudziaka z betonu i resztek po tynkach CW wiem :roll: 2 dni wyjęte z życiorysu na kolanach :roll: :evil:

Ale, tak jak Ty - doczyściłem dziada :lol:

Takie pytanko, bo też sam kładłem styro : nie widzę wywiniętej foli spod styro na ściany i taśmy dylatacyjnej ... ?

A i słyszałem, że w warstwie styro kłaść poszczególne płyty na mijankę. Widzę mijankę między warstwami, ale w danej warstwie nie bardzo :wink:

A, i u mnie "biednie" tylko 15 w podłodze :wink:

pozdrawiam, majki

nie widzę wywiniętej foli spod styro na ściany i taśmy dylatacyjnej ... ?

Folia jest wywinięta na ścianę ale na wysokość 2 warstw czyli 20 cm!

Jeśli to nieprawidłowe to dajcie znac póki tylko 2 pomieszczenia zrobiłem!!!

A i słyszałem, że w warstwie styro kłaść poszczególne płyty na mijankę. Widzę mijankę między warstwami, ale w danej warstwie nie bardzo :wink:

No właśnie się zastanawiałem, pierwszy pokój zrobiłem mijankę w warstwie a drugi tak jak piszesz, myślę ze przy 3 warstwach to też jest prawidłowe!!??

kazik76 folii spod ścian nie połączę bo jest na wysokości chudziaka,a poza tym nie wszędzie się uchowała ,,, poza tym pierwsza hydroizolacja jest między ławą a ścianka fund., druga pod płytą, teraz trzecia pod styro a potem następna folia pod podłogówką,która będzie szczelnie połączona z taśmą brzegową taką z paskiem folii PE( właśnie do mnie jedzie)!!!

Poza tym dom jest podniesiony o prawie metr ponad gruntem!!!

Na razie nie zauważyłem żadnego podciągania, wszędzie suchutko :wink:

Film ściągnąłem, ale zobaczę dopiero wieczorem bo teraz jadę po bufor :wink:

Dzięki wszystkim za uwagi i proszę o więcej, pozdr. :p

Ja osobiście bym wywinął aż żeby wystawała z nad ostatniej warstwy styro ...

A układanie płyt na mijankę hmmm ... zmiejsza klawiszowanie i "zazębia" płyty między sobą, co podobno daje lepszą "pracę" podłoża pod wylewką ...

Ale nie wiem, jak się merytorycznie przygotowywałem do kładzenia :lol: to znalazłem info, żeby kłaść na mijankę, to położyłem na mijankę.

I dodatkowo jak warstwa pod spodem np. równolegle do okna, to druga prostopadle ...

pozdrawiam, majki

/edit/ ... i tą taśme dylatacyjną bym od razu wciskał między styro a ścianę ...

czy fundamenty robiłeś jednoetapowo, czy też wylałeś warstwę chudziaka na spód ławy?

Ława była lana od razu w wykop!

Zbroiłeś posadzkę na gruncie siatką - z tego co pamiętam chyba nie ma tego w projekcie - są ku temu jakieś wskazania?

Nie robiłem chudziaka tylko wylałem płytę żelbetonową ,która wspiera się na ścianach fundamentowych!

Zbrojenie bardzo solidne z drutów żebrowanych,zmiana za namową wykonawcy! Na forum jest opinia że to nieprawidłowe ,,, :-?

Ale co tam, już zrobione i ma się dobrze :wink:

Pozdr.

/edit/ ... i tą taśme dylatacyjną bym od razu wciskał między styro a ścianę ...

No i tu kolego masz 100 % rację :wink:

Od Jutra zaczynam resztę,tym razem już z taśmą i folia wyżej!

Zaraz spadam na budowę, wczoraj skombinowałem sobie nowy sprzęt do zdzierania chudziaka,powinno pójść szybciej i lżej więc jak się uda to wyczyszczę wszystko dzisiaj!Może uda mi się jeszcze centralny odkurzacz poskładać ,,,

Wam też życzę szybkich postępów ! :p

Z "seansu" wyszło niewiele :(

Nowy sprzęt okazał się do d ... :evil:

Wyczyściłem tym łazienkę i po dokładnym zbadaniu stwierdziłem że trzeba poprawić, na kolanach i zdzierakiem od tynkarzy :-?

Niestety nie ma drogi na skróty!

Co do rurek to było kilka wątków o rurkach,wyszło że każde dobre :p

Ja kupiłem Purmo, zastanawiałem się jeszcze nad Wawinem, cena ta sama była!

Na pewno nie chciałem z Marketu po 1,70 zł/mb chociaż i te by pewnie były :roll:

Na pewno dobre są TECE ale te "lepsze" mają po 8 zł a to już przesada,wolałbym dołożyć i dać miedź !

W sumie to kupiłem tanie i dobre :wink:

Witam

przestudiowałem cała historię budowy i szczerze mówiąc jestem pod wrażeniem , chylę czoła :wink:

Przymierzam sie do budowy domu i dochodzę do wniosku że przynajmniej połowę prac z tym związanych jestem w stanie wykonać "tymi ręcami" ,jak mawiał adam_mk :) W każdym razie chłonę wiedzę i z optymizmem patrzę w przyszłość.

Pozdrawiam i dalszych sukcesów życzę :D

Co mi tam, poczepiam się :p

Starałem sie u siebie "przechodzić" między pomieszczeniami pełną płytą styropianu.

http://img520.imageshack.us/my.php?image=img7709s.jpg

I nie dopuszczałem, by taki "kanalik" w styropianie był pusty między góra otuliny rury a dołem "zamykającej" płyty styropianu. Żeby uniknąć w razie czego mozliwości zapadnięcia sie tam styro ... :wink:

Ale gratuluję dokładności ułożenia i staranności "wcięcia" w styro rurek 8)

Ale ja sie nie znam i tylko tak gadam, żeby pogadać :lol: :wink:

pozdrawiam, majki

Co ja tam mam doradzać, a bo to ja się znam :roll: :wink:

Tak jak zapewne widziałeś, kładłem poziomo, jakoś tak i Żona chciała :wink: i wydawało nam się, że będzie "inaczej" niz standardowo w pionie ...

Wygląda chyba ok, więc już tak zostanie :D

Ale to wszystko zależy jak Wam sie podoba układ na ścianie.

pozdrawiam, majki

PS. Te Paradyża na ścianie okazały sie diabelnie twarde ... Ale ma to swoje zalety, bez obawy wycina sie otwory i dobija gumowym młotkiem, że nie pękną ...

PS2. Układasz płytki nie mając jeszcze wylewki ... ? Tak tylko pytam :wink: