Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

"...Kotłownia zagruntowana,jutro układam płytki

,,, pierwszy raz w życiu..."

Spoko dasz radę :lol: W czasie walki mieszkaniem czas mnie przymusił do ułożenia płytek w kuchni bo meble czekały, wyszło nieźle więc postanowiłem trzasnąć łazienkę ...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/356dc355da9bb6f4.html

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W sumie to bałem się że powoli będzie szło ale od 11:00 do 18:00 ułożyłem koło 12 m2 :p

To chyba nie najgorzej jak na pierwszy raz,,,

,,, żeby wszystkie takie były 8)

:lol:

PS. Zdradzę wam sekret, muszę położyć płytki w całym domu bo się z budżetem nie wyrabiam :( , kotłownia to idealne miejsce na naukę :roll:

1. sam kładziesz te rurki z podłogówki, czy moze z jakimś specjalistą ?:)

2. trochę duży odstąp miedzy rurami, ale w sumie masz bardzo dobrze ocieplony dom :) kładziesz je jakoś gęściej przy ścianach zewnętrznych, czy wszędzie w takim samym odstępie ?:)

3. przeglądałeś ten filmik chyba firmy purmo? ktoś chyba tu wklejał do niego linka w komentarzach, tam było wyjaśnione co i jak się kładzie :)

Ja i szwagier ! On rozwija a ja mocuje do styropianu, żaden z nas nie robił tego wcześniej :)

2. trochę duży odstąp miedzy rurami, ale w sumie masz bardzo dobrze ocieplony dom :) kładziesz je jakoś gęściej przy ścianach zewnętrznych, czy wszędzie w takim samym odstępie ?:)

Jak napisałem w Dzienniku z obliczeń wyszedł rozstaw 35-40 cm, przewymiarowałem sporo. Przy ścianach dałem 15 cm odstępu, w salonie natomiast będzie 1 pętla jako "pseudo strefa brzegowa" od strony okna tarasowego czyli rozstaw co 20 cm a 2 pętla co 30 cm!

3. przeglądałeś ten filmik chyba firmy purmo? ktoś chyba tu wklejał do niego linka w komentarzach, tam było wyjaśnione co i jak się kładzie :)

Filmik widziałem, dość szczegółowo pokazane wszystko ! Ja się do tego przygotowywałem od roku więc żadna nowość !

Mam nadzieję że wszystko zgodnie ze sztuką, w przejściach między pomieszczeniami bedą jeszcze dylatacje i peszle ochronne na rurkach :wink:

które zdjęcie pokazuje łazienkę i kibelek ?? zrobiłeś tam kawałek wolnego pola ??

http://img80.imageshack.us/img80/1664/img7831.th.jpghttp://img401.imageshack.us/img401/8172/img7834.th.jpg

Kibelek się sprytnie chowa za ścianką prysznica , widzę że na forum nikt nie popuści :lol: :wink:

Zostawiłem 35 cm od ściany !

PS ja jak kładłem 0,5 roku temu pierwszy raz płytki to postanowiłem fugę zmyć następnego dnia bu byłem już padnięty, do dzisiaj jej nie zmyłem bo skamieniała na amen, i trzeba ją skrobać nożem

Wychodzi na to że będę fugował w Poniedziałek rano na 2 godziny przed hydraulikiem, wszystko wyliczone co do minuty :p

Dzięki za radę!

Ja i szwagier ! On rozwija a ja mocuje do styropianu, żaden z nas nie robił tego wcześniej :)

Jak napisałem w Dzienniku z obliczeń wyszedł rozstaw 35-40 cm, przewymiarowałem sporo. Przy ścianach dałem 15 cm odstępu, w salonie natomiast będzie 1 pętla jako "pseudo strefa brzegowa" od strony okna tarasowego czyli rozstaw co 20 cm a 2 pętla co 30 cm!

Filmik widziałem, dość szczegółowo pokazane wszystko ! Ja się do tego przygotowywałem od roku więc żadna nowość !

Mam nadzieję że wszystko zgodnie ze sztuką, w przejściach między pomieszczeniami bedą jeszcze dylatacje i peszle ochronne na rurkach :wink:

Nareszcie , kolejny normalnie myślący facet. Od tego są normy i wyliczenia żeby nie pakować rurek co 10 cm jak robią "fachowcy". Ja mam podobnie, a w łazience dałem co 20cm , przeciez masz jeszcze zapewne drabinkę i tak jest full wypas i gorąco, mimo , że podaję max 32 st, C. Powodzenia. Lubię takich MYŚLĄCYCH jak TY.

Ogniowy drabinki nie planuję w łazience, dałem tam gęsto bo łazienka mała a część rurek idzie pod wanną! Tu mi z obliczeń wyszło co 15 :-?

MYŚLĄCYM jestem od kiedy czytam wypowiedzi na forum , między innymi Twoje :wink:

A teraz spadam to wszystko uruchomić 8)

Podoba mi sie rozwoj i tempo prac. Zamiast zaworu 3 droznego mogles dac 4 drozny, chroni kociol przez powrotem zimnej wody i przez to korozja.

Widze, ze podciagasz wode do domu za pomoca rur PE, sa jakies przejsciowki na gwint 1/2" ... 3/4" ... albo miedzi 15...18mm. Lada dzien bede robil instalacje wodna w miedzi i chce taka rurka pociagnac przez pokoj do kranika na zewnatrz domu bo szkoda na to miedzi.

nie boisz się korozji elektrochemicznej, bo widzę że wymieszałeś miedź z stalą w każdej możliwej postaci, cześć rurek w miedzi a część w stali, bufor w stali, wężownica w miedzi, kocioł w stali przyłącza do niego w miedzi ??

a może wypełnisz cała instalację wodą dejonizowaną ??

Hmmm, duza wiekszosc instalacji jakie widzialem byla stalowo-miedziana i czy to szkodzi... nie powinno sie laczyc miedzi z aluminium, ale miedz ze stala chyba wolno.

Zamiast zaworu 3 droznego mogles dac 4 drozny, chroni kociol przez powrotem zimnej wody i przez to korozja.

U mnie zawór 3-drożny spełnia tylko i wyłącznie tą funkcję, mam ich 2 szt., jeden jako mieszacz do podłogówki a drugi do pilnowania ciepłego powrotu do kotła :wink:

Widze, ze podciagasz wode do domu za pomoca rur PE, sa jakies przejsciowki na gwint 1/2" ... 3/4" ... albo miedzi 15...18mm.

Normalnie są złączki z gwintami wewnętrznymi i zewnętrznymi na 3/4 !

Ja mam tylko przejście pod ławą z PE :roll:

Lada dzien bede robil instalacje wodna w miedzi i chce taka rurka pociagnac przez pokoj do kranika na zewnatrz domu bo szkoda na to miedzi.

Powodzenia :D