Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

Pompę mi źle zainstalowali i czekam już tydzień żeby mi to poprawili :evil:

Powinna być za zaworem mieszającym, ponieważ jak zawór odetnie dopływ ciepłej wody podłogówka ma cały czas pracować, jeśli będzie odwrotnie to wszystko staje i h,,, :-?

Czyli zawór mieszający a za nim pompa obiegowa podłogówki !!!!

Rurki jeszcze mam, ale nie planuje żadnych solarów i tych podobnych wynalazków domowej roboty, chyba sie już "wypaliłem " :oops:

Sprzedaję, jak ktos chce za 1,50 zł mb idzie :D

PS. A ten betonowy to jak niby ? :roll:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też myślałem o mijance, chyba mniej cięcia i łatwiej ułożyć a zważając na to że doświadczenia za wiele nie mam to :-?

Dzięki :D

Spróbuje z tą mijanką na 1/3 długości, gdzieś to już widziałem i chyba ciekawie wygląda!

PS. Mam teraz weekend wolny to trochę nadrobię może,przyzwyczaiłem się już do szybkiego tempa , Wy chyba też :wink: :(

Pozdr.

• 2 weeks później...

W sumie to nie mam pomysłu, prawdopodobnie postawię ściankę i całość zasypię wełną w granulacie!

W tej chwili jest 10 cm wełny, z tego co zauważyłem są spore straty ale nie na buforze tylko na rurkach bo są nieocieplone a grawitacja działa :roll:

Jak mam możliwość to zamykam zawory do pieca, jak nie to przez noc temp. spada z 70 do 40 stopni :-?

Wczoraj nagrzałem, ale trochę za dużo :-? Zagotowałem wodę, musiałem spi.... do salonu i modlić się żeby nic nie rozsadziło :o :evil:

Coś zablokowało przepływ, chyba to sitko przed pompą, dziś wieczorem zobaczę bo wczoraj już nic mi się nie chciało :(

Poza tym sterownika nie można ustawić do wygrzewania, temp. zasilania zmienia się na podstawie temp. zewnętrznej nawet w manualu ,,,

Do tego siłownik nie pracuje prawidłowo chociaż wpinałem Go już chyba w każdej możliwej pozycji, mogłem go spalić albo nawet spierniczyć regulator przez to że wpiąłem czujki nie tam gdzie trzeba !!!

Oczywiście wymienią mi w ramach reklamacji bo to wina żle przyklejonej naklejki ale już z 5 razy bufor nabiłem i wszystko w kosmos :(

Ehh, jakoś nie mogę sobie poradzić z tą kotłownia :roll:

"Chyba" tak, ale jeszcze nie na 100 %, czekam na nowy sterownik.

Dzisiaj będę nabijał bufor tak do 50 stopni i puszczę trochę w podłogę, ogólnie to jest sporo problemów z odpowietrzaniem podłogówki, może jak będzie chodzić cały czas to będzie ok ,,,

W tym tygodniu wszystko powinno się wyjaśnić :wink:

piczman tak aby lepiej na sercu Ci się zrobiło to napiszę że mnie wycenili najtaniej na 2500 za kontakty - maksymalne rabaty!!

żona mnie mało nie zastrzeliła - głównie to koszt masakrycznej ilości gniazdek lan i Sat

aha - Berker b.kwadrat

także stary - możesz się chwalić że tanio tanio!! :lol: :lol:

A ja nie mam dylematu i wiem, że muszę brać ludzi tylko do prac na których ja bym stracił za dużo czasu, a i tak muszę mieć pieczątkę(np. kotłownia).

Chciałem sam, ale ślub i dzieciak niedługo się urodzi, więc latam z jęzorem do ziemi, ale praca idzie. :wink:

Za to potem każda wolna chwila, będzie jak urlop, bo odzwyczaiłem się od odpoczynku :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam i wytrwałości życzę :D

A pochwalę się ,,, Jutro spotkanie z Kierownikiem Działu Publicystyka

miesięcznika "Murator" u nas na budowie, będziemy gawędzić o domach energooszczędnych

Jak wypadło spotkanie ?

Wygląda na to, że nasze domy będą opisane w jednym artykule. W mnie Redakcja była tydzień wcześniej. Mówił o trzech domach, które chce opisać w artykule. Kto jest tym trzecim ?

Spotkanie wyszło ok, niestety p. Papliński się spóżnieł godzinę i mieliśmy mało czasu ,,,

Nie wiem czyj jest 3 dom , wiem tylko że jest to dom za 1 mln zł :o , bardzo luksusowy !

W artykule chodzi o przedstawienie 3 stron energooszczędności :

1. Dom drogi i luksusowo wyposażony, którego właściciel ma kasę nawet na utrzymanie domu 50 L :roll: a jednak decyduje się na rozwiązania energooszczędne ( chyba o to chodzi ??? )

2. Dom ekstremalny czyli twój :wink: , tzn. rozwiązania bardzo niekonwencjonalne takie jak kolektor dachowy i wykorzystanie go do różnych celów !

3. Dom energooszczędny,budowany przez młode małżeństwo, nie mające wcześniej żadnych doświadczeń ani wiedzy, mimo to próbują i są w tym wytrwali 8)

Głównie chodzi o promowanie tego rodzaju budownictwa w Polsce i pokazanie że KAŻDY może mieć takie cudo :D

Pozdr.

Mam pytania:

1. Mam ten sam rozdzielacz do podłogówki - czy złączki na PEXa mocowałeś do rozdzielacza poprzez usczelkę teflonową?

2. Jak montowałeś syfony pod prysznic i wannę - dylatacje, wysokośc nad styropianem

3. Kolejnośc nawadniania poszczególnych pętli podłogówki i ich odpowietrznienie

Dzięki

1. Mam ten sam rozdzielacz do podłogówki - czy złączki na PEXa mocowałeś do rozdzielacza poprzez usczelkę teflonową?

Nie trzeba bo to są półśrubunki z uszczelką gumową !

2. Jak montowałeś syfony pod prysznic i wannę - dylatacje, wysokośc nad styropianem

Do wanny jest tylko pion wypuszczony, do prysznica to normalnie zlicowałem z wylewką, na to idzie kratka z regulacją !

3. Kolejnośc nawadniania poszczególnych pętli podłogówki i ich odpowietrznienie

Ja mam układ otwarty i odpowietrzenie to męka przez dobrych kilka godzin, puszczałem wszystkie na raz,powinno się każdą z osobna ale nie wiem która pierwsza a która ostatnia, póki co to mam inne zmartwienia a tym się zajmę koło Października :roll:

Pozdr.