Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie GWC glikolowego. Czy możesz napisać coś więcej o nim. Nie chodzi mi tutaj o długość rury itd itp, ale bardziej o szczegóły wykonania tego co w domu. Widziałem że masz zbiornik poziomu glikolu. Czy mógłbyś wkleić fotki od miejsca wejścia do domu do nagrzewnicy (bo dalej to rozumiem że masz rurę powrotną i ewentualnie jakiś kurek spustowy).

Przyznam że jestem pod sporym wrażeniem i dziennika i zakresu robót których się podejmujesz. Czytając Twój dziennik upewniam się w tym że samemu da się rade zrobić dużo/wszystko.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj kenji !

Wklejam rysunek jeśli jeszcze nie widziałeś : http://img525.imageshack.us/img525/1595/schematgwc.th.jpg

Starałem się na zdjęciach pokazać wszystko, niestety pompa jest schowana za reku i ogólnie trochę kiepsko widać szczegóły! Naczynie przelewowe to zwykły 10 L baniak,który przerobiłem ( wszystko jest w Dzienniku).

Po kolei :

Rurka niebieska wystająca z ziemi ---->złączka i przejście na rurę miedzianą fi 20 ---->zawór kulowy ( do dobijania) ---->zawór---->pompa---->zawór---->nagrzewnica--->odpowietrznik automatyczny---->rurka prowadząca do naczynia---->zawór (do zamknięcia układu---->naczynie wyrównawcze---->i powrót czyli rurka miedziana i złączka---->niebieska rura w gruncie !

Ta rurka do naczynia jest wpięta przez trójnik co widać na rysunku !

Rozjaśniło się coś ? :roll:

Ja przed podłączeniem po prostu lałem glikol w rurkę wystającą z posadzki, potem podłączyliśmy wszystko i dobijałem przez TEN zawór właśnie !!!

Do nabijania miałem pożyczony sprzęt, gość tym nabija solary! To taki przerobiony opryskiwacz z końcówką do wkręcenia w ten wyżej wspomniany zaworek !

Zrobię dziś dokładne zdjęcie tego "cuda" do nabijania i zaworka!

Wkleję tutaj jutro rano!

Wytrzymasz do jutra? :lol:

Jasne że wytrzymam. Jesteś jedyną osobą która ma już zrealizowany tego typu GWC. Ja żałuję że nie zakopałem rury do GWC tak jak Ty na początku budowy. Cóż zrobić trzeba będzie znów ryć się przez ścianę.

Część ziemną GWC będę realizował pewnie w sierpniu. Co do reszty to trochę potrwa. Ofertę z Juwentu już mam.

Tak z ciekawości zapytam jaką uzyskujesz temperaturę z gruntu (w sensie temperaturę glikolu)?

Według przylgowego termometru z metrową kapilarą to na dzień dzisiejszy 12 stopni!

Niedługo kupię dokładny miernik to podam wszystko,wywiewy,nawiewy i takie tam!

I ciekawostka, po przejściu przez nagrzewnicę glikol ma już ok 20 stopni czyli sprawność całkiem dobra !

A ile masz m2 ?

Łazienka malutka, po podłodze coś koło 6 m2 a płytki na wysokość 2,20 będą.

Dokładnie ile m2 ściany to nie pamiętam ,,,

Ze szpachlowaniem to jest tak: chcesz mieć dobrze zrobione to musisz zap........ i h.. że ręka boli :lol:

są takie uchwyty chydrauliczne (kółko i długi bolec) widziałęm w markiecie :)

coś jak rynnowe

zakotwić tym rurkę najbliżej kranu i opierdziel pianką

ale ja teraz zapytam

czytałem że zgrzewałeś sam rurki od ciepłej wody

podpowiedz mi kilka zasad jakich sie trza trzymać tzn.

Jakie średnice - myślałem 32 piony i przy łazience red do 25 i pod kran 22

jak z ta cyrkulacją - od najdalaszego punku pętla ciepłej i powrót do kotłowni - a jeśli mam dwa punkty w dwie strony podobna odległość? kuchnia i górna łazienka?

można dać i tu i tu i wracając złączyć do jednego?

jakie wysokości pod krany ?

będę dżwieczny jak coś skrobniesz

:wink:

Ja dałem wszędzie 22, chociaż powinno się "główna" nitke dać 25. Większych bym nie dawał!

Cyrkulację puściłem do łazienki a od niej bezpośrednio do kuchni, ale każdy dom jest inny!

To trzeba intuicyjnie, robisz tak żeby było jak najmniej rurki !Poszukaj wątku w dziale "zrób to sam" o zgrzewaniu rur PP, tam Adam_mk mnie i innym tłumaczył!

Wysokości zależą od tego czy bateria "nablatowa" czy do ściany, jak ta pierwsza to dopasowujesz to szafek lub umywalek coby to wszystko zakryć, a jak to drugie to nie wiem bo wszystkie mam "nablatowe /nawannowe"!

Jeśli chodzi o prysznic to stajesz przy ścianie, wyciągasz rękę i już wiesz :wink:

Pozdr.

Piczman, gratuluje zaciecia i szacunek za robote "zrob to sam".

Planuje do swojego domu zmajstrowac podobny system GWC jak u ciebie. Mam tylko pytanie o warunki glebowe dzieki ktorym zdecydowales sie na to rozwiazanie. Na jakiej glebokosci masz na dzialce wode i jak gleboko zakopales rury? Ja mam wode na 1,4-1,6m a od 3 metrow zaczyna sie poklad gliny (przekroj geologiczny jest w moim dzienniku). Stad zastanawiam sie czy rury zakopac jak radzi Adam_mk na granicy przemarzania czy lepiej troche nizej zeby bardziej "w wodzie" siedzialy.

Na wstępie szacun i uznanie dla jak to się kiedyś mówiło "dobrej roboty". :)

Widzę, że wiele robisz sam, u mnie jest podobnie, chyba zbyt poważnie potraktowaliśmy stwierdzenie, że prawdziwy mężczyzna musi wybudować dom, bo tam nigdzie nie było że "sam". :)

Do czego z grubszych rzeczy wziąłeś ekipę, a co udało Ci się zrobić własnoręcznie?

Jestem ciekaw jak klei się ten styropian na piankę, bo zbliżam się do tego etapu.

Długo trzeba trzymać płytę, ile tego wychodzi, ile dałeś za puszkę pianki i na priv może firmę?

Z tymi puszkami na zewnątrz też mam zagłostkę, zastanawiam się czy taki bloczek jak wstawiłeś to nie zbyt brutalny mostek termiczny jak na ogólnie przyjętą konwencję domu oszczędnego. Ja na razie podstawiłem klocki drewniane , ale zastanawiam się nad bezpieczeństwem, choć z drugiej strony to w drewnianych domach też robi się instalacje elektryczne.

Pozdrawiam.

Na jakiej glebokosci masz na dzialce wode i jak gleboko zakopales rury?

Wodę mam zaraz pod stopami czasem, a jak przysuszy to ok. 50 cm :o

Jak rury są cały czas w wodzie to dobrze im zrobi !

Zakop głębiej, jeśli Ci sie uda :lol:

Dowiesz się o czym piszę jak spróbujesz :-?

Na wstępie szacun i uznanie dla jak to się kiedyś mówiło "dobrej roboty". :)

Dzięki :p

Do czego z grubszych rzeczy wziąłeś ekipę, a co udało Ci się zrobić własnoręcznie?

Ekipy robiły fundamenty i murowanie ścian, dach,tynki,wylewki, montaż okien, poskładanie kotłowni ,,,

Resztę robię sam z pomocą rodziny i znajomych!

Pianką robi się dobrze, przykładasz płytę i trzyma od razu, czasem trzeba skontrolowac po kilku minutach i docisnąc!

Puszki daj albo tak jak Ja albo w styro bo drewno może zgnić bo będzie szczelnie zamknięte!

Ale tego pewien nie jestem, wolałem nie ryzykować, z cegłą poszło bardzo szybko a o mostek się nie martwię bo beton komurkowy jest trochę "izolatorem" a poza tym i tak będzie przykryty styropianem!

PS. Dam Ci wskazówkę jeśli zdecydujesz się na piankę, kup od razu czyścik i czyść pistolet codziennie !

To taki spray nakręcany jak pianka!

Pozdr.