kszew 31.07.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Piczman napisał: Według przylgowego termometru z metrową kapilarą to na dzień dzisiejszy 12 stopni! ... I ciekawostka, po przejściu przez nagrzewnicę glikol ma już ok 20 stopni czyli sprawność całkiem dobra ! A przy jakim przepływie glikolu przez nagrzewnicę uzyskałeś różnicę temperatur równą 8 st.C? Mogę prosić o opinię centrali wentylacyjnej (pobór prądu, głośność), bo właśnie jestem przed decyzją wyboru. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.08.2009 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witaj kszew Przepływ? Wszystko chodzi na I biegu , pompa 25/60 z Insbudu! Tyle wiem ,,, Poza tym jak kupię dobry miernik temp. i zacznę się w zimie bawić to wtedy będę mógł podawać jakieś dane, póki co to bezsensowne gadanie!Niestety Z centralki jestem zadowolony, jest dobrana na 1 wymianę/h i na max pobiera 140 W! Ale na 50 % już tylko 45 W Sprawdzę dziś ile bierze na 25% bo nie patrzyłem! Głośność ,,, Na max słychać ją w odległości 5 m od kotłowni przy zamkniętych drzwiach! Przy 50% nie słychać już zaraz za drzwiami a jak skręcę na 25% to trzeba przyłożyć ucho do obudowy aby stwierdzić czy chodzi Ogólnie za 3,5 tyś mam reku z potencjometrem, automatyką "antyzamrożeniową" i nagrzewnicą wodną w środku ! Wentylację mam chyba zrobioną dobrze bo nie słychać z anemostatów absolutnie nic !!! Powodzenia w wyborze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.08.2009 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Muszę się poprawić, na max centrala pobiera mi 108 W , wczoraj sprawdziłem!( wcześniej sprawdzałem na sucho i albo źle zczytałem albo nie wiem ,,,) Natomiast na 25% 13 W !!!! A więc sorki za wprowadzenie w błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 10.08.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Piczman,rewelacyjnie prowadzisz dziennik budowy-fotki,opisy.Budowę planuję na przyszły rok,ale już miałem dylematy w stylu-z reku,czy bez?Dzięki twojemu dziennikowi sprawa jest już przesądzona-będzie-mimo ,że na elektryce i wentylacji mechaniocznej kompletnie się nie znam.Chcę wybudować energooszczędny,dużo robić samemu(szczególnie instalacje).Dzięki szczegółowym fotkom widzę ,że montaż rekuperatora to nie operacja na otwartym mózgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.08.2009 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 makow11 dziękuje za miłe słowa Jeśli będziesz miał pytania to chętnie pomogę, dla zachęty napiszę jakie są moje ostatnie obserwacje! Dom świeży, wybudowany przez ostatni rok więc wody w nim sporo, wilgotność przy otwartych oknach była w okolicach 80-90 %. Przez 3 doby załączyłem gwc i rekuperator na max, zbiło mi to 65 % !!! Temperatura w domu 18 stopni I co Ty na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 10.08.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 ty napisz lepiej jak tam ocieplanie - nie opierdzielaj się tylko ciągnij klejem ida do nas upały - tak mi małżonka powiedziała - a to kiepski czas na klej a ja planuję za 2 tyg a poważnie to napisz proszę ile Ci kleju poszło vel m2 ja liczyłem pucha na 6 m2 - i dorzuciłem 3 - kupiłem soudala hę? ściany mam trochi gorsze jak twoje - ty się przejmowałeś jakimiś 5mm pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 10.08.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Piczman napisał: Dom świeży, wybudowany przez ostatni rok więc wody w nim sporo, wilgotność przy otwartych oknach była w okolicach 80-90 %. Przez 3 doby załączyłem gwc i rekuperator na max, zbiło mi to 65 % !!! Temperatura w domu 18 stopni I co Ty na to ? To potwierdza fakt,że wentylacja grawitacyjna-w dobrze izolowanych domach-powinna iść do lamusa.W twoim rekuperatorze widziałem chyba nagrzewnicę wodną chroniącą przed zamarzaniem.Czy jest ona podłączona do systemu-GWC ,czy jest na prąd.Gdzie na forum szukać informacji o rodzajach GWC i sposobie ich budowy?Na działce mam glinę- a pamiętam,że gdzieś był taki temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.08.2009 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 manieq82 poszło mi dokładnie tyle ile na opakowaniu pisze czyli 1 pucha na 6 m2! Z tym klejem i siatka to chyba Październik mnie zastanie, wszystko kupione ale czasu mało i siły coraz mniej W tej chwili układają się płytki ( zaufana firma to robi, nie Ja ) i jak skończą to pomyślę ! makow11 u mnie w reku jest nagrzewnica wodna dodatkowa ale służyć ma do podgrzewania powietrza a nie do odmrażania! Póki co stoi i czeka nieużywana! Tu masz wątek o GWC ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 12.08.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Piczman napisał: manieq82 poszło mi dokładnie tyle ile na opakowaniu pisze czyli 1 pucha na 6 m2! Z tym klejem i siatka to chyba Październik mnie zastanie, wszystko kupione ale czasu mało i siły coraz mniej W tej chwili układają się płytki ( zaufana firma to robi, nie Ja ) i jak skończą to pomyślę ! makow11 u mnie w reku jest nagrzewnica wodna dodatkowa ale służyć ma do podgrzewania powietrza a nie do odmrażania! Póki co stoi i czeka nieużywana! Tu masz wątek o GWC ! Też tak mam Obecnie kładę gładzie a potem jeszcze płytki, ale jestem już zmęczony i dokończenie ocieplenia z zewnątrz zostawiam na październik. U Ciebie bliżej przeprowadzki, więc głowa do góry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 12.08.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Cześć Widzę, że szmabo u Ciebie na piankę ... Kurcze u mnie też dałem sam ( SAM ) piankę na uszczelnienie rury wchodzącej do szamba i teraz mi chyba cieknie ... Pokrywę kleili fachmani na Ceresita CM17. Podobno pianka jest niespecjalna do szmaba, tylko przeczytałem o tym za późno ... Ciekawe jak będzie u Ciebie ... ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.08.2009 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Jak będzie przeciekać to odkopie i jakąś masą zakleję, podobno powinno się tak robić po piance, tak powiedzieli mi Ci co wstawiali Póki co wody nie przybywa! Jak byś znalazł sposób na ten problem to daj znać, pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 13.08.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Piczman napisał: Jak będzie przeciekać to odkopie i jakąś masą zakleję, podobno powinno się tak robić po piance, tak powiedzieli mi Ci co wstawiali Póki co wody nie przybywa! Jak byś znalazł sposób na ten problem to daj znać, pozdro! Ano "odkopię" to nie takie proste w moim przypadku - glina Taka w pełnym tego słowa znaczeniu, jak plastelina Kopać w tym to makabra U mnie leci na 99% przy wejściu rury do szmaba - tam dałem piankę ... i chyba musze odkopać ... tylko zabrać się nie mogę ... Zobaczę po wiośnie jak będzie pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 13.08.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Nie wiem co to za moda z tą pianką.U mnie szambo za dwa tygodnie, muszę przypilnować, żeby na klei dali.Jak niski poziom wód gruntowych to nie będzie problemu, jeśli nie to trzeba będzie obrobić jakimś klejem do płytek (ponoć szczelne) i pomalować jakąś izolacją. PS:Póki prace przy szambie w miarę komfortowe (czysto) to może warto jakiś czujnik poziomu zainstalować, są takie szambo-mierniki radiowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 13.08.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Piczman - no ogromnie gratuluję pobytu na "łamach" Muratora ... papierowego Miło było ... poznać pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.08.2009 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Ja cierpiedolę ! Aż pobiegłem sobie kupić !!!! Fotki robił dawno, jeszcze nic nie było, dobrze że małe Poznawać to się będziemy 19 Września, mam nadzieję ,,, No ,,, to dziś się urżnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 14.08.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Nie no Piczman , dopiero dzisiaj ?! Przecież już w zeszłym miesiącu stałeś się gwiazdą kolorowych gazetek ! W numerze specjalnym 3/2009. Nie wiedziałeś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.08.2009 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Że co ? Nic mi o tym nie wiadomo, o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.08.2009 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Zasuwam do kiosku jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.08.2009 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Kupiłem, artykuł ten sam z tym że zdjęcia inne ! Ale jaja !!! piotr.nowy dzięki za info bo bym się pewnie w Życiu nie dowiedział PS.No to teraz czekam na propozycje współpracy ,mam wiedzę,szybko się uczę a poza tym świetnie nadaję się do zarządzania ludźmi i sprzętem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 14.08.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 No to szkoda , że Leżajsk tak daleko , bo referencje bardzo cacy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts