Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jak skomentujecie słowa krytyki od NAPE, wydaje mi się że określił nasze rozwiązania jako przekombinowane
Skrytykował m.in. mój kolektor dachowy. Fakt, że wymaga on zastosowania energii elektrycznej, ale iloraz energii pobranej do uzyskanej jest niski, przeważnie nie przekracza 10%, w przypadku przekazywania energii do ogrzewania podłogowego. Ile energii zgromadzonej w gruncie pozostaje do sezonu grzewczego trudno mi ocenić :(.

Krytykować łatwo.

Pan Szymon Firląg brał udział realizacji domu pasywnego w Smolcu.

http://ciepledomy.pl/upload_module/wysiwyg/about_other/RI%201-2_07_026_29_Dom%20pasywny.indd.pdf

Ciekaw jestem jak wyglądają wyniki dwuletniej eksploatacji tego domu.

Ciekaw byłe też kosztu budowy tego domu, ale to już znalazłem w necie :

Koszt wykończonego budynku pasywnego pod klucz: 379 tys. zł (ok. 97 tys. Euro)

Koszt 1m2 wykończonego budynku pasywnego pod klucz: 2,4 tys. zł (ok. 630 Euro)

Koszt 1m2 standardowego budownictwa indywidualnego: 1,8 tys. zł (ok. 460 Euro)

Dom był budowany w 2006 roku.

My zmieściliśmy się w koszcie domu standardowego, i to budując w 2007 i 2008 r., kiedy ceny były znacznie wyższe.

Krytykować łatwo.

Podzielam poglad :) Choć po lekturze artykulu niezbyt zatrybilem o co biega z Twoim buforem podpodłogowym, to mam wrazenie ze Pan z NAPE tez niebardzo zaskoczył. Co by zaproponował zamiast Piczmanowego bufora i GWC? Te 60W na GWC wyglada potęznie ale nie bardzo wiem jak mozna zejsc z mocą reszty? Nie wspominajac ze 25W w buforze chodzi tylko przez czas ładownia. Czyli po przeliczeniu na dobe jakies 2-3h.

Piotr

Podzielam poglad :) Choć po lekturze artykulu niezbyt zatrybilem o co biega z Twoim buforem podpodłogowym, to mam wrazenie ze Pan z NAPE tez niebardzo zaskoczył. Co by zaproponował zamiast Piczmanowego bufora i GWC? Te 60W na GWC wyglada potęznie ale nie bardzo wiem jak mozna zejsc z mocą reszty? Nie wspominajac ze 25W w buforze chodzi tylko przez czas ładownia. Czyli po przeliczeniu na dobe jakies 2-3h.

Piotr

Prawdę mówiąc na Forum swoich rozwiązań w szczegółach nie opisywałem, bo nie wszystko jest jeszcze wypróbowane. Moja instalacja daje potencjalnie duże możliwości, jednak wymaga dopracowania w zakresie sterowania. To z kolei wymaga prób w różnych warunkach pogodowych. Wcześniej nie bardzo był na to czas. Myślę, że dopracuję tę sprawę w ciągu najbliższego roku.

Z tym działaniem urządzeń pomocniczych przez całą dobę p. Firląg rzeczywiście przesadził. Co do sprawności wentylatorów w rekuperatorze, to pisze on o mocy 0,45W/(m3*h). Przy takiej macy właściwej wentylatorów i średnim rocznym wydatku wentylacji rzędu 100m3/h zużyjemy rocznie ok. 400kWh energii. Przy odzysku ciepła rzędu 80% i średniej różnicy temperatur 10K w czasie sezonu grzewczego (zakładam 200 dni) odzyskamy ok. 1400kWh energii. Jak widać odzysk energii w sezonie grzewczym z nadwyżką pokrywa zużycie energii na wentylacje przez cały rok. Dla tych, co mają tańszą enegię grzewczą, np. pompa ciepła, gaz, czy kocioł węglowy, zysk finansowy z tego tytułu może być niewielki - ale istotny jest też komfort. Przy pompie ciepła jest też dodatkowy atut - mniejsza moc pompy ciepła (przy wydatku wentylacji 100m3/h, odzysku 80% i temperaturze zewnętrznej -20 st. C moc potrzebna do ogrzewania zmniejsza się o ok. 1kW.

Gość z NAPE pisze to co musi/powinien, to nie jest gazeta typu "zrób to sam".Wszyscy wiemy że przez następne 10 lat mnóstwo ludzi wykorzysta brak wiedzy wśród społeczeństwa na te tematy i zarobi krocie.Sęk w tym aby to zrobić powoli i sprytnie ,,,

Jego opinia nie jest obiektywna, to że wykonujemy wszystko sami nie jest nikomu po myśli, ani gazecie ani instalatorom :-?, mimo to trzeba o tym pisać !

Poza tym jest w artykule kilka błędów.Przynajmniej u mnie !

ciekawe czemu na ten temat nie było wzmianki, czemu nikt nie skrytykował domku za milion który oszczędza raptem 200zł ?? czemu nie było słów krytyki nad firmowym systemem rekuperacji za bagatela 25 tyś ??

Tu akurat skrytykował GWC pod budynkiem.

Artykuł miał być o energooszczędności, a nie o tanim budowaniu ;).

• 3 weeks później...
http://www.oldzie.mojabudowa.pl/?page=2 tutaj robili świadectwo energetyczne i coś im słabo wyszło. O ile dobrze liczę, to ściany z pustaków ceramiczny Poroton o grubości 24cm + 15cm ocieplenia daje przenikalność cieplną ścian 0,21 , czyli dosyć sporo, w dachu i w podłogach też dobre ocieplenie. Ciekawe dlaczego im tak źle ocenili ten dom w świadectwie.

ale z drugiej strony budynek jest w miarę zwięzły, kwestia tylko poprawnego wykonania ocieplenia by było jak najmniej mostków termicznych. Moim zdaniem i tak trochę za słaba ocena :)

Mam pytanie odnośnie okien, nic się z nimi nie dzieje przez to nietypowe mocowanie?:) miałeś jakieś problemy z firmą, która je zakładała, gdy usłyszeli o sposobie mocowania okien?:) jest możliwość wypuszczenie przed mur tylko połowy ramy, tak żeby połowa szerokości ramy była w ścianie a druga połowa przed nią ? (mam nadzieje, że dobrze napisałem o co mi biega :D ) i jeszcze jedno odnośnie samych parapetów, będą plastikowe? jeśli tak, to czy będziesz stosował jakieś taśmy uszczelniające by nie podciekała woda pod ocieplenie?:)

Z oknami wszystko ok.Bez żadnej regulacji zamykają się i otwierają/uchylają tak samo jak po zamontowaniu. Co do montażystów to miesiąc przed terminem zaczęli mnie namawiać żebym wstawił "normalnie".Ostatnia próba była w trakcie montowania pierwszego okna ale się nie dałem :wink:

Uparty jestem :lol:

Jak chcesz to możesz wpuścić w mur tylko 1 cm i już będzie to "normalnie", zrobisz jak uważasz,Ja bym kolejny raz zrobił tak samo czyli w warstwie ocieplenia !

• 3 weeks później...

GRATULUJĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Błyskawicznie Wam to poszło .... i wreszcie na swoim .....

Życzę wielu wspaniałych chwil ....

o szczęściu nie wspominam bo nie trzeba -

widać na pierwszy rzut oka , że jesteście szczęśliwi :D

i tak trzymać .... :D