Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sam byłem zszokowany jak przeglądałem bloga, widać, że mają kase ;) ale robi wrażenie, tylko nie wiem po jakiego kija ten kominek z płaszczem wodnym w salonie, strata kasy ;) Tak samo o ile dobrze zauważyłem nie mają ocieplonego fundamentu, natomiast patrząc na ich świadectwo energetyczne odrazy widać, że to wielka ściema, bo pisze o zapotrzebowaniu na energię nieodnawialną rzędu 32 KW/m^2 o ile dobrze pamiętam, może i jest takie o ile zamienimy salon w kotłownię :D

"Najgorzej że problem mam z CWU, a dokładniej z cyrkulacją

Nie mogę wybadać co jest nie tak, załączam pompkę i po minucie w obiegu jest ciepła. Odkręcam krany żeby sprawdzić i jest w każdym.

Godzinę później idę sobie ręce umyć i dupa, woda ma 20-30 stopni

Sprawdzam przy pompie, w obiegu lata sobie taka sama !

Spuszczę trochę z kranu aż poleci ciepła i znowu przez chwile jest ciepła w obiegu.

I tak w kółko ,,, Może ktoś z Was wie co to może być? Zawór walnięty ?"

Z tego co piszesz to mogą być według mnie 2 przyczyny:

1) Zbyt mała wydajność pompki w stosunku do długości obiegu (jeżeli potrzeba aż minuty na pchniecie cuw to naprawdę długie masz te rury. :roll:

2) może pompka się zapowietrza wtedy nawet jak silnik kręci to marny wydatek

Z tego so piszesz to wygląda tak jakby cyrkulacja mieszała wodę w obwodzie bez podgrzewania. Jak odkręcasz kran to pobierze trochę ciepłej z wężownicy i potem miesza ja aż ostygnie. Co to za pompa ma zdjęciu u dołu, pod nią jest jakiś zawór zwrotny czy on zadziała gdy jest poziomo? Od czego są dwa mieszacze żółte?

Pompa pcha w wężownicę, po minucie w obiegu jest już ciepła woda.

Wczoraj zauważyłem że po 30 minutach już jest letnia,tak jak by krążyła i się wychładzała powoli, pokręciłem trochę zaworem i znowu zrobiła się ciepła!

O co chodzi ? :o Zawiesza się zawór? A może wyczuwa że cały czas jest ciepła bo źle podłączone ?

Zapowietrzenie odpada bo obieg jest, rurki mają ok. 40 mb długości!

Teves, jak wracam do domu po pracy, włączam pompkę bez odkręcania kranu i robi się ciepła czyli jednak podgrzewa.Na zdjęciu o które pytasz jest instalacja CO! Pompa obiegu bufora i pompa do podłogówki, żółte zawory mieszające, jeden pilnuje ciepłego powrotu do kotła a drugi miesza przed wejściem do podłogówki.

NJerzy nie wiem czy w ogóle są tam zawory zwrotne, jak zapytałem hydraulików czy wiedza jak zrobić to powiedzieli że wiedzą i nie interesowałem się tym zbytnio.Pompa chodzi w dobrym kierunku i jest przed wężownicą.

Dowiem się jak to jest podłączone i narysuję , może się wyjaśni.

Dzięki :p

Namazałem coś, wydaje mi się że wszystko jest dobrze podłączone :roll:

http://images40.fotosik.pl/204/8605c17f0893d993.jpg

Dla porównania schemat Adama :

http://images32.fotosik.pl/450/9fe77b4bba8e6ef7med.jpg

Różni się tym że u mnie zimna woda do mieszania pobierana jest z wodociągu a nie z dolnej części wężownicy ale to chyba nie problem ?

Na moje oko zawór się zawiesza! Co o tym sądzicie ?

http://www.esbe.pl/pliki/Dok_25-42.pdf

Tu jest klika schematów połączeń. Z tego co zobaczyłem to są dwa rodzaje zaworów:

1. jeden ma przyłącza wody w daszku litery "T" a zmieszana idzie w nóżkę.

2. drugi ma jedno przyłącze w daszku drugie w nóżce a zmieszana wychodzi daszkiem z drugiej strony.

Może twój jest nieprawidłowo zamocowany, ESBE podaje tez inny schemat montażu w układzie cyrkulacji. No i zawsze są zawory zwrotne.

Zawór mieszający na 100 % dobrze założony, nie rozumiem tylko po co są tam zawory zwrotne !!!!!!!!???????

Przecież jak pompa chodzi to nie ma możliwości aby coś cofnęło !?

Dzwoniłem do hydraulika, nie założył zaworów zwrotnych, czy w takim razie to jest przyczyna moich problemów z cwu ?

Jeśli tak to wyjaśnijcie dlaczego tak się dzieje? :roll:

Jeśli nie masz zaworów zwrotnych to odkręcenie zimnej wody w kranie będzie powodować wypływ również wypływ z zasobnika pewnej ilości ciepłej, i odwrotnie - odkręcenie ciepłej spowoduje że do kranu popłynie ciepła z zasobnika ale również (przez pompę cyrkulacyjną, w przeciwnym kierunku niż ona pompuje) popłynie zimna. Pompa cyrkulacyjna, nawet pracująca, nie stanowi specjalnego oporu dla ciśnienia wodociągu.

:o :o :o

Ale Jaja, to już chyba 4 rzecz do poprawienia w instalacji :evil:

Teraz muszę rozwalić zabudowę bufora żeby się dostać do rur :x

NJerzy dzięki za pomoc, możesz mi jeszcze napisać w których miejscach dać te zawory i ile ?

PS. Mam rozumieć że jeśli nie pobieram nigdzie zimnej wody to wszystko powinno być ok? Muszę to sprawdzić zanim rozbebeszę pół kotłowni ,,,

Tylko nie wiem po co ten 3 zawór i dodatkowe połączenie wody wracającej z obiegu i zimnej zasilającej ? Ja tego nie mam.

http://www.fr13.republika.pl/foto/Cyrkulacja1.JPG

Jeżeli w układzie pominiemy zawory zwrotne ZZ1, ZZ2 i ZZ3, to efekt będzie taki, że po kilku godzinach działania cyrkulacji woda w zasobniku będzie letnia (temperatura niższa niż nastawiona na zaworze termostatycznym ZK).

Zawór zwrotny ZZ2 powoduje, że większość wody z cyrkulacji wraca bezposrednio do zaworu mieszającego. Aby nie mieszała się ona z wodą zimną, konieczny jest zawór ZZ1.

W momencie, gdy ciepła woda osiągnie zadaną na mieszaczu ZK temperaturę, ciepła woda z zasobnika nie jest wogóle pobierana.

Musisz zastanowić się którędy woda popłynie, gdy zawór ZK jest całkowicie otwarty w kierunku zasobnika (temperatura w zasobniku jest mniejsza od nastawy zaworu ZK i którędy w przypadku gdy woda w zasobniku jest gorąca (zawór ZK jest częściowo otwarty).

Jak dla mnie to powinno wyglądać tak:

http://lh3.ggpht.com/_oGQydpJeb7I/SsdW6BJHd4I/AAAAAAAAEr4/bhh9EqF6DKg/s800/recyrkulacja.jpg

Ale ja nie rozumiem po co jest ten odczep w wężownicy. To wygląda tak jakby woda zimna na podmieszanianie miała być trochę podgrzewana. Przy niektórych zaworach może to źle działać bo różnica pomiędzy ciepła a zimną może być mniejsza niż 10 K i wtedy blokuje zupełnie dopływ ciepłej. (zabezpieczenie przed oparzeniem). Trzeba zapytać Adama co chciał osiągnąć w ten sposób.

Witam

Poczytałem. Pomyślałem...

Co chciałem uzyskać?

Nie chciałem, aby letnia woda powracająca z układu cyrkulacji była wpinana na sam dół bufora, gdzie zawsze jest zimna woda.

Uśredniałoby to temperaturę w buforze. Wyższe i cieplejsze warstwy grzałyby sam dół beczułki obniżając temperaturę szczytu baniaka. Pół biedy, jak chodzi piec. Ale jak pracuje tylko bufor?

Tam, przy tym trójniku, jest 1/3 wysokości bufora i może 1/4 lub mniej (półtora zwitka) długości wężownicy CWU.

Tam już powinna być woda letnia.

Teves

Dokładnie tak to sobie wyobrażałem, jak narysowałeś. Zwykle działało dobrze.

Jakoś tak się przyzwyczaiłem, że pompa cyrkulacji i zawór zwrotny to kompakt, że wtedy tego nie wrysowałem. :oops:

Zawór zwrotny na zupełnie zimnej wodzie to już luksus, ale niczemu nie szkodzi.

Piczman

Niczego nie trzeba pruć! Obok pompy cyrkulacji trzeba zaworek wstawić. Powinno zadziałać.

Adam M.

Witam

Chciałam zapytać o srebrne taśmy przyklejone do okien, czy zdały egzamin? czy montować u siebie taśmy Illbruck, które są b. drogie? też buduję dom energooszczędny z oknami 6komorowymi i 3 szyby, 20cm ocieplenia, 15cm styro w podłogę, mechaniczna wentylacje i reku, 20-30 cm perlitobetonu w strop ( strop lekki drewniany, nieużytkowe poddasze)....

Chodzi mi o to czy wystarczyłoby przykleić te srebrne taśmy, które Ty przykleiłeś do swoich ram czy zamawiać Illbrucka?

Juto idę zapłacić za okna i muszę podjąć decyzję.

Pozdrawiam Arnika

Dzięki za podpowiedzi !

W takim razie zakładam jeden zawór zwrotny obok pompy ( to akurat niezabudowane) i zobaczymy co dalej, tylko jeszcze pytanie od której strony , od bufora czy od obiegu ?

Nie wiedziałem Adamie że po komentarzach biegasz :wink: