Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

najlepiej zapytać i źródła :):):):):

jest jeszcze coś, jak pobieramy wodę to woda na podmieszanie robi parę obrotów na zimnej części wężownicy nim trafi do zaworu na podmieszanie. W zasadzie jest o.k. czerpiemy troszkę energii z części bufora o bardzo niskim potencjale. Tyle, że zawory mieszące muszą mieć jakąś różnicę pomiędzy ciepłym a zimnym a w pewnych sytuacjach może być z tym problem (przy bardzo naładowanym buforze) - ale to teoria.

No, i matemetyka...

Było liczone. Konkretnie: jaka powinna być powierzchnia (długość) wężownicy.

Wyszło ponad 20m.

Stanęło na handlownej wartości 25mb.

Odczep jest na jakich 3-4mb.

Tyle, że na 1/3 wysokości baniaczka.

Ot i wsio.

Na takim odcinku nie da się dobrze zagrzać wody płynącej tą rurką...

Adam M.

Przyjrzyjcie się mojemu rysunkowi, podmieszanie jest z wodociągu a nie z 1/3 części wężownicy, natomiast cyrkulacja wraca do trójnika !!!

To rozwiewa Twoje wątpliwości Teves bo zawsze jest z czym zmieszać ten wrzątek z bufora, ale czy w takim razie teza że jeden zawór zwrotny wystarczy jest aktualna?

Pytam bo nie wiem czy zauważyliście !

Zauważyliśmy.

Dlatego wraca (no, powinna wracać) na 1/3 wysokości bufora, gdzie tak zupełnie zimno już nie jest. Minimalizuje to uśrednianie temperatury zładu.

Jak się otworzy kran, to w momencie w tym miejscu pojawia się praktycznie zimna.

Masz dobrze to zrobione.

Adam M.

Zauważyliśmy.

Adam M.

Jest jeszcze jeden mały problem: pompa dmucha w wężownicę, jak idzie w górę to ok. ale może iść w dół wężownicy a potem za zawór mieszający co nie jest pożądane. Zablokowanie tego wszystkiego wymaga trzech zaworów zwrotnych. http://lh4.ggpht.com/_oGQydpJeb7I/SssLeJycafI/AAAAAAAAEvI/sqlrH872trE/s800/8605c17f0893d993.jpg

Ciągnie od zaworu mieszającego, a popłynie tam gdzie lżej. A w dół nie jest pod prąd bo tam wtedy nic nie płynie. Jeśli woda w grawitacji jest odpowiedni ciepła to zawór mieszający zamknie się od strony ciepłej i będzie pobierał od dołu. A od dołu popłynie przez "by pass" za pompą, albo w dół na wężownicę jeśli "by pass" będzie stawiał większy opór bo np. ma mniejszą średnicę.

Witam

Piczman, miałeś racje, nie każdy potrafi montować okna za murem. Nie każdy. Więc i my niestety będziemy mieli zamontowane równo z murem zewnętrznym, ale na piankę, kotwy i taśmy od wewnątrz i zewnątrz.

Zastanawiam się tylko jeszcze nad ociepleniem... ile dałeś styro na zewnątrz (gdzieś mi umknęło :oops:). My myślimy o 20 cm ale wielu ludzi puka się po głowach (dobrze, że po swoich głowach), i nadal tak myślimy. Chociaż ludzie mówią, że te 5 cm pomiędzy 15 a 20 cm niewiele daje.

Jakie są Twoje doświadczenia i przeliczenia?

Witam

Piczman, miałeś racje, nie każdy potrafi montować okna za murem. Nie każdy. Więc i my niestety będziemy mieli zamontowane równo z murem zewnętrznym, ale na piankę, kotwy i taśmy od wewnątrz i zewnątrz.

Zastanawiam się tylko jeszcze nad ociepleniem... ile dałeś styro na zewnątrz (gdzieś mi umknęło :oops:). My myślimy o 20 cm ale wielu ludzi puka się po głowach (dobrze, że po swoich głowach), i nadal tak myślimy. Chociaż ludzie mówią, że te 5 cm pomiędzy 15 a 20 cm niewiele daje.

ludzie mówią, że te 5 cm pomiędzy 15 a 20 cm niewiele daje.

I mają racje ! Bawiłem się OZC kiedy liczyłem swój dom i całkowicie zdjąłem styropian ze ścian, wynik był gorszy ale o dziwo nie katastrofalny.

Te 5 cm nie zrobi dużej różnicy, dał bym go raczej ze względu na niską cenę styropianu,wydasz kilka stówek więcej a zwrócić się i tak zwróci,czy za 5 czy za 10 lat ale się zwróci. Kwota niewielka i różnicy Ci nie zrobi na dzień dzisiejszy. Ja mam 20 cm, a na północnej ścianie 24 !!!

I nie słuchaj tak ludzi bo ilu z Nich wybudowało dom energooszczędny że mogą Ci COKOLWIEK doradzać? :o

Ilu w takim domu już mieszka i płaci rachunki ? :evil:

PS.Toż to czarna magia to nasze budowanie :lol:

To nie czarna magia, i ja to wiem. Kiedyś dawano 8 cm ocieplenia i było dobrze, potem 10cm teraz 12, a czasami 15cm , wiec i my damy 20 cm. a ile ocieplenia dałeś w strop? My zastanawiamy się nad perlitobetonem, ale bardzo drogo wychodzi (niestety).

Jakie masz już doświadczenia z paleniem w piecu? Czy już możesz cokolwiek na ten temat powiedzieć?

W stropie jest średnio 45 cm wełny w granulacie !

Jak sprawuje sie kocioł ma węgiel? ile razy dokładasz do pieca?

Póki co walczę z nim, nie jestem pewien czy to był dobry wybór.

Chodzi mi o rozpalanie bo to tragedia przy tym kotle, poza tym w ciągu 4 godzin palenia ( tyle zajmuje naładowanie bufora) muszę odwiedzić kotłownię z 10 razy bo jak nie poruszam rusztem to będzie cię tlić a nie palić!

Poza tym mam komin 6m i ciągu nie ma za dużego a ten kocioł potrzebuje sporo!

Może się przyzwyczaję i nauczę ale na dzień dzisiejszy NIE POLECAM :(