Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niekoniecznie, miałem nawet niedawno sprawdzić jak by to poszło jak rozpalę od góry, bo widzisz w tym kotle jak ściągniesz taką blaszkę od góry to opał pali się tez do góry. Sprawdzę to niedługo ale jakoś nie mogę się doczekać rozpalania, bufor po 1,5 doby dalej nabity i to dość dobrze :wink:

Uważam że górniak byłby lepszym rozwiązaniem, np. Moderator którego miałem kupić wcześniej :cry:

Z jednego się cieszę, ten Junkers kosztował niecałe 2 tyś zł a za dobry kocioł z górnym spalaniem o mocy 20 KW zapłaciłbym minimum 3,5 tyś !

PS. Tego górniaka rozpalałbym od góry, z doświadczenia wiem że to lepsze rozwiązanie niż rozpalanie dolniaka od dołu :o !

teoria druga to możesz rozpalać na siłę dolniaka od góry, albo górniaka od dołu, daje to podobne efekty, dużo dymu a zero ciepła

http://forum.muratordom.pl/ekonomiczne-spalanie-wegla-kamiennego,t118247.htm

U teściowej tego próbowałem, bomba !!! Wątek śledzę od początku :wink:

Gdzie i po ile kupowałeś granulat z wełny?

Możesz kupić tutaj : http://allegro.pl/item759033193_granulat_welna_mineralna_hit_7_20_zl_gr_15cm.html

Ja kupiłem u innego,z tego co pamiętam płaciłem 56 zł/m3 z dowozem !

Ale przed decyzja poczytaj to, WAŻNE !!!

Gdzie i po ile kupowałeś granulat z wełny?

Możesz kupić tutaj : http://allegro.pl/item759033193_granulat_welna_mineralna_hit_7_20_zl_gr_15cm.html

Ja kupiłem u innego,z tego co pamiętam płaciłem 56 zł/m3 z dowozem !

Ale przed decyzja poczytaj to, WAŻNE !!!

Dzięki za odpowiedź.

Myślałam, aby od dołu odeskować strop, czyli najpierw folia, deski, a od gór wylać perlitobeton. Niestety perlit wychodzi bardzo drogo. Teraz zastanawiam się nad tym, czy na sufit dawać karton gips, czy da sie deski zatynkować?

My sie też zastanawiamy nad piecem na wegiel Viadrus U24. Podobno b. dobry kocioł. pożyjemy, zobaczymy. Do niego bufor i jakie ogrzewanie? może podłogówka, chociaż ja się przed nią bronię, może mieszane?

Nie lubię paneli bo mi bardzo stukają, dlatego nie chciałabym ich mieć (mamy psa), a podłogówka nie lubi parkietów.

Muszę doczytać Twój dziennik.

Co do kotła to ten mój Junkers to też bardzo dobry, co innego z obsługa i wymogami ciągu, jeśli planujesz bufor to kup górnospalający i będzie OK.

Podłogówkę szczerze polecam, w domu mimo płytek w 100 % jest bardzo przytulnie :p Nie spodziewałem się że będzie aż tak dobrze, nie ma odczucia chłodu i chodzi się jak po parkiecie,gres jest jak by miękki :o :wink:

Jak chcesz mieć parkiet to tylko wystarczy zaprojektować inaczej rozstaw rurek,wszystko znajdziesz w tabelach ROTT.

Z sufitem to możesz zrobić tak jak j-j czyli płyty OSB i do nich karton-gips.

Ja żałuję że tak nie zrobiłem.

Miłej lektury 8)

A wracając do mojego problemu z ciepłą wodą to ,,,

Już działa :p :p :p

A więc wystarczy dać zawór zwrotny między pompa a buforem !!!

Dzięki za pomoc, kolejny raz mnie uratowaliście, tym razem od zimnych pryszniców o 6:00 rano ,,,

PS. Dlaczego to zawsze Ja mam przecierać szlaki? :roll:

Dobrze czytałaś.! Jak w instalacji nie ma bufora to nie ma gdzie zmagazynować naprodukowanej energii, piec z dolnym spalaniem działa tak że pali się tylko część opału, wtedy dopływem powietrza do paleniska regulujesz moc.Dlatego w opisie pieca jest np. 6-20 KW !

Natomiast w górnym spalaniu jest tak że pali się cały zład i albo odbierzesz tą energię albo pójdzie w komin z dymem.

Dużo by pisać, najlepiej zajrzyj do tego wątku, wystarczy pierwszą stronę przeczytać a wszystko zrozumiesz :

http://forum.muratordom.pl/ekonomiczne-spalanie-wegla-kamiennego,t118247.htm

Dzięki za podesłanie linka. Poczytam wieczorem bo teraz nie mam czasu...

Przedyskutowywałam ten kocioł z Adamem_mk i bardzo mu się podobała zasada kotła i budowa jest bardzo prosta, poza tym opinie są bardzo pozytywne na jego temat... Mam nadzieję, że nie będziemy musieli spędzać całego wolnego czasu w kotłowni....

Po to nam bufor. Chyba będzie duży... ponad 1000l. Ale i dom też nie mały... tak w sam raz, około 160-170m2 użytkowych wyszło, nie wiem dokładnie, bo wiele przerabiałam...

Daj 2000 L jesli masz gdzie wsadzić, wygoda niesamowita.

W domach w których mieszkałem do tej pory ogrzewanie tez było z piecem na węgiel i różnica ogromna !

Teraz to mi nawet brakuje codziennych posiedzeń z piwkiem w kotłowni :(

Takie dziwne uczucie, wstajesz rano - ciepło :o

Wracasz z pracy - ciepło :o

A do kotłowni co 2 dni :wink:

Dyskutowaliśmy to z JerzyN i Adamem_mk (są z mojej miejscowosci :D :D :D ), i panowie wiedzą o czym mówią. Więc zdam się na ich wiedzę i doświadczenie, bo ja nie bardzo wiem o co biega, chociaż nie zawsze jestem blondynką..., a mój mąż to jeszcze jest mniej techniczny niż ja, wiec to ja buduję dom :wink: .

Dlatego, że nie mamy gazu wybieramy węgiel, a, że to Śląsk, to jest go dużo, a chcę mieć dobry kocioł, i w miarę nisko obsługowy....

Na nowy dom to dzieciaka trza ... a Ci se pieska ... :roll: :lol:

no ale co tu dużo ... ja na nowy dom miałam kotka :oops: :lol:

Depi ... hm ... skąd ja to znam ... hm ... a dlaczego Depi? bo też taki zwariowany ? :p

a w ogóle to psiak cudny .... :D

no i to dupne zdjęcie ślubne mnie rozwaliło (jesli to nie obraz ... z daleka nie widać) .... super jest :D

PS i co z kotłem, przerobiłeś na górniak ?? lepiej działa ??

Próbowałem, niestety ciąg dolny jest na tyle przeważający że nie zrobię z tego kotła górniaka, dymić się nie dymi ale spaliny głupieją i nie wiedzą do której dziury uciekać :wink:

Za każdym razem rozpalam inaczej i w końcu dojdę, to pewnie tak jak z niektórymi markami samochodów, albo Go pokocham albo znienawidzę :(

Daga, z tym dzieciakiem to nie takie proste, chcę mieć syna więc muszę zmienić taktykę, została mi tylko jedna szansa :o Nie mogę zawalić bo jak będą 2 córy to mam przechlapane w domu :lol:

A Depi ? Sam nie wiem, Piczmanka zaproponowała i tak zostało :p

Pozdrawiam !