piotr.nowy 15.10.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Gratuluję Piczman Czyli teraz można bez skrupułów zasypywać Cię pytaniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.10.2009 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Dzięki wszystkim za gratulację ,,, Obiecuje pisać prawdę i tylko prawdę Co do opału to Wy chyba żartujecie z tymi 4000 kg Kupiłem 1080 kg i mam nadzieję że wystarczy, jeśli nie to dokupię parę worków Przy ostatnich temp. od -1 do +5 12 kg węgla czyli cały zład bufora starcza na więcej niż dobę, po 24 godzinach mam jeszcze średnio 40 C a to zapas na jakieś 5 godzin grzania bo zasilanie mam 24 stopnie, w domu 21-22 C ! No i mam częściowo rozbebeszoną izolację przez te przeróbki cwu i jeszcze tego nie załatałem. Na pewno podam na wiosnę ile węgla mi poszło,policzę jakąś średnią itd. Po wysuszeniu i wygrzaniu domu, w przyszłych sezonach powinno byc lepiej, o ile to zobaczymy! piotr.nowy można mnie zasypywać pytaniami, będzie mi miło Arnika , kocioł spala tyle ile Mu wsypie Przy buforze trochę inaczej wygląda palenie w kotle, oczywiście na plus ! Podłogówka spisuje się znakomicie, powoli dochodzę z regulacją przepływomierzami, niestety nie mogę wyregulować wyższej temp. w łazience, jest tylko 0,5 stopnia więcej a projektowałem dla 3 stopni więcej! Ważne że nie jest chłodniej, z reszta i tak w całym domu jest ok. 22 C a to dobra temp. do łazienki ! Na podłogach mam płytki, gres polerowany i gres szkliwiony ! Co do paneli i drewna się nie wypowiadam i nic Ci nie doradzę, nigdy nie brałem tego pod uwagę budując dom! Jak przy projektowaniu weźmiesz to pod uwagę rodzaj wykończenia to powinno hulać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 15.10.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Co do opału to Wy chyba żartujecie z tymi 4000 kg Kupiłem 1080 kg i mam nadzieję że wystarczy, jeśli nie to dokupię parę worków Przy ostatnich temp. od -1 do +5 12 kg węgla czyli cały zład bufora starcza na więcej niż dobę, po 24 godzinach mam jeszcze średnio 40 C a to zapas na jakieś 5 godzin grzania bo zasilanie mam 24 stopnie, w domu 21-22 C ! No i mam częściowo rozbebeszoną izolację przez te przeróbki cwu i jeszcze tego nie załatałem. Na pewno podam na wiosnę ile węgla mi poszło,policzę jakąś średnią itd. Po wysuszeniu i wygrzaniu domu, w przyszłych sezonach powinno byc lepiej, o ile to zobaczymy! piotr.nowy można mnie zasypywać pytaniami, będzie mi miło Arnika , kocioł spala tyle ile Mu wsypie Przy buforze trochę inaczej wygląda palenie w kotle, oczywiście na plus ! Podłogówka spisuje się znakomicie, powoli dochodzę z regulacją przepływomierzami, niestety nie mogę wyregulować wyższej temp. w łazience, jest tylko 0,5 stopnia więcej a projektowałem dla 3 stopni więcej! Ważne że nie jest chłodniej, z reszta i tak w całym domu jest ok. 22 C a to dobra temp. do łazienki ! Na podłogach mam płytki, gres polerowany i gres szkliwiony ! Co do paneli i drewna się nie wypowiadam i nic Ci nie doradzę, nigdy nie brałem tego pod uwagę budując dom! Jak przy projektowaniu weźmiesz to pod uwagę rodzaj wykończenia to powinno hulać Wszyscy mają racje, mówiąc o 3-4 tonach węgla... ale mają zwykłe domy, a nie energooszczędne, i tak jak Daggulka nie miała ocieplonego domu.... Zobaczymy jak to wyjdzie u nas... w przyszłym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 15.10.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam wszystkich.Praktycznie przeczytałem cały wątek komentarzy i jestem pod wrażeniem staranności i cierpliwości wykonywanych prac.Mam pytanie odnośnie GWC, ponieważ u siebie to samo planuję, a domek trochę większy 135m2. Możesz napisać jakie parametry podawałeś dla Juwentu odnośnie nagrzewnicy, i jaki przyjąłeś przepływ glikolu, i czy nagrzewnica spełniła Twoje oczekiwania co do wydajności czy może drugi raz zrobiłbyś inaczej. Robiłeś może jakieś pomiary? U siebie źródło będę przyjmował ok.4-5kW i nie wiem czy nieprzymiarowuje. Pozdrawiam Dj_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.10.2009 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Podajesz : Temp. GlikoluTemp. powietrza przed nagrzewnicąTemp. powietrza za nagrzewnicąWydatek powietrza ( m3/h)Nad przepływem glikolu się nie zastanawiałem !Nie podawałem nic!Czy jestem zadowolony? Działa prawidłowo więc jak najbardziej TAK, póki co nie używam gwc, ustawiłem termostat na + 2 C, w zimie będzie pełnić funkcje odmrażania! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 16.10.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Dzięki za odpowiedź.Znalazłem te dane u Ciebie. Wcześniej nie zauważyłem.Zastanawiam się tylko nad temperaturą wywiewu przy -20st nawiewu.Pewnie jakbym podał więcej jak +1st. (tak z 4-5 st.)to pewnie automatycznie cena byłaby adekwatna, muszę sprawdzić. Pozdrawiam Dj_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.10.2009 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Na max obrotach w takim razie wychodzi 77 % a jak dołożę GWC to 79 % ! Czyli jest super I jeszcze jedno, pomiary robiłem w ostatnim anemostacie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 22.10.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Witaj To informacje rewelacyjne. Czyli działa bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 24.10.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 I jak się kocioł sprawuje? Dalej dymi? Jaki masz wysoki komin :1) od najwyższego miejsca na dachu na styku komina z dachem2) ile wystaje komin nad kalenicę3) jaki jest cały wysoki?4) Jaki jest przekrój rury (ja mam 20 i boję się żeby było dobrze) My też mamy niski dom, i zastanawiamy się nad kotłem Dakon DOR20, to jest to samo co Junkers i buderus, tylko kolorki ma inne.Jaką masz moc kotła, i co ile godzin trzeba dokładać do pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 24.10.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Czemu temp. rośnie kiedy skraca się czas wymiany ? Powinno byc odwrotnie a nie masz czasem nastawionej minimalnej ilości powietrza świeżego w powietrzu nawiewanymi przez to procentowo przy niskiej wydajności masz dużą ilość powietrza zewnętrznego w stosunku do tego usuwanego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.10.2009 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Arnika Z kotłem ( moc znamionowa 20 KW ) już lepiej, jak się dobrze rozpali to wydaje mi się że ma z 30 KW tak zasuwa Co do wymiarów komina to musiałbym pomierzyc bo nie pamiętam dokładnie ale teraz już wiem że to nie problem komina tylko sposobu rozpalania. Trza się po prostu nauczyc bo ten kocioł rozpala się z 3 razy trudniej niż inne Ponad kalenicę wystaje kilkanaście cm, średnica 200 mm, cały ma 6 m ! Podsumowując, teraz kupiłbym kocioł z górnym spalaniem, wszystko jedno jaki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.10.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 No a my się zastanawiamy nad kotłem dolnego spalania... I bądź tu mądry człowieku.... A które to są kociołki z górnym spalaniem dobre, proste, z miarkownikiem a nie z elektroniką (im mniej elektroniki tym lepiej ) ? My mamy komin fi 20cm i wysoki na jakieś ok 5,5 m ale nad dach wychodzi od dachówki 60-80cm, a nad kalenicę jakieś 40-50cm. Wszyscy mówią, że wystarczy (majstry, kierownik budowy, architektka..), a ja się boję... jak coś to dobudujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.10.2009 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Na początku miałem kupic kocioł MODERATOR z Hajnówki, wygląda tak : http://img.bazarek.pl/90490/7775/331317/19912147184a44d2f0ed832.jpg Duża komora zasypowa, na prawdę! Przez to bardzo wygodny ! Pytałaś jeszcze jak często muszę podkładac do swojego, 1 raz ! Trochę drewna na rozpałkę, na to do pełna węgiel i w buforze wodę mi gotuje ! Z 20 C ,,, Czyli podkładam raz na 2 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.10.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Na początku miałem kupic kocioł MODERATOR z Hajnówki, wygląda tak : http://img.bazarek.pl/90490/7775/331317/19912147184a44d2f0ed832.jpg Duża komora zasypowa, na prawdę! Przez to bardzo wygodny ! Pytałaś jeszcze jak często muszę podkładac do swojego, 1 raz ! Trochę drewna na rozpałkę, na to do pełna węgiel i w buforze wodę mi gotuje ! Z 20 C ,,, Czyli podkładam raz na 2 dni Z tego co zrozumiałam, to rozpalasz go raz na dwa dni, od nowa cała zabawa...? Czy dobrze zrozumiałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.10.2009 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Tak, innej możliwości nie ma ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.10.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Tak, innej możliwości nie ma ! I jak tu wytłumaczyć mężowi że ma bywać w kotłowni i bawić sie z rozpalaniem.... W sumie bufor wiele załatwia. A jak miałbyś teraz kupić kocioł to co byś kupił i dla czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.10.2009 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Kupiłbym tego moderatora, ale czy bym był bardziej zadowolony to tego pewien nie jestem Współczuje Ci, podejmowanie decyzji to najtrudniejsza czynność na budowie Ja mam to za sobą i uważam że nieźle mi poszło ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.10.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 A ja dyskutuję i wymyślam... i jak każda kobieta zmienną jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 29.10.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Piczman jestem pod wrażeniem tempa w jakim to wszystko robicie. Gratuluje naprawdę fajny domek. Pozdrawiam całą rodzinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.10.2009 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 O ! ktoś tu się pofatygował do mnie Dzięki , My również pozdrawiamy ! PS. Właśnie obejrzałem film, dzięki Tobie i Tomkowi mamy co wspominać ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts