dogs 30.10.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Witam krajana! Masz we mnie stałego bywalca DZIENNIKA. Powodzenia. Ja ruszam na wiosnę, lecz uciekłem z Leżajska i zakotwiczyłem w Rzeszowie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.10.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Dawno do waszego dziennika nie zaglądałem, jak widzę tempo prac niezłe. Mam kilka pytań : Po co dawaliście zbrojenie pod okno : http://forum.muratordom.pl/post2805266.htm#2805266 ? W poscie : http://forum.muratordom.pl/post2813438.htm#2813438 napisałeś : Wychodzi DOM 4-LITROWY Obawiam się jednak, że to zbyt optymistyczne założenie. Masz jeden potężny mostek termiczny, którego już raczej nie zlikwidujesz - pomiędzy ścianami parteru a fundamentem. Uwzględniałeś go w obliczeniach OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 31.10.2008 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Po co dawaliście zbrojenie pod okno ,,, na wszelki wypadek W Ytongu takie się daje, podobno pomaga na pęknięcia w rogach okna,nie wiem czy to prawda i czy to miało sens ale koszt żaden to i zrobiliśmy ,,,, Masz jeden potężny mostek termiczny, którego już raczej nie zlikwidujesz - pomiędzy ścianami parteru a fundamentem. Uwzględniałeś go w obliczeniach OZC ? Przyznam się że nie,nawet nie wiem jak się te mostki liczy, jest jeszcze komin! Jak przykryjemy to jeszcze raz pomierzę wszystko i zrobię wyliczenia z reala a nie z projektu,pewnie cos się zmieni,poza tym zmieniliśmy 2 otwory okienne na większe. Ale jak wyjdzie dom 5 lub 6-Litrowy to i tak będzie duży sukces Nie znam w okolicy domu,który by się zbliżył do 10-Litrowego a co dopiero 4 Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dogs 02.11.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Piczman, dlaczego beton komórkowy? Chcę poznać Twoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.11.2008 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 A dlaczego nie? Chciałem na klej a beton komórkowy dobrze się do tego nadaje! Ceramiki nie lubię,może za wygląd a może dlatego że jest "zimniejsza" W sumie to uważam że materiał na dom ma spełniać wymogi jeśli chodzi o wytrzymałość, reszta to takie "widzi mi się" ! Zbytnio bym sobie tym głowy nie zawracał ,,, Ma być solidnie i ciepło,solidność to większość materiałów Ci zapewni, a ciepło to będzie jak styropian przykleisz, im więcej tym cieplej Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz.W. 02.11.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Piczman, dlaczego beton komórkowy? Chcę poznać Twoje zdanie. Zapewne ze względu na izolacyjność cieplną, ale chętnie też posłucham dlaczego A co do tarasu... no to nie mógł Wam 50cm odpuścić? jakby to była ściana to bym może i zrozumiał ale taras?? ledwo wyniesiony nad teren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.11.2008 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 A co do tarasu... no to nie mógł Wam 50cm odpuścić? Skoro to sąsiadowi humor na 2 dni poprawiło to zepsułem ten taras ,,, Pewnie tego samego dnia szampana pił z Żonką ! Niestety nie za długo się nacieszy bo ma szopę postawioną bez pozwolenia ,,, Daje mu czas do końca tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dogs 03.11.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Jako że z budową ruszamy na wiosnę, ostro główkuję nad wyborem materiału... Podobno jest to najtrudniejsza decyzja przyszłego inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.11.2008 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 My z Żona teraz wybieramy kolor dachu! Uwierz mi, materiał na dom to pikuś, nie będzie Go widać przez następne 100 lat bo zatynkujesz i zapomnisz A jakim problemem jest system grzewczy, myślę już rok i dalej nie jestem niczego pewny Moja rada : WYLUZUJ ,,, to tylko dom na całe Życie ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dogs 05.11.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 No i wyluzowany wybrałem ceramikę. Co do systemu grzewczego to masz rację. Natomiast Ty wkońcu według którego projektu robisz wentylację? Czytałem Twoje posty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.11.2008 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Chyba zostanie tak jak jest, ale jeszcze się zastanowię! Będę miał do Marca przerwę na budowie,sezon mi się skończył więc dużo czasu na myślenie! Jak będzie strop i dach to wyjdę na górę, 2 piwka pod pachą i zadumam To jaką tą ceramikę wybrałeś ? Phoroterm czy Harasiuki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dogs 11.11.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 No widzę że domek pięknie rośnie, aż miło popatrzeć! Co do ceramiki to jeszcze nie wiem która, na razie obserwuję spadające ceny materiału i oby tak dalej. Zastanawiam się czy nie dokonać zakupu jeszcze w tym roku i gdzieś to wszystko złożyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.11.2008 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 My kupiliśmy w Lutym i straciliśmy bo ceny poszły w dół ,,, Tyle że mieliśmy w Kwietniu budowę zaczynać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 11.11.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Witam. Od pewnego czasu obserwuje twoje postępy. Aż miło popatrzeć. Ponieważ buduję podobny domek mam kilka pytań. Jeżeli odpowiesz (podpowiesz będę wdzięczny 1. Na jaką głębkość kopałeś fundament? 2. Z tego co piszesz smarowałeś fundament dysperbitem. Też chcę tak zrobić, ale nie wiem jakim jest ich kilka. 3. Co dawałeś na izolację poziomą ławy? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.11.2008 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Witaj Mikołaju 1. Na jaką głębkość kopałeś fundament? Ławy o szerokości 50 cm i wysokości 60 cm są wylane na równo z poziomem działki (w najniższym punkcie). Czyli mamy 60 cm pod ziemią, potem w górę ścianki fundamentowe o wysokości ok. 70 cm. 2. Z tego co piszesz smarowałeś fundament dysperbitem. Też chcę tak zrobić, ale nie wiem jakim jest ich kilka. Jeśli będziesz docieplał styropianem to ważne żeby była to masa kauczukowa wodorozcieńczalna, ja dawałem dokładnie ten : http://www.allegro.pl/item459291889_izolbet_dysperbit_20kg_izolacja_fundamentow.html 3. Co dawałeś na izolację poziomą ławy? Folię fundamentową,mimo wszechobecnej opinii że papa jest lepsza. Wiem z dobrego źródła że jest bardziej wytrzymała,po wielu latach dobrze chroni przed wilgocią i nie rozpada sie na kawałki jak stara papa ,,, Jak coś Ci jeszcze będzie trzeba to wal śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 11.11.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Witaj Mikołaju 1. Na jaką głębkość kopałeś fundament? Ławy o szerokości 50 cm i wysokości 60 cm są wylane na równo z poziomem działki (w najniższym punkcie). Czyli mamy 60 cm pod ziemią, potem w górę ścianki fundamentowe o wysokości ok. 70 cm. Jeśli mogę się wtrącić to głębokość posadowienia zależy od strefy przemarzania. Mówiąc krótko: zależy gdzie budujesz. 3. Co dawałeś na izolację poziomą ławy? Folię fundamentową,mimo wszechobecnej opinii że papa jest lepsza. Wiem z dobrego źródła że jest bardziej wytrzymała,po wielu latach dobrze chroni przed wilgocią i nie rozpada sie na kawałki jak stara papa ,,, A tam zaraz "wszechobecnej". Też dałem folię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.11.2008 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Mówiąc krótko: zależy gdzie budujesz. Obsypię za 2 tygodnie ziemią jakieś 50 cm, czyli razem 110 cm, te 10 na wszelki wypadek bo u nas wystarczy 1 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 11.11.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Dzięki za odpowiedź. Skoro mogę to pytam dalej Czy przed położeniem folii smarowałeś ławy dysperbitem? Szczerze mówiąc też wybrałem folię zamiast papy. Folia grubości 1 mm, mam nadzieję że wystarczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.11.2008 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Smarować nie trzeba, daj folię i tyle,potem ewentualnie jak będziesz smarował dysperbitem to oczyść wszystko aż do tej folii,wysmaruj dobrze i połącz w ten sposób wszystko! Ale od razu mówię że nie będzie łatwo zrobić to tak jak powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 11.11.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Obsypię za 2 tygodnie ziemią jakieś 50 cm, czyli razem 110 cm, te 10 na wszelki wypadek bo u nas wystarczy 1 m No właśnie. A u mnie na przykład minimum 1,2 m. Chciałem sprawdzić jak powinno być u Mikołaja ale Czarnolasy są dwa W sumie Mikołaj powinieneś to mieć napisane w projekcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts