Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Piczmana - Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piczman pewnie że wbijam do CIebie skoro zaproszonko jeszcze aktualne. Mirka koparkowego znam bardzo dobrze jeśli o tym rozmawiamy i jeśli dobrez zlokalizowałem Twój do m to i sąsiadów ze 3 twoich znam.

Niedawno się wprowadził niedaleko Ciebie też Pan komornik przy Sądzie w Leżajsku.

Oczywiście przyjde sam bo żona moja bardzo wstydliwa i wraca późno z pracy, musze po nią codziennie o 18 jeżdzić. Ja kończe róznie bo pracuje w szkole jako nauczyciel inf i tech. Od 15 do 17 30 jestem wolny. ZApraszam da priv pogadać coś aby sztucznie nie było na spotkaniu haha GG 790142

A modrzewie to są zabytkowe przy drodze głównej w stronę RZEszowa a tak na marginesie mam tam działkę 1,69 ha niedaleko Ciebie pewnie widzisz ją z okna. Pozdrawiam.

Niezłe, ale chodziło mi o brzozę, a Ty wyciągasz jakieś moje mroczne literówki ;)

Obśmiałam się. Ja do Przemyśla jeżdzę z patelni przez Sandomierz i Leżajsk. chociaż trasa na Rzeszów jest mniej skomplikowana, to jednak o ile się da zawsze forsuję jazdę przez lasy leżajskie.Uwielbiam tamte tereny.Są tak malownicze, czego tutaj gdzie mieszkam niestety brakuje

• 1 month później...

Niech świąteczne życzenia mają moc spełnienia,

te całkiem błahe i te ważne,

te dostojne i te ciut niepoważne,

niech się spełnią.

daggulka

http://toska82.blox.pl/resource/Widokowki_swiateczne__nastroj_swiateczny__zdjecia_1557.jpg

Zdrowych i spokojnych Świąt ! Długiego przystanku z gonitwie dnia codziennego i prawdziwie rodzinnej atmosfery przepełnionej energooszczędnym ciepłem domowego zacisza .... :wink:

PS. Wszelkiej pomyślności w nowym domu oraz pięknego ogrodu na wiosnę :wink:

http://www.kartkowisko.pl/kartki/4/1/d/15.jpg

• 2 weeks później...

Opiszę krótko moje spostrzeżenia.

Wentylacja pracuje cały czas na 50 % a więc wymiana jest rzędu 1/2 kubatury.

Wilgotność w domu w okolicach 50 %.

Czy za oknem jest -20 czy +10 to co mnie interesuje czyli temp. nawiewu jest zawsze ta sama i wynosi 18 C.

Wentylacja nawet puszczona na max praktycznie nie wpływa na zapotrzebowanie domu.

Ostatnio zmniejszyłem na 25 %, po powrocie do domu okna całe mokre, szczególnie w łazience. O dziwo wilgotność powietrza tylko 58 % co nie jest tragedią.

Teraz widzę jak mokry jest jeszcze dom i jak bardzo potrzebna była w nim wentylacja mechaniczna aby zamieszkać szybko i komfortowo.

Mam GWC, które wpuszcza do centrali dodatnią temp. więc reku nie zamarza.

Wszystko dopasowane idealnie i się sprawdza w ekstremalnych warunkach.

Na prawdę warto!

Ba - ja spalam 1m3 gazu na miesiąc! Bez tych wszystkich reku-sreku i mam cieplo! :lol:

A tak serio, to mam taki przeciąg w chałupie, że mimo, że termometry wskazują 21st to wcale nie wydaje się być specjalnie ciepło. Dobre w tym to, że dym z fajek natychmiastowo znika! :)

Piczman, kiedyś pisałeś o niskiej sprawności twojego kotła. Czy do obliczeń brałeś również masę zbiornika i kotła oraz rurażu (czyli ogólnie stali)? Uwzględniając również stal (ok. 500kg zbiornik, 250kg kocioł i 50kg ruraż - razem ok.800kg) , która przecież też jest podgrzewana, zwiększy się sprawność kotła o jakieś 10%, co da ci wtedy sprawność ok. 70%. Zapewne producent kotła podaje jego sprawność w optymalnych warunkach lub jego maksymalną wartość. Na spadem sprawności wpływa m.in. sadza na wewn. ściankach kotła, zwiększona wilgotność paliwa(węgla), jakość paliwa, sposób palenia, krótki czas palenia w kotle.

Uważam, że powinieneś być zadowolony z tak uzyskanej sprawności kotła.

pozdrawiam

kszew