Piczman 18.11.2009 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Posiadam bufor i podgrzewam w nim wodę . Spisuje temperatury a mam 3 czujniki i wiem ile jest na jakiej wysokości !Podstawiam do wzoru i wiem ile energii jest w danej chwili zgromadzonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kareo 18.11.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Piczman pewnie że wbijam do CIebie skoro zaproszonko jeszcze aktualne. Mirka koparkowego znam bardzo dobrze jeśli o tym rozmawiamy i jeśli dobrez zlokalizowałem Twój do m to i sąsiadów ze 3 twoich znam. Niedawno się wprowadził niedaleko Ciebie też Pan komornik przy Sądzie w Leżajsku.Oczywiście przyjde sam bo żona moja bardzo wstydliwa i wraca późno z pracy, musze po nią codziennie o 18 jeżdzić. Ja kończe róznie bo pracuje w szkole jako nauczyciel inf i tech. Od 15 do 17 30 jestem wolny. ZApraszam da priv pogadać coś aby sztucznie nie było na spotkaniu haha GG 790142 A modrzewie to są zabytkowe przy drodze głównej w stronę RZEszowa a tak na marginesie mam tam działkę 1,69 ha niedaleko Ciebie pewnie widzisz ją z okna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 19.11.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Tam u Was w Lezajsku to wogóle dużo wielkich drzew rośnie. Jak wjeżdzam do miasta to mi się wydaje, ze te one rosną ponadnormowo;) Piczman dzięki za wyjasnienia.Powinnam się była domyśleć, skoro brałeś do założeń sprawnośc spalania pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.11.2009 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Tam u Was w Lezajsku to wogóle dużo wielkich drzew rośnie. Jak wjeżdzam do miasta to mi się wydaje, ze te one rosną ponadnormowo; A skąd Ty, tez z Brzózy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.11.2009 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 No i wszystko jasne , cytat z Twojego dziennika 78mysz ,,, Dostałam fioła na punkcie brzózy. Ciekawe kiedy mi minie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 20.11.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Niezłe, ale chodziło mi o brzozę, a Ty wyciągasz jakieś moje mroczne literówki Obśmiałam się. Ja do Przemyśla jeżdzę z patelni przez Sandomierz i Leżajsk. chociaż trasa na Rzeszów jest mniej skomplikowana, to jednak o ile się da zawsze forsuję jazdę przez lasy leżajskie.Uwielbiam tamte tereny.Są tak malownicze, czego tutaj gdzie mieszkam niestety brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kareo 20.11.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Może i ja się podepnę. Lasy to pozostałości starej puszczy sandomierskiej. Gdzies jest w sieci artykuł o tym i Brzozie Król. Poza tym jest strona http://www.brzoza-krolewska.pl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 22.12.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, Zielonej choinki i wędzonej szynki, Prezentów kupę, i rózgi na pupę, Życzy Arnika z chłopakami http://www.pifpaf.pl/news/761/Fotolia_10662126_XS.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.12.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Niech świąteczne życzenia mają moc spełnienia,te całkiem błahe i te ważne,te dostojne i te ciut niepoważne,niech się spełnią. daggulka http://toska82.blox.pl/resource/Widokowki_swiateczne__nastroj_swiateczny__zdjecia_1557.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.12.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Zdrowych i spokojnych Świąt ! Długiego przystanku z gonitwie dnia codziennego i prawdziwie rodzinnej atmosfery przepełnionej energooszczędnym ciepłem domowego zacisza .... PS. Wszelkiej pomyślności w nowym domu oraz pięknego ogrodu na wiosnę http://www.kartkowisko.pl/kartki/4/1/d/15.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 24.12.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Zdrowych i spokojnych Świąt!pełnych ciepła, serdecznosci i prezentów!pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 24.12.2009 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Dziękujemy za Życzenia A teraz jeść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 24.12.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Jeszcze nie jeść - jeszcze ja! http://i145.photobucket.com/albums/r232/depilator/swieta1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 06.01.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 widzę ze użytkuje pan reku, można wiedziec mniej wiecej jak to sie sprawuje, czy w domu niejest zimniej oraz jak sie sprawowal przy tych ostatnich mrozach.planujemy założenie tego cuda ze wzeledu chociazby na wilgoc ktora sie u nas pojawialla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.01.2010 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Opiszę krótko moje spostrzeżenia.Wentylacja pracuje cały czas na 50 % a więc wymiana jest rzędu 1/2 kubatury.Wilgotność w domu w okolicach 50 %.Czy za oknem jest -20 czy +10 to co mnie interesuje czyli temp. nawiewu jest zawsze ta sama i wynosi 18 C.Wentylacja nawet puszczona na max praktycznie nie wpływa na zapotrzebowanie domu.Ostatnio zmniejszyłem na 25 %, po powrocie do domu okna całe mokre, szczególnie w łazience. O dziwo wilgotność powietrza tylko 58 % co nie jest tragedią.Teraz widzę jak mokry jest jeszcze dom i jak bardzo potrzebna była w nim wentylacja mechaniczna aby zamieszkać szybko i komfortowo.Mam GWC, które wpuszcza do centrali dodatnią temp. więc reku nie zamarza.Wszystko dopasowane idealnie i się sprawdza w ekstremalnych warunkach.Na prawdę warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.01.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 A ja mam wentylację grawitacyjna i mam wilgotność 20%! I nic się okna nie roszą - nawet przy -17 Naprawde warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.01.2010 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 I tez spalasz 2 tony ekogroszku na 280 m2 powierzchni mając kocioł 26 KW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.01.2010 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Nie ! Już wiem, już wiem ,,, Pomyliłeś termometr z higrometrem PS. Skocz zobacz czy za gorąco nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.01.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Ba - ja spalam 1m3 gazu na miesiąc! Bez tych wszystkich reku-sreku i mam cieplo! A tak serio, to mam taki przeciąg w chałupie, że mimo, że termometry wskazują 21st to wcale nie wydaje się być specjalnie ciepło. Dobre w tym to, że dym z fajek natychmiastowo znika! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 08.01.2010 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Piczman, kiedyś pisałeś o niskiej sprawności twojego kotła. Czy do obliczeń brałeś również masę zbiornika i kotła oraz rurażu (czyli ogólnie stali)? Uwzględniając również stal (ok. 500kg zbiornik, 250kg kocioł i 50kg ruraż - razem ok.800kg) , która przecież też jest podgrzewana, zwiększy się sprawność kotła o jakieś 10%, co da ci wtedy sprawność ok. 70%. Zapewne producent kotła podaje jego sprawność w optymalnych warunkach lub jego maksymalną wartość. Na spadem sprawności wpływa m.in. sadza na wewn. ściankach kotła, zwiększona wilgotność paliwa(węgla), jakość paliwa, sposób palenia, krótki czas palenia w kotle. Uważam, że powinieneś być zadowolony z tak uzyskanej sprawności kotła.pozdrawiamkszew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts